Παρασκευή 01 Μαϊου 2026
weather-icon 13o
Τελεσίγραφο προς Αγκυρα να απαντήσει εάν αποδέχεται το οικονομικό πακέτο των ΗΠΑ

Τελεσίγραφο προς Αγκυρα να απαντήσει εάν αποδέχεται το οικονομικό πακέτο των ΗΠΑ

Προθεσμία έως το τέλος της ημέρας για την αποδοχή ή μη από την Τουρκία του ποσού της χρηματικής βοήθειας που προσφέρουν οι ΗΠΑ ως αντάλλαγμα για την ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων στο έδαφός της στο ενδεχόμενο πολέμου στο Ιράκ, έδωσε ο Κ.Πάουελ.

51

Προθεσμία έως το τέλος της ημέρας για την αποδοχή ή μη από την Τουρκία του ποσού της χρηματικής βοήθειας που προσφέρουν οι ΗΠΑ ως αντάλλαγμα για την ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων στο έδαφός της στο ενδεχόμενο πολέμου στο Ιράκ, έδωσε το απόγευμα της Πέμπτης ο Κόλιν Πάουελ.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε ότι η προσφορά που έχει κατατεθεί είναι η μεγαλύτερη που μπορούν να υποβάλλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες -ισοδυναμεί με 6 δισ. δολάρια σε πιστώσεις και 20 δισ. δολάρια σε εγγυήσεις δανείων.

«Αναμένω να ακούσω από αυτούς [την τουρκική κυβέρνηση] έως το τέλος της ημέρας· δεν έχω τίποτε άλλο να πω» ανέφερε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών στους δημοσιογράφους.

Κληθείς να σχολιάσει μία ενδεχόμενη άρνηση της Τουρκίας να επιτρέψει στα αμερικανικά στρατεύματα να αναπτυχθούν στο έδαφός της, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Αρι Φλάισερ δήλωσε ότι αυτό δεν θα υποβαθμίσει τον ρόλο της Τουρκίας.

«Η Τουρκία παίζει ένα ρόλο. Η Τουρκία έχει ήδη δώσει την άδεια στις ΗΠΑ να εκσυγχρονίσουν μερικές αεροπορικές βάσεις και άλλες βάσεις στην περιοχή. Η Τουρκία θα συνεχίσει με κάθε τρόπο να παίζει ένα ρόλο. Το θέμα είναι πόσο σημαντικός θα είναι ο ρόλος αυτός» διευκρίνισε ο κ. Φλάισερ.

Νωρίτερα, το τουρκικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο σύγκλησης της Εθνοσυνέλευσης την Παρασκευή για τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας επί του αμερικανικού αιτήματος παραχώρησης των βάσεων, των λιμανιών και του εναέριου χώρου της Τουρκίας στο ενδεχόμενο πολέμου εναντίον της Βαγδάτης.

Πάντως, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Γιασάρ Γιακίς, δήλωσε πως είναι εφικτή η επίτευξη συμφωνίας με τις ΗΠΑ. «Δεν βλέπω κάποιο αδιέξοδο» δήλωσε το μεσημέρι της Πέμπτης στους δημοσιογράφους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 01 Μαϊου 2026
Cookies