Ασφαλής η κατανάλωση λιπαρών ψαριών από τις εγκύους
Λονδίνο: Οι έγκυες γυναίκες μπορούν άφοβα να καταναλώνουν λιπαρά ψάρια, αφού νεότερη βρετανική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο The Lancet αποδεικνύει ότι η ποσότητα υδραργύρου σε πολλά από αυτά δεν είναι ικανή να βλάψει το έμβρυο.
Λονδίνο: Οι έγκυες γυναίκες μπορούν άφοβα να καταναλώνουν λιπαρά ψάρια, αφού νεότερη βρετανική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο The Lancet αποδεικνύει ότι η ποσότητα υδραργύρου σε πολλά από αυτά δεν είναι ικανή να βλάψει το έμβρυο.
Συγκεκριμένα, μια ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ τονίζει ότι ο κίνδυνος από την κατανάλωση ψαριών όπως τόνου, καρχαρία ή ξιφία δεν βλάπτει την πνευματική ανάπτυξη του εμβρύου, όπως είχε επισημανθεί σε παλαιότερη έρευνα.
Η έκθεση στο μεταλλικό στοιχείο έχει συνδεθεί με βλάβες στον εγκέφαλο αλλά και στο νευρικό και αναπαραγωγικό σύστημα. Νωρίτερα φέτος, μάλιστα, ο Βρετανικός Οργανισμός Τροφίμων συνέστησε στις εγκύους να ελαττώσουν την κατανάλωση τόνου σε περίπου δύο μικρού μεγέθους κονσέρβες την εβδομάδα.
Στη νέα έρευνα, ωστόσο, ο κίνδυνος αποδείχθηκε μάλλον αμελητέος. Οι Βρετανοί επιστήμονες εξέτασαν τη βλαπτικότητα του υδραργύρου σε μια μεγάλη ομάδα εγκύων γυναικών από τις νήσους Σεϋχέλλες, όπου τα λιπαρά ψάρια αποτελούν το βασικό είδος διατροφής.
Οι συμμετέχουσες κατανάλωναν κατά μέσο όρο περίπου 12 γεύματα λιπαρών ψαριών την εβδομάδα. Ωστόσο, όταν πραγματοποιήθηκαν μια σειρά από εξετάσεις στα έμβρυα, αποδείχθηκε ότι η πνευματική τους ανάπτυξη δεν είχε επηρεαστεί από την έκθεση στον υδράργυρο.
Το ζήτημα αναμένεται να τεθεί υπό συζήτηση στην επερχόμενη διάσκεψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που θα λάβει χώρα τον επόμενο μήνα.