Οι ακραίες διατροφικές συνήθειες αυξάνουν το ενδεχόμενο μελλοντικής παχυσαρκίας
Νέα Υόρκη: Ένα διαιτολόγιο που στερεί τον οργανισμό από θρεπτικά συστατικά έχει τις ίδιες πιθανότητες να οδηγήσει σε μετέπειτα εμφάνιση παχυσαρκίας με ένα διαιτολόγιο που είναι πλούσιο σε λίπη και θερμίδες, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο τρέχον τεύχος του American Dietetic Association.
Νέα Υόρκη: Ένα διαιτολόγιο που στερεί τον οργανισμό από θρεπτικά συστατικά έχει τις ίδιες πιθανότητες να οδηγήσει σε μετέπειτα εμφάνιση παχυσαρκίας με ένα διαιτολόγιο που είναι πλούσιο σε λίπη και θερμίδες, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο τρέχον τεύχος του American Dietetic Association.
H Δρ Κουατρομόνι και οι συνεργάτες της από την Πανεπιστημιακή Σχολή Δημόσιας Υγείας της Βοστόνης επιχείρησαν να διερευνήσουν τη συσχέτιση ακραίων διατροφικών συμπεριφορών με την εκδήλωση προβλημάτων παχυσαρκίας. Στη 12ετή μελέτη τους αξιολόγησαν τις διατροφικές συνήθειες 737 γυναικών, των οποίων το βάρος κυμαινόταν σε φυσιολογικά επίπεδα.
Οι γυναίκες ταξινομήθηκαν σε τρεις κατηγορίες ανάλογα με τις διατροφικές τους συνήθειες: σε εκείνες οι οποίες κατανάλωναν τροφές πλούσιες σε λίπη, σε εκείνες που ακολουθούσαν ένα «υγιεινό» διαιτολόγιο πλούσιο σε φρούτα και λαχανικά και σε εκείνες των οποίων το διαιτολόγιο ήταν εξαιρετικά ελλιπές σε θρεπτικές ουσίες.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, οι γυναίκες που έκαναν κατανάλωση τροφών πλούσιων σε λίπη, είχαν κατά 40% μεγαλύτερες πιθανότητες να εκδηλώσουν στο μέλλον πρόβλημα παχυσαρκίας σε σύγκριση με αυτές που ακολουθούσαν το πρότυπο της μεσογειακής δίαιτας.
Το αξιοσημείωτο της μελέτης ήταν πως οι γυναίκες που είχαν υιοθετήσει το ελλιπές σε θρεπτικές ουσίες διαιτολόγιο, εκτός του ότι εμφάνιζαν συχνές αυξομοιώσεις στο βάρος τους, είχαν αρκετά πιο αυξημένες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαρες, σε ποσοστό που άγγιζε το 20%.
«Στο σύνολό τους τα ευρήματά μας αποδεικνύουν πως είναι απαραίτητο ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο, προκειμένου να αποφευχθεί η εκδήλωση οποιασδήποτε μορφής προβλημάτων για τον οργανισμό, όπως, για παράδειγμα, η παχυσαρκία» επισημαίνει στο πρακτορείο Reuters η εισηγήτρια της έρευνας. «Το ιδανικότερο διαιτολόγιο είναι αυτό που περιλαμβάνει όλες τις κατηγορίες τροφίμων και παράλληλα είναι πλούσιο σε φρούτα και λαχανικά» συμπληρώνει η ίδια.