Κατ αρχήν συμφωνία στις συνομιλίες της Βόννης για το Αφγανιστάν
Η Βόρεια Συμμαχία και τα υπόλοιπα μέρη που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις της Βόννης συμφώνησαν στο σχηματισμό προσωρινού συμβουλίου, που θα ορίσει ένα προσωρινό εκτελεστικό σώμα. Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας θα συζητηθούν την Πέμπτη.
Πρόοδος σημειώθηκε στις συνομιλίες της Βόννης για το μέλλον του Αφγανιστάν, καθώς η Βόρεια Συμμαχία, που ελέγχει το μεγαλύτερο τμήμα της χώρας, συμφώνησε στο ευρύτερο πλαίσιο ενός μηχανισμού για τον καταμερισμό της εξουσίας με τους Αφγανούς μοναρχικούς.
«Συμφώνησαν να σχηματιστεί ένα προσωρινό συμβούλιο, αλλά ο μηχανισμός για τη δημιουργία του θα συζητηθεί αύριο» δήλωσε στενός συνεργάτης του Γιουνίς Κανούνι, του επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Βόρειας Συμμαχίας στις συνομιλίες της Βόννης. «Αυτό που θα συζητηθεί είναι πόσοι άνθρωποι θα συμμετέχουν σε αυτό και ποιος θα είναι στο συμβούλιο» πρόσθεσε.
Το συμβούλιο θα είναι μία διορισμένη αντιπροσωπεία με την εξουσιοδότηση να ορίσει ένα προσωρινό εκτελεστικό σώμα, το οποίο θα διακυβερνήσει το Αφγανιστάν αρκετούς μήνες. Η Βόρεια Συμμαχία έχει αρχίσει εντατικές συνομιλίες με υποστηρικτές του πρώην βασιλιά του Αφγανιστάν και άλλες δύο αφγανικές ομάδες, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων που διεξάγονται στη Βόννη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.
Διπλωμάτες ελπίζουν ότι ο σχηματισμός μιας προσωρινής Αρχής στο Αφγανιστάν θα ανοίξει το δρόμο για τη διενέργεια εκλογών σε περίπου δύο χρόνια.
Αξιωματούχοι των Ταλιμπάν εγκατέλειψαν τον μουλά Ομάρ, υποστηρίζει το CBS
Σημαντικός αριθμός ανώτατων αξιωματούχων των Ταλιμπάν, μεταξύ των οποίων ο επικεφαλής της στρατιωτικής αντικατασκοπείας και τουλάχιστον δύο υπουργοί της κυβέρνησής τους, αποσκίρτησαν στο Πακιστάν, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS.
Ένας από τους υπουργούς, που δεν κατονομάστηκε, δήλωσε ότι «είναι αηδιασμένος» με τον «ανόητο και επικίνδυνο» δρόμο που ακολουθεί ο πνευματικός ηγέτης των Ταλιμπάν, μουλάς Μοχάμεντ Ομάρ. Οι πληροφορίες του καναλιού δεν έχουν επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή.
Το Πεντάγωνο είχε ανακοινώσει την Τετάρτη ότι οι ηγέτες των Ταλιμπάν και της οργάνωσης Αλ Κάιντα έχουν αποκοπεί σε μεγάλο βαθμό από τα στρατεύματά τους.