Πρωτοποριακή μεταμόσχευση μήτρας υπόσχεται καινοτόμες θεραπείες
Λονδίνο: Αραβες επιστήμονες ανακοίνωσαν πρόσφατα στο έγκυρο ιατρικό περιοδικό International Journal of Gynecology & Obstetrics την πρώτη στον κόσμο μεταμόσχευση ανθρώπινης μήτρας για θεραπευτικούς σκοπούς. Η πρωτοποριακή επέμβαση αυξάνει τις ελπίδες τεκνοποίησης σε γυναίκες των οποίων η μήτρα έχει υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη και δεν μπορούν να γίνουν μητέρες.
Λονδίνο: Αραβες επιστήμονες ανακοίνωσαν πρόσφατα στο έγκυρο ιατρικό περιοδικό International Journal of Gynecology & Obstetrics την πρώτη στον κόσμο μεταμόσχευση ανθρώπινης μήτρας για θεραπευτικούς σκοπούς. Η πρωτοποριακή επέμβαση αυξάνει τις ελπίδες τεκνοποίησης σε γυναίκες των οποίων η μήτρα έχει υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη και δεν μπορούν να γίνουν μητέρες.
Η μεταμόσχευση έλαβε χώρα στη Σαουδική Αραβία τον Απρίλιο του 2000 σε μία 26χρονη γυναίκα που είχε υποβληθεί έξι χρόνια νωρίτερα σε υστερεκτομή λόγω σοβαρής αιμορραγίας. Η μήτρα τελικά αφαιρέθηκε τρεις μήνες μετά, εξαιτίας θρόμβων αίματος που αναπτύχθηκαν στα τοιχώματά της και είχαν αρχίσει να προκαλούν ιστικές βλάβες.
«Πάντως η προσπάθειά μας δεν μπορεί να θεωρηθεί αποτυχημένη, διότι η μήτρα ανταποκρίθηκε καλά για ένα χρονικό διάστημα» υπογραμμίζουν οι ερευνητές στο BBC.
Στην δημοσίευση της καινοτόμου μεταμόσχευσης οι ερευνητές τονίζουν την ανάγκη περαιτέρω ερευνών και νέων εγχειρητικών τεχνικών που θα την κάνουν ασφαλέστερη και αποτελεσματικότερη. Επισημαίνουν, μάλιστα, ότι ενδέχεται να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμη σε κοινωνίες που η υιοθεσία ή άλλοι τρόποι υποβοηθούμενης αναπαραγωγής δεν είναι αποδεκτοί για θρησκευτικούς ή κοινωνικούς λόγους
health.in.gr
- Η Marca ξεχώρισε τον Κωνσταντέλια: «Άλλαξε την εικόνα του ΠΑΟΚ»
- Ψηφιακό πελατολόγιο: Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ γάμοι, βαπτίσεις και άλλες δεξιώσεις για εντοπισμό φοροδιαφυγής
- Eξαφάνιση Λόρας: Μυστήριο με 18χρονη φίλη της που μένει στου Ζωγράφου – Τι ερευνούν οι Αρχές
- Σενάρια από την Ισπανία για Παναθηναϊκό και Ομπστ
- «Ακαδημαϊκές Ομιλίες» – Νέο βιβλίο του Προκόπη Παυλόπουλου για Κράτος Δικαίου και λειτουργία της Δημοκρατίας
- Ευρωπαϊκή ακροδεξιά Vs Maga: Ο Τραμπ κατάφερε να εξοργίσει ακόμα και τους Ευρωπαίους θαυμαστές του
- Τα δύο αδεσποτάκια, ο Πάρης και ο Στέφος ανυπομονούν να βρουν μια ζεστή, παντοτινή αγκαλιά
- Greece Confirms No Approved Vaccine for Goat and Sheep Pox
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 23.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/chinh-le-duc-W5q8uoqss3Q-unsplash-315x220.jpg)



























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442