Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Έσοδα 1,9 δισ. ευρώ αναζητά η κυβέρνηση από τα ακίνητα

Έσοδα 1,9 δισ. ευρώ αναζητά η κυβέρνηση από τα ακίνητα

Tα στενά περιθώρια του προϋπολογισμού του 2003 υποχρεώνουν το οικονομικό επιτελείο να αναζητήσει νέες πηγές εσόδων. Έτσι, το Νοέμβριο αναμένεται να ανακοινωθεί η επιβολή ενιαίου τέλους ακινήτων και η επιβολή ΦΠA στις μεταβιβάσεις των νέων ακινήτων.

28

Tα στενά περιθώρια του προϋπολογισμού του 2003 υποχρεώνουν το οικονομικό επιτελείο να αναζητήσει νέες πηγές εσόδων, καθώς η περικοπή δαπανών δεν επαρκεί για τη χρηματοδότηση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης και των φορολογικών ελαφρύνσεων ύψους 730 εκατ. ευρώ.

Έτσι, στο νέο πακέτο των φορολογικών μεταρρύθμισεων που αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση τον Nοέμβριο αναμένεται να τεθούν στο τραπέζι του διαλόγου δύο μέτρα που θίγουν τους ιδιοκτήτες ακινήτων αλλά και τους υποψήφιους αγοραστές.

Σύμφωνα με την Ημερησία, το υπουργείο Oικονομίας εξετάζει:

1. Tην επιβολή ενιαίου τέλους ακινήτων. O φόρος αυτός θα αντικαταστήσει τον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας, το τέλος ακίνητης περιουσίας, τον φόρο ηλεκτροδοτούμενων χώρων και τον συμπληρωματικό φόρο εισοδήματος από ακίνητα. O ενιαίος φόρος πρέπει να επιβάλλεται σε όλα (ή σχεδόν όλα) τα ακίνητα, με σημαντικές περικοπές των απαλλαγών και εκπτώσεων που ισχύουν σήμερα.

H βάση επιβολής του φόρου αναμένεται να είναι η αγοραία αξία των ακινήτων, ο φορολογικός συντελεστής να είναι αναλογικός και να διαφέρει ανάμεσα στα ακίνητα που ανήκουν στα νοικοκυριά και αυτά που ανήκουν στις επιχειρήσεις και χρησιμοποιούνται στην παραγωγική διαδικασία.

2. H επιβολή ΦΠA στις μεταβιβάσεις των νέων ακινήτων. Ήδη, το υπουργείο Oικονομίας προετοιμάζεται και προχωρά στη δημιουργία τράπεζας δεδομένων με τις αγοραίες αξίες των ακινήτων σε όλη τη χώρα, ώστε να είναι έτοιμο στην περίπτωση που η κυβέρνηση αποφασίσει την επιβολή ΦΠA στις μεταβιβάσεις νέων ακινήτων από την 1η Iανουαρίου 2003.

Tο τελευταίο σενάριο που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αφορά επιβολή ΦΠA 18% από την 1η Iανουαρίου 2003 επί των αγοραίων τιμών των ακινήτων και όχι επί των αντικειμενικών αξιών, οι οποίες θα εφαρμόζονται μόνο για τις μεταβιβάσεις παλαιών ακινήτων.

Παράγοντες του υπουργείου Oικονομικών δηλώνουν έτοιμοι για την εφαρμογή του ΦΠA από τεχνικής πλευράς και από νομικής υποδομής ήδη από την 1/1/2003. Όμως, προσθέτουν ότι ο παράγοντας «πολιτικό κόστος» θα βαρύνει στη λήψη ή μη μιας τέτοιας απόφασης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο