Στη δεύτερη θέση το ευρώ στα (σημαντικά αυξημένα) συναλλαγματικά αποθέματα της Κίνας
Τη δεύτερη θέση κατέχει το ευρώ ως αποθεματικό νόμισμα στα συναλλαγματικά αποθέματα της Κίνας, τα οποία αυξήθηκαν το 2001 κατά 28,14%, ανερχόμενα στο τέλος του περασμένου χρόνου σε 212,2 δισ. δολάρια.
28
Τη δεύτερη θέση κατέχει το ευρώ ως αποθεματικό νόμισμα στα συναλλαγματικά αποθέματα της Κίνας, σύμφωνα με δηλώσεις του διοικητή της κεντρικής τράπεζας της χώρας Ντάι Ξιανγκλόνγκ. Ο ίδιος γνωστοποίησε, παράλληλα, ότι τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κίνας -τα δεύτερα μεγαλύτερα παγκοσμίως έπειτα από αυτά της Ιαπωνίας- αυξήθηκαν στο 2001 κατά 28,14%, ανερχόμενα στο τέλος του περασμένου χρόνου σε 212,2 δισ. δολάρια.
Αποφεύγοντας να προσδιορίσει το ποσοστό των συναλλαγματικών αποθεμάτων στα τρία βασικά νομίσματα, διευκρίνισε ότι το δολάριο κατέχει την πρώτη θέση και το γεν την τρίτη. Δήλωσε επίσης ότι δεν έχει πέσει στην αντίληψή του συζήτηση για ενδεχόμενο διπλασιασμό των κινεζικών συναλλαγματικών αποθεμάτων σε ευρώ, όπως ανέφερε χθεσινό δημοσίευμα της γερμανικής επιθεώρησης Der Spiegel.
Το δημοσίευμα έφερε τον Κινέζο υπουργό Οικονομικών Ξιάν Χουαϊτσένγκ να δηλώνει ότι η χώρα του προτίθεται να διπλασιάσει τα συναλλαγματικά αποθέματά της σε ευρώ. Ο διοικητής της κινεζικής κεντρικής τράπεζας είπε, πάντως, ότι θεωρεί επιτυχημένη την εισαγωγή του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος και διαβεβαίωσε ότι η κυκλοφορία των τραπεζογραμματίων σε ευρώ ενίσχυσε την εμπιστοσύνη στο κοινό νόμισμα.
Η Κίνα είναι ιδιαίτερα ευνοϊκά διατεθειμένη έναντι του ευρώ, πρσδοκώντας ότι θα αποτελέσει αντίπαλο δέος στο αμερικανικό νόμισμα και θα συμβάλλει στην αλλαγή της διεθνούς οικονομικής και πολιτικής αρχιτεκτονικής προς ένα πολυπολικό κόσμο, κάτι που αποτελεί πάγια επιδίωξη της κινεζικής πολιτικής ώστε να περιοριστεί η ηγεμονία των ΗΠΑ.
Ο ρυθμός αύξησης των συναλλαγματικών αποθεμάτων της Κίνας στο 2000 ήταν 7%. Στα τέλη του 2000 τα συναλλαγματικά αποθέματα είχαν ανέλθει σε 165,6 δισ. δολάρια, έναντι 154,7 δισ. στα τέλη του 1999.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Ελίζαμπεθ Τέιλορ: Το αυτοκρατορικό διαμάντι της αιώνιας αγάπης της με τον Μπάρτον λάμπει ξανά – Οι αντιδράσεις
- Μητσοτάκης: Σήμερα το διάγγελμα για τη συνταγματική αναθεώρηση – Η στόχευση
- Κόστα Ρίκα: Εκλέγεται πρόεδρος η δεξιά Λάουρα Φερνάντες – Ποιος τη συνεχάρη πρώτος
- Κίνηση: Μποτιλιάρισμα στον Κηφισό, καθυστερήσεις στην Αττική Οδό – Πού αλλού υπάρχουν προβλήματα
- Αρκάς: Η καλημέρα της Δευτέρας
- Η Φωτεινή Βελεσιώτου στο Κύτταρο: «Με κυνηγούν οι Μέλισσες»
- Ο «ΜΙΔΑΣ» βάζει όλα τα ακίνητα σε ένα φάκελο – Τι θα περιλαμβάνει
- Ισοκράτης: Η παιδεία ως δύναμη του λόγου (Μέρος Ι’)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 02.02.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/erik-mclean-go7GkMubo5c-unsplash-315x220.jpg)




























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442