Τρίτη 28 Απριλίου 2026
weather-icon 19o
Μικρή πτώση των βάσεων προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία των πανελληνίων εξετάσεων

Μικρή πτώση των βάσεων προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία των πανελληνίων εξετάσεων

Ολοκληρώθηκε χθες η ανακοίνωση της γραπτής βαθμολογίας των μαθημάτων των δύο τελευταίων τάξεων του Λυκείου, που εξετάστηκαν σε εθνικό επίπεδο και ο γγ του υπουργείου Παιδείας, Θανάσης Τσουροπλής, προέβλεψε την Πέμπτη μικρή πτώση των βάσεων.

25

Ολοκληρώθηκε την Τετάρτη η ανακοίνωση της γραπτής βαθμολογίας των μαθημάτων των δύο τελευταίων τάξεων του Λυκείου, που εξετάστηκαν σε εθνικό επίπεδο. Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Θανάσης Τσουροπλής, προέβλεψε την Πέμπτη μικρή πτώση των βάσεων.

Σύμφωνα, με τα βαθμολογικά στοιχεία, δεν αναμένονται σοβαρές αυξομειώσεις στα επίπεδα των βάσεων των σχολών, ακόμη και στις σχολές υψηλής ζήτησης, όπου δεν αποκλείεται σε ορισμένες απ αυτές να παρατηρηθεί και άνοδος λίγων μορίων.

Στις εξετάσεις πήραν μέρος 156.826 μαθητές, από τους οποίους οι 155.551 ήταν μαθητές ημερησίων λυκείων (79.290 της Γ τάξης και 76.261 της Β τάξης) και 1.275 των εσπερινών. Στις εξετάσεις της τελευταίας τάξης διαγωνίστηκαν 14.422 απόφοιτοι προηγουμένων ετών. Το σύνολο των εξετασθέντων ανέρχεται και φέτος, όπως και πέρυσι, στους 200.000.

Ο κ. Τσουροπλής πρόσθεσε ότι εκδίδονται ήδη από τα Λύκεια τα αποτελέσματα προαγωγής και απόλυσης, ενώ οι βεβαιώσεις για την πρόσβαση στις σχολές της Ανώτατης Εκπαίδευσης θα αρχίσουν να χορηγούνται μετά τις 10 Ιουλίου από τα λύκεια και αφού προηγουμένως αποσταλούν οι σχετικές καταστάσεις με τους βαθμούς πρόσβασης από την διεύθυνση Πληροφορικής του υπουργείου Παιδείας και ελεγχθούν για άλλη μία φορά τα βαθμολογικά δεδομένα.

Οι επιδόσεις στα μαθήματα

Ο κ. Τσουροπλής επισήμανε ότι απο τα στατιστικά στοιχεία προκύπτει πως σε γενικές γραμμές οι επιδόσεις των μαθητών κινήθηκαν στα συνήθη επίπεδα, με πιο ορθολογική κλιμάκωση της βαθμολογίας.

Σε ορισμένα μαθήματα, όπως για παράδειγμα, στην Αλγεβρα της Β Τάξης και στην Ιστορία Γενικής Παιδείας της Γ τάξης, οι φετινές επιδόσεις είναι εμφανώς καλύτερες απο τις αντίστοιχες περυσινές, ενώ αντιθέτως είναι χαμηλότερες οι επιδόσεις φέτος στα μαθήματα της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας της Β τάξης και Βιολογία Γενικής Παιδείας της Γ τάξης.

Σύμφωνα με τους συγκριτικούς πίνακες που έδωσε το υπουργείο Παιδείας και περιλαμβάνουν το ποσοστό των γραπτών κατά μάθημα που αναβαθμολογήθηκαν, κατά τα έτη 2001 και 2002, προκύπτει ότι όσο αφορά τα γραπτά της Β τάξης, δεν υπάρχει διαφορά στο σύνολο από πέρυσι.

Στα γραπτά της τελευταίας τάξης εμφανίζεται μία βελτίωση στο σύνολο αλλά και στα περισσότερα μαθήματα, με περισσότερο χαρακτηριστικό αυτό της Βιολογίας Γενικής Παιδείας, που απο 11,41% που ήταν πέρυσι το ποσοστό ανά βαθμολόγησης, φέτος έπεσε το 2,85%. Μέχρι 15 Ιουλίου θα ανακοινωθούν οι επιδόσεις των εξετασθέντων στα ειδικά μαθήματα, καθώς και οι επιδόσεις των αποφοίτων των τεχνικών εκπαιδευτηρίων στα τρία μαθήματα των ειδικών εισαγωγικών εξετάσεων.

Ο κ. Τσουροπλής κατέληξε λέγοντας ότι το υπουργείο Παιδείας θα καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες για την έκδοση των αποτελεσμάτων επιλογής των εισαγομένων στην Ανώτατη Εκπαίδευση στις αρχές Σεπτεμβρίου, ενώ τα αντίστοιχα αποτελέσματα των αποφοίτων Τεχνικών Εκπαιδευτηρίων για τα ΤΕΙ θα ανακοινωθούν μέσα στο τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 28 Απριλίου 2026
Cookies