Αποκωδικοποιήθηκε το DNA βακτηρίου-σωτήρα
Λονδίνο: Βρετανοί επιστήμονες αποκωδικοποίησαν τον γενετικό κώδικα του βακτηρίου που συμβάλει στην παρασκευή των περισσοτέρων αντιβιοτικών, δημιουργώντας ελπίδες για την παραγωγή νέων φαρμάκων ικανών να καταπολεμήσουν ακόμα και τον καρκίνο.
Λονδίνο: Βρετανοί επιστήμονες αποκωδικοποίησαν τον γενετικό κώδικα του βακτηρίου που συμβάλει στην παρασκευή των περισσοτέρων αντιβιοτικών, δημιουργώντας ελπίδες για την παραγωγή νέων φαρμάκων ικανών να καταπολεμήσουν ακόμα και τον καρκίνο.
Το βακτήριο με την επιστημονική ονομασία Streptomyces coelicolor, ενδημεί στο έδαφος και μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία πιο ισχυρών φαρμάκων για την καταπολέμηση μικροβίων που είναι ανθεκτικά στα υπάρχοντα αντιβιοτικά. Το γνωστότερο από αυτά είναι ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος, που επιμολύνει κυρίως τα τραύματα.
Το Streptomyces coelicolor σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Nature, είναι ένα φυσικό αντιβιοτικό «εργαστήριο» που παράγει παράγοντες οι οποίοι μπορουν να χρησιμεύσουν για την παρασκευή φαρμάκων κατά των λοιμώξεων. Μπορεί επίσης να παράγει ουσίες που ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν ως αντικαρκινικοί παράγοντες ή ως ανοσοκατασταλτικά φάρμακα για την πρόληψη της απόρριψης των μοσχευμάτων από τον ανθρώπινο οργανισμό.
Οι εταιρίες Βιοτεχνολογίας πιστεύουν ότι θα μπορέσουν να δημιουργήσουν νέα φαρμακευτικά σκευάσματα, χρησιμοποιώντας τις πρόσφατες γνώσεις για τον γενετικό κώδικα του βακτηρίου.
Ο καθηγητής Ντέιβιντ Χοπγουντ, του Ερευνητικού Κέντρου John Innes της Βρετανίας, μιλώντας στο BBC εξήγησε ότι ήταν γνωστό ότι τέσσεροι παράγοντες που χρησιμοποιούνται ως συστατικά αντιβιοτικών φαρμάκων προέρχονται από το συγκεκριμένο βακτήριο, ενώ ανακαλύφθηκαν και άλλες 17 με 18 ουσίες που πιθανόν να παράγονται απο τον μικροοργανισμό υπό συγκεκριμένες συνθήκες.
«Αποκαλύπτοντας τον γενετικό κώδικα του μικροοργανισμού θα μπορέσουμε να παρασκευάσουμε νέους αντιβιοτικούς παράγοντες και να αντιμετωπίσουμε την συνεχώς αυξανόμενη μικροβιακή αντοχή στα αντιβιοτικά», κατέληξε ο κ. Χοπγουντ.
health.in.gr
- Επίθεση στο Σίδνεϊ: Οι δυο δράστες ενήργησαν μόνοι, λέει η αρχηγός της ομοσπονδιακής αστυνομίας
- Ο συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία βομβάρδισε λιμάνι στην Υεμένη – Στόχος «φορτία όπλων από τα ΗΑΕ»
- Η επιστροφή των βαμπίρ: Αυτό είναι το κούρεμα – trend του 2026;
- Καιρός: Καταιγίδες την Τρίτη και «βουτιά» του υδράργυρου από Τετάρτη – Πότε θα χιονίσει στην Αττική
- Τα ακίνητα αποκτούν μοναδική ταυτότητα
- Βουνό οι υποχρεώσεις για φορολογούμενους και ασφαλισμένους
- Ντιν Μάρτιν: Ο «Βασιλιάς του Κουλ» που έντυσε τον χειμώνα με τη φωνή του
- Γιατί αυξάνονται κατακόρυφα οι ανήλικοι κρατούμενοι
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 30.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/michael-chere-PV8dauzbvtA-unsplash-315x220.jpg)























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442