Αποκωδικοποιήθηκε το DNA βακτηρίου-σωτήρα
Λονδίνο: Βρετανοί επιστήμονες αποκωδικοποίησαν τον γενετικό κώδικα του βακτηρίου που συμβάλει στην παρασκευή των περισσοτέρων αντιβιοτικών, δημιουργώντας ελπίδες για την παραγωγή νέων φαρμάκων ικανών να καταπολεμήσουν ακόμα και τον καρκίνο.
Λονδίνο: Βρετανοί επιστήμονες αποκωδικοποίησαν τον γενετικό κώδικα του βακτηρίου που συμβάλει στην παρασκευή των περισσοτέρων αντιβιοτικών, δημιουργώντας ελπίδες για την παραγωγή νέων φαρμάκων ικανών να καταπολεμήσουν ακόμα και τον καρκίνο.
Το βακτήριο με την επιστημονική ονομασία Streptomyces coelicolor, ενδημεί στο έδαφος και μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία πιο ισχυρών φαρμάκων για την καταπολέμηση μικροβίων που είναι ανθεκτικά στα υπάρχοντα αντιβιοτικά. Το γνωστότερο από αυτά είναι ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος, που επιμολύνει κυρίως τα τραύματα.
Το Streptomyces coelicolor σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Nature, είναι ένα φυσικό αντιβιοτικό «εργαστήριο» που παράγει παράγοντες οι οποίοι μπορουν να χρησιμεύσουν για την παρασκευή φαρμάκων κατά των λοιμώξεων. Μπορεί επίσης να παράγει ουσίες που ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν ως αντικαρκινικοί παράγοντες ή ως ανοσοκατασταλτικά φάρμακα για την πρόληψη της απόρριψης των μοσχευμάτων από τον ανθρώπινο οργανισμό.
Οι εταιρίες Βιοτεχνολογίας πιστεύουν ότι θα μπορέσουν να δημιουργήσουν νέα φαρμακευτικά σκευάσματα, χρησιμοποιώντας τις πρόσφατες γνώσεις για τον γενετικό κώδικα του βακτηρίου.
Ο καθηγητής Ντέιβιντ Χοπγουντ, του Ερευνητικού Κέντρου John Innes της Βρετανίας, μιλώντας στο BBC εξήγησε ότι ήταν γνωστό ότι τέσσεροι παράγοντες που χρησιμοποιούνται ως συστατικά αντιβιοτικών φαρμάκων προέρχονται από το συγκεκριμένο βακτήριο, ενώ ανακαλύφθηκαν και άλλες 17 με 18 ουσίες που πιθανόν να παράγονται απο τον μικροοργανισμό υπό συγκεκριμένες συνθήκες.
«Αποκαλύπτοντας τον γενετικό κώδικα του μικροοργανισμού θα μπορέσουμε να παρασκευάσουμε νέους αντιβιοτικούς παράγοντες και να αντιμετωπίσουμε την συνεχώς αυξανόμενη μικροβιακή αντοχή στα αντιβιοτικά», κατέληξε ο κ. Χοπγουντ.
health.in.gr
- Ρωσία και Λευκορωσία με τη σημαία τους στους Παραολυμπιακούς Αγώνες 2026
- ΒΗΜΑ: Έρχεται την Κυριακή με συναρπαστικές προσφορές
- Έφτιαξαν… σοκολατένιο μέλι με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες
- Πρέπει να σκεφτούν τι είναι κατάλληλο μια τέτοια περίοδο: Στον «αέρα» η λάμψη των Όσκαρ λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή
- Αρνήθηκε να δει τον πατέρα της η Λόρα – Οι επόμενες κινήσεις των γερμανικών Αρχών
- Η πρόεδρος του Μεξικού εγγυήθηκε την ασφαλή διεξαγωγή του Μουντιάλ – Συνάντηση με τη FIFA
- Τι είπε ο CEO της Euroleague για το NBA Europe: «Μια συμμαχία είναι εφικτή»
- Ποιος είναι ο σωστός τρόπος να σηκώνουμε τον σκύλο μας και γιατί
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 05.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-1-315x220.jpg)




























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442