Δομικές μονάδες του DNA λειτουργούν ως γλυκαντική ουσία
Λονδίνο: Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ορισμένα νουκλεοτίδια, δηλαδή βασικές δομικές μονάδες του DNA, μπορούν να λειτουργήσουν ως γλυκαντικές ουσίες και να "απαλύνουν" την πικρή γεύση όχι μόνο των τροφίμων και ποτών αλλά και μιας σειράς φαρμάκων, όπως αυτών κατά του AIDS.
Λονδίνο: Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ορισμένα νουκλεοτίδια, δηλαδή βασικές δομικές μονάδες του DNA, μπορούν να λειτουργήσουν ως γλυκαντικές ουσίες και να «απαλύνουν» την πικρή γεύση όχι μόνο των τροφίμων και ποτών αλλά και μιας σειράς φαρμάκων, όπως αυτών κατά του AIDS.
Σύμφωνα με το σχετικό άρθρο που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο New Scientist, όταν οι υποδοχείς της γεύσης στο εσωτερικό του στόματος αναγνωρίσουν την ύπαρξη πικρών χημικών συστατικών εκκρίνουν μια πρωτεΐνη που φέρει την ονομασία «gustducin«, με τη βοήθεια της οποίας ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται την πικρή αυτή γεύση.
Μια ομάδα Αμερικανών ερευνητών αποφάσισαν να διερευνήσουν ένα μεγάλο φάσμα χημικών ουσιών, ώστε να διαπιστώσουν ποιο από αυτά μπλοκάρει την παραγωγή της πρωτεΐνης «gustducin«.
Τα μόνα που κατάφεραν κάτι τέτοιο ήταν τα νουκλεοτίδια, τα οποία μάλιστα προκύπτουν με φυσικές διαδικασίες και υπάρχουν σε διάφορες τροφές.
Στη συνέχεια οι ερευνητές κατάφεραν να απομονώσουν μια ομάδα νουκλεοτιδίων και να τη χρησιμοποιήσουν ως γλυκαντική ουσία σε γνωστές ποικιλίες καφέ. Αυτό που ανακάλυψαν ήταν ότι η γεύση του καφέ ήταν πιο ήπια αλλά και περισσότερο γλυκιά.
Αν και ο ακριβής μηχανισμός που καθιστά τα νουκλεοτίδια ικανά να λειτουργούν ως γλυκαντική ουσία δεν έχει καταστεί σαφής, οι ερευνητές θεωρούν ότι αυτό πραγματοποιείται μέσω της ιδιότητας των δομικών μονάδων του DNA να αποτρέπουν την έκκριση της ουσίας «gustducin» από τους υποδοχείς γεύσης του στόματος.