Λονδίνο: Βρετανοί επιστήμονες αποκωδικοποίησαν τον γενετικό κώδικα του βακτηρίου που συμβάλει στην παρασκευή των περισσοτέρων αντιβιοτικών, δημιουργώντας ελπίδες για την παραγωγή νέων φαρμάκων ικανών να καταπολεμήσουν ακόμα και τον καρκίνο.
Λονδίνο: Βρετανοί επιστήμονες αποκωδικοποίησαν τον γενετικό κώδικα του βακτηρίου που συμβάλει στην παρασκευή των περισσοτέρων αντιβιοτικών, δημιουργώντας ελπίδες για την παραγωγή νέων φαρμάκων ικανών να καταπολεμήσουν ακόμα και τον καρκίνο.
Το βακτήριο με την επιστημονική ονομασία Streptomyces coelicolor, ενδημεί στο έδαφος και μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία πιο ισχυρών φαρμάκων για την καταπολέμηση μικροβίων που είναι ανθεκτικά στα υπάρχοντα αντιβιοτικά. Το γνωστότερο από αυτά είναι ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος, που επιμολύνει κυρίως τα τραύματα.
Το Streptomyces coelicolor σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Nature, είναι ένα φυσικό αντιβιοτικό «εργαστήριο» που παράγει παράγοντες οι οποίοι μπορουν να χρησιμεύσουν για την παρασκευή φαρμάκων κατά των λοιμώξεων. Μπορεί επίσης να παράγει ουσίες που ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν ως αντικαρκινικοί παράγοντες ή ως ανοσοκατασταλτικά φάρμακα για την πρόληψη της απόρριψης των μοσχευμάτων από τον ανθρώπινο οργανισμό.
Οι εταιρίες Βιοτεχνολογίας πιστεύουν ότι θα μπορέσουν να δημιουργήσουν νέα φαρμακευτικά σκευάσματα, χρησιμοποιώντας τις πρόσφατες γνώσεις για τον γενετικό κώδικα του βακτηρίου.
Ο καθηγητής Ντέιβιντ Χοπγουντ, του Ερευνητικού Κέντρου John Innes της Βρετανίας, μιλώντας στο BBC εξήγησε ότι ήταν γνωστό ότι τέσσεροι παράγοντες που χρησιμοποιούνται ως συστατικά αντιβιοτικών φαρμάκων προέρχονται από το συγκεκριμένο βακτήριο, ενώ ανακαλύφθηκαν και άλλες 17 με 18 ουσίες που πιθανόν να παράγονται απο τον μικροοργανισμό υπό συγκεκριμένες συνθήκες.
«Αποκαλύπτοντας τον γενετικό κώδικα του μικροοργανισμού θα μπορέσουμε να παρασκευάσουμε νέους αντιβιοτικούς παράγοντες και να αντιμετωπίσουμε την συνεχώς αυξανόμενη μικροβιακή αντοχή στα αντιβιοτικά», κατέληξε ο κ. Χοπγουντ.
Τα συστατικά του χυμού παντζαριού υποστηρίζουν την καρδιά και την κυκλοφορία του αίματος, ενώ παράλληλα συμβάλλουν στη φυσική ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.