Οι λιπαρές τροφές αυξάνουν την πιθανότητα εκδήλωσης Πάρκινσον
Νέα Υόρκη: Οι άνδρες που καταναλώνουν τροφές με πολλά λιπαρά έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εκδηλώσουν τη νόσο του Πάρκινσον, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Annals of Neurology.
Νέα Υόρκη: Οι άνδρες που καταναλώνουν τροφές με πολλά λιπαρά έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εκδηλώσουν τη νόσο του Πάρκινσον, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Annals of Neurology.
Συγκεκριμένα, ο Δρ. Χόνγκλεΐ Τσεν και οι συνεργάτες του από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ στη Βοστόνη των ΗΠΑ, υπέβαλαν σε έρευνα 47.331 άνδρες και 88.563 γυναίκες, κατά την περίοδο από το 1980 έως το 1988, με στόχο να διαπιστώσουν αν υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ της διατροφής και της συγκεκριμένης νόσου.
Κατά τη διάρκεια της μελέτης 210 από τους άνδρες και 184 από τις γυναίκες εκδήλωσαν την ασθένεια. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι άνδρες που έτρωγαν προϊόντα με περισσότερα λιπαρά είχαν αυξημένες πιθανότητες να προσβληθούν από τη νόσο σε σχέση με εκείνους που ακολουθούσαν πιο υγιεινή διατροφή.
Παρά το γεγονός ότι η σχέση μεταξύ των λιπαρών τροφών και του Πάρκινσον αποδείχθηκε ισχυρή στην παρούσα μελέτη, ο Δρ. Τσεν επισήμανε πως απαιτείται περαιτέρω μελέτη ώστε κάτι τέτοιο να επιβεβαιωθεί.
«Δεν συνιστούμε την πλήρη αποφυγή των λιπαρών τροφών, διότι δεν έχουμε ακόμη βάσιμα στοιχεία. Ωστόσο, αν τα στοιχεία επιβεβαιωθούν θα πρέπει να αναθεωρήσουμε τη στάση μας σχετικά με τις τροφές που είναι πλούσιες σε λιπαρά, καθώς αυτές αποτελούν μέρος του ανθρώπινου διαιτολογίου σε πολλές χώρες του κόσμου», λέει χαρακτηριστικά ο Αμερικανός επιστήμονας.