Δευτέρα 08 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Ισχυρή εξάρτηση σε σύντομο χρονικό διάστημα προκαλεί η νικοτίνη στον οργανισμό των εφήβων

Ισχυρή εξάρτηση σε σύντομο χρονικό διάστημα προκαλεί η νικοτίνη στον οργανισμό των εφήβων

Λονδίνο: Τα 2/3 των εφήβων ηλικίας από 13 έως 15 ετών οι οποίοι καπνίζουν επιθυμούν να απεξαρτηθούν από την επιβλαβή συνήθεια, σύμφωνα με έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που θα δημοσιευθεί στο τεύχος Σεπτεμβρίου της ιατρικής επιθεώρησης Tobacco Control.

Λονδίνο: Τα 2/3 των εφήβων ηλικίας από 13 έως 15 ετών οι οποίοι καπνίζουν επιθυμούν να απεξαρτηθούν από την επιβλαβή συνήθεια, σύμφωνα με έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που θα δημοσιευθεί στο τεύχος Σεπτεμβρίου της ιατρικής επιθεώρησης Tobacco Control.


Η έρευνα διεξήχθη σε 75 περιοχές 43 διαφορετικών χωρών. Από τη μελέτη των ερωτηματολογίων προέκυψε ότι οι μισοί από τους εφήβους είναι καθημερινά εκτεθειμένοι στον καπνό του τσιγάρου στα σπίτια τους αλλά και σε δημόσιους χώρους, γεγονός που αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα γι’ αυτούς, καθώς έχουν ήδη εθιστεί στη νικοτίνη.
Αυτό επιβεβαιώνεται και από μια βρετανική έρευνα που διεξήχθη στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης. Σύμφωνα με τα ευρήματά της, αρκούν τρεις εβδομάδες για να εθιστούν οι έφηβοι στη νικοτίνη.


Συγκεκριμένα, ο Δρ Τζόζεφ Ντιφράντσα, ο οποίος ηγείτο της έρευνας, υποστηρίζει ότι οι έφηβοι είναι πιο ευάλωτοι από τους ενήλικους στην εθιστική δράση της νικοτίνης, που είναι πιο έντονη σε αυτούς, αφού ο εγκέφαλός τους βρίσκεται ακόμα σε ανάπτυξη.


Ειδικότερα, η έρευνα που διήρκησε 30 μήνες, απέδειξε ότι τα κορίτσια εθίζονται στη χρήση νικοτίνης από τις τρεις πρώτες εβδομάδες, ενώ τα αγόρια μέχρι και έξι μήνες μετά την πρώτη επαφή τους με την επιβλαβή ουσία.


«Η νικοτίνη είναι μια ουσία που προκαλεί ισχυρό εθισμό, παρά το γεγονός ότι η δράση της έχει μάλλον υποτιμηθεί, καθώς η κυκλοφορία των προϊόντων καπνού είναι νομικά κατοχυρωμένη» τονίζει η Αμάντα Στάνφορντ, διευθύντρια στον τομέα της Έρευνας του Οργανισμού για το Κάπνισμα και την Υγεία.


«Οι έφηβοι στην ουσία χάνουν την αυτενέργειά τους, διότι εθίζονται πολύ γρήγορα ακόμα και μετά την έκθεσή τους σε μικρές ποσότητες νικοτίνης» συμπληρώνουν οι ερευνητές.


Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι το 2030 η θνησιμότητα από παθήσεις που θα συσχετίζονται με το κάπνισμα θα αγγίξει τα δέκα εκατομμύρια ανθρώπων. Μάλιστα, το 70% από αυτούς θα προέρχονται από τις αναπτυσσόμενες χώρες.

health.in.gr

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 08 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο