Συγκρατημένη εισοδηματική και δημοσιονομική πολιτική συνιστά η ΤτΕ
Την άσκηση πειθαρχημένης δημοσιονομικής και εισοδηματικής πολιτικής ώστε να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός, συνιστά η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) στην ενδιάμεση έκθεσή της για τη Νομισματική Πολιτική, η οποία θα υποβληθεί την Παρασκευή στον πρόεδρο της Βουλής.
Την άσκηση πειθαρχημένης δημοσιονομικής και εισοδηματικής πολιτικής, ώστε να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός, συνιστά στην ενδιάμεση έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική, η Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ). Η έκθεση θα υποβληθεί την Παρασκευή από το διοικητή της ΤτΕ, Νικόλαο Γκαργκάνα στον πρόεδρο της Βουλής, Απόστολο Κακλαμάνη, και θα δημοσιευθεί μεθαύριο.
Στην έκθεση θα επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι η ελληνική οικονομία «τρέχει» σχεδόν με διπλάσιο ρυθμό έναντι της ευρωπαϊκής, η ανάκαμψη της οποίας μετατίθεται για μετά το δεύτερο τρίμηνο του 2003. Η πορεία της ελληνικής οικονομίας, με βάση την ενδιάμεση έκθεση της ΤτΕ, οφείλεται τόσο στην μακροοικονομική πολιτική που ακολουθείται, όσο και σε ορισμένα χαρακτηριστικά που επικρατούν στην Ελλάδα.
Ειδικότερα, οι βασικοί παράγοντες που δίνουν ώθηση στην ελληνική οικονομία είναι: τα χαμηλά επιτόκια, οι πόροι του Γ ΚΠΣ, οι επενδύσεις για την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και η συνέχιση του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων. Πάντως, όπως αναφέρεται και σε δημοσιεύματα του Τύπου, οι εκτιμήσεις που διατυπώνονται από τους αρμόδιους αναλυτές του κεντρικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος για το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, είναι πιο συγκρατημένες έναντι αυτών της κυβέρνησης.
Τέλος, στην ενδιάμεση έκθεση της ΤτΕ, αναφέρεται ότι η περαιτέρω απελευθέρωση των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών, θα συντελέσει σημαντικά στην επίτευξη του στόχου της μείωσης του πληθωρισμού και τη δημιουργία υγιών συνθηκών ανταγωνισμού.
Η ελευθερία (αίσθημα αυτονομίας) ενισχύει την ευτυχία σε όλο τον κόσμο, αλλά μια εκτεταμένη διεθνής μελέτη δείχνει ότι προσφέρει ακόμη μεγαλύτερη χαρά σε πλουσιότερες χώρες,