Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Οικονομικό επιτελείο που να εμπνέει εμπιστοσύνη στις αγορές αναζητά ο Μπους

Οικονομικό επιτελείο που να εμπνέει εμπιστοσύνη στις αγορές αναζητά ο Μπους

Μετά την παραίτηση του Πολ Ο Νιλ και του προεδρικού συμβούλου σε θέματα οικονομίας Λόρενς Λίντσεϊ, ο Τζορτζ Μπους θα επιδιώξει να σχηματίσει ένα οικονομικό επιτελείο που να εμπνέει εμπιστοσύνη στις μεγάλες αγορές, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

28

Μετά την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Πολ Ο Νιλ και του προεδρικού συμβούλου σε θέματα οικονομίας Λόρενς Λίντσεϊ, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Ο. Μπους θα επιδιώξει να περιστοιχιστεί από οικονομικούς εμπειρογμώμονες που θα εμπνεύσουν εμπιστοσύνη στις μεγάλες διεθνείς αγορές, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο επρόσωπος Λευκού Οίκου, Αρι Φλάισερ αρνήθηκε να αποκαλύψει πότε ακριβώς θα ανακοινωθούν τα ονόματα των διαδόχων των παραιτηθέντων, καθώς και να δώσει πρόσθετες εξηγήσεις για τις παραιτήσεις των Ο Νιλ και Λίντσεϊ. Εντούτοις, διευκρίνησε πως οι παραιτήσεις αυτές δεν έχουν καμία σχέση με μία γενικότερη αναδιοργάνωση του στενότερου κύκλου συνεργατών του Μπους.

Ο Αρι Φλάισερ υποστήριξε ότι ο Τζορτζ Μπους δεν επέρριψε καμία απολύτως ευθύνη στους παραιτηθέντες για την οικονομική κατάσταση στις ΗΠΑ και ότι, αντιθέτως, τους ευχαρίστησε για το έργο που επιτέλεσαν, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την έξοδο από την ύφεση.

Εντούτοις, οι πληροφορίες κάνουν λόγο για το ότι η άνοδος της ανεργίας στο 6% το Νοέμβριο (το υψηλότερο σημείο από τον περασμένο Απρίλιο) ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και οδήγησε τον Μπους να ζητήσει τις παραιτήσεις.

Το δολάριο έπεσε στο χαμηλότερο σημείο πέντε εβδομάδων και οι αγορές έκαναν βουτιά μετά την αναγγελία των νέων για την ανεργία· γεγονός που δείχνει ότι οι απολύσεις συνεχίζονται και η ανάκαμψη δεν έχει παλμό.

Χαρακτηριστικό είναι ότι αμέσως μετά την αναγγελία των παραιτήσεων, το δολάριο και οι αγορές ανέκαμψαν, θεωρώντας πως προοιωνίζεται μια «επιθετικότερη» οικονομική πολιτική, με σκοπό την τόνωση της οικονομίας.

«Η αγορά ερμηνεύει τις αποχωρήσεις ως στροφή της κυβέρνησης Μπους, η οποία στο εξής μπορεί να ακολουθήσει πιο επιθετική πολιτική για την ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης», δήλωσε ο Πολ Τσέρνι, αναλυτής της S&P Marketscope.

Ο πρόεδρος Μπους, σχολιάζει το πρακτορείο Reuters, με την παραίτηση Ο Νιλ θέλησε να άρει μια σημαντική αδυναμία, ενώ πλησιάζει η περίοδος των προεδρικών εκλογών το 2004· αδυναμία που συνοψίζεται στην κοινή εκτίμηση ότι η κλυδωνιζόμενη οικονομία δεν είναι σε έμπειρα χέρια.

Ο Πολ Ο Νιλ είχε δημιουργήσει εχθρότητα στις αγορές, ακόμα και μεταξύ των Ρεπουμπλικανών. Δύο μήνες μετά τον διορισμό του, το Δεκέμβριο του 2000, οδήγησε το δολάριο σε υποχώρηση, δηλώνοντας ότι οι ΗΠΑ δεν ακολούθησαν την πολιτική του ισχυρού δολαρίου και ότι οι φοροαπαλλαγές Μπους δεν θα τόνωναν την οικονομία όσο υπολόγιζε η κυβέρνηση.

Σε μια πιό αιχμηρή κριτική, ο Νικ Πάρσον της Commerzbank, είπε ότι στις αγορές έμεινε η αίσθηση ότι ο Ο Νιλ ήταν «ένας αναποτελεσματικός υπουργός Οικονομικών». Τον κατηγόρησε επίσης ότι δεν έκανε καμιά σοβαρή ανάλυση για τα οικονομικά προβλήματα της Αμερικής, δεν κατανοούσε την παρούσα κατάσταση και δεν είχε ιδέες για την αντιμετώπισή της.

Στον κατάλογο των πιθανών διαδόχων του εμφανίζονται, μεταξύ άλλων, τα ονόματα του Τσαρλς Σβαμπ, επικεφαλής της ομώνυμης χρηματιστηριακής εταιρείας, και του Φιλ Γκραμ, πρώην γερουσιαστή των Ρεπουμπλικανών από το Τέξας και πρώην προέδρου της Τραπεζικής Επιτροπής της Γερουσίας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο