Η έλλειψη ύπνου «αποσυντονίζει» τους ειδικευόμενους ιατρούς
Λονδίνο: Σύμφωνα με μελέτη Βρετανών επιστημόνων, η έλλειψη ύπνου, λόγω φόρτου εργασίας, επηρεάζει την κρίση των νέων ειδικευόμενων ιατρών. Ωστόσο, η στέρηση της αγκαλιάς του... Μορφέα δεν εμποδίζει την ικανότητά τους να αναγνωρίζουν ότι ίσως προβαίνουν σε λανθασμένες εκτιμήσεις με αποτέλεσμα να αφιερώνουν μεγαλύτερο χρόνο στη διάγνωση ή να ζητούν μία δεύτερη γνώμη.
Λονδίνο: Σύμφωνα με μελέτη Βρετανών επιστημόνων, η έλλειψη ύπνου, λόγω φόρτου εργασίας, επηρεάζει την κρίση των νέων ειδικευόμενων ιατρών. Ωστόσο, η στέρηση της αγκαλιάς του… Μορφέα δεν εμποδίζει την ικανότητά τους να αναγνωρίζουν ότι ίσως προβαίνουν σε λανθασμένες εκτιμήσεις με αποτέλεσμα να αφιερώνουν μεγαλύτερο χρόνο στη διάγνωση ή να ζητούν μία δεύτερη γνώμη.
Οι ερευνητές έβαλαν στο «μικροσκόπιο» 26 ειδικευόμενους γιατρούς από δύο βρετανικά νοσοκομεία -οι δεκαπέντε είχαν εμπειρία πέντε χρόνων και οι υπόλοιποι μόλις έξι μηνών.
Μετά τη λήξη της νυχτερινής εφημερίας -που αντιστοιχεί κατά μέσο όρο σε τρεις έως πέντε ώρες ύπνου- οι συμμετέχοντες στην έρευνα κλήθηκαν να απαντήσουν σε σειρά τυπικών ιατρικών ερωτήσεων που υποβάλλονται στις κρατικές εξετάσεις για την αναγνώριση του πτυχίου τους. Επιπλέον, τους ζητήθηκε να βαθμολογήσουν την εμπιστοσύνη τους στις απαντήσεις που έδιναν.
Βάσει του πορίσματος της μελέτης, τις περισσότερες σωστές απαντήσεις έδωσαν οι ειδικευόμενοι που είχαν για μεγαλύτερη χρονική περίοδο συνεχές -αν και όχι πολύωρο- ύπνο. Μικρότερες περίοδοι αδιατάραχτου ύπνου δεν κατόρθωσαν να «διώξουν» τις αμφιβολίες των γιατρών για την ακρίβεια των απαντήσεων και συνεπώς για την κρίση τους.
Σύμφωνα πάντως με τους ειδικούς, το θετικό στοιχείο που προέκυψε από την έρευνα είναι ότι «η έλλειψη ύπνου δεν υπονομεύει τη γνώση και την εμπειρία». Οι ειδικευόμενοι με πενταετή εμπειρία έδωσαν περισσότερες σωστές απαντήσεις σε σύγκριση με τους νεότερους συναδέλφους τους. Είχαν, επίσης, περισσότερη εμπιστοσύνη στην κρίση τους και χρησιμοποίησαν σαφώς λιγότερες φορές τη φράση «δεν γνωρίζω».
Η μελέτη καταλήγει ότι αν και οι γιατροί που στερούνται ύπνου ενδέχεται να κάνουν λάθη, δεν επηρεάζεται η ικανότητα αναγνώρισης των συγκεκριμένων λαθών. Κατ’ επέκταση, και με βάση τους ειδικούς, οι νεαροί γιατροί θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν την πιθανότητα μιας λανθασμένης εκτίμησης αφιερώνοντας μεγαλύτερο χρόνο στη διάγνωση ή ζητώντας μία δεύτερη γνώμη.
health.in.gr
- Πώς έγινε η τραγωδία στο Άστρος – Πατέρας ενός 9χρονου παιδιού ο λιμενικός που παρασύρθηκε από τα κύματα
- ΠΑΣΟΚ: «Βαριά εκτεθειμένη η κυβέρνηση μετά την απόφαση της Ευρωβουλής για τη Mercosur» λέει ο Τσουκαλάς
- To Siri της Apple μετενσαρκώνεται επιτέλους σε chatbot
- Βίντεο από τις προσπάθειες απεγκλωβισμού της 56χρονης που έχασε τη ζωή της στη Γλυφάδα – Συγκλονιστική μαρτυρία
- Κακοκαιρία: Ταλαιπωρία επιβατών της πτήσης Ζάκυνθος – Αθήνα – Έμειναν 97 λεπτά στον αέρα
- Αντετοκούνμπο: «Πρέπει να γίνω ο μαύρος κύκνος» (vid)
- Κακλαμάνης για Βαλτογιάννη: «Απαράδεκτη η αναφορά βουλευτή στη χούντα – Έχει ορκιστεί στο Σύνταγμα»
- Πολιτική αντιπαράθεση για την κακοκαιρία: «Η κυβέρνηση έχει αποτύχει»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 22.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/josh-gordon-h8Od9ze-0o-unsplash-315x220.jpg)



























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442