Ξεχωριστή θέση καταλαμβάνουν στο Μουσείο Μπενάκη οι συλλογές ισλαμικών έργων
Στον Κεραμικό θα μεταφερθούν έως το 2003 οι συλλογές ισλαμικών αντικειμένων του Μουσείου Μπενάκη. Παράλληλα, η διεύθυνση του μουσείου, σε συνεργασία με το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, προγραμματίζει την έκθεση «Υαλουργία των Σουλτάνων».
38
Σε ξεχωριστό κτίριο, στον Κεραμικό, θα στεγαστεί σε λίγο καιρό η μεγάλη συλλογή ισλαμικών έργων του Μουσείου Μπενάκη, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη το βράδυ ο διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, Αγγελος Δεληβοριάς. Παράλληλα, σε συνεργασία με το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης το Μουσείο Μπενάκη εγκαινιάζει στις 20 Φεβρουαρίου μεγάλη έκθεση με τίτλο «Υαλουργία των Σουλτάνων».
Αναφορικά με το νέο κτίριο στον Κεραμικό, οι κατασκευαστικές εργασίες προχωρούν και η διοίκηση του μουσείου ελπίζει να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο 2002. Η λειτουργία του νέου κτιρίου θα ξεκινήσει από το 2003 και τα επίσημα εγκαίνια θα γίνουν το 2004, με την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων.
Οι θησαυροί ισλαμικής τέχνης, που συνέλεξε στα τέλη του 19ου και στις αρχές 20ού αιώνα ο ιδρυτής του μουσείου Αντώνης Μπενάκης, θεωρούνται από τα σπανιότερα δείγματα. Καλύπτουν δεκατρείς αιώνες καλλιτεχνικής δημιουργίας και το σύνολο του γεωγραφικού χώρου, όπου αναπτύχθηκε η τέχνη αυτή -από τη χερσόνησο της Αραβίας, το Ιράκ, το Ιράν έως την Τουρκία, από τη Συρία και την Παλαιστίνη έως την Αίγυπτο, από τα μουσουλμανικά κράτη της βορείου Αφρικής έως την Ισπανία και τη Σικελία.
Την περίοδο που ο Μπενάκης συγκροτούσε τις ισλαμικές συλλογές του, παρόμοιες συλλογές δημιουργούνταν και στα μεγάλα μουσεία της δυτικής Ευρώπης και της Αμερικής, όπως το Λούβρο, το Βρετανικό Μουσείο και το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης. Συχνά, οι συλλογές των παραπάνω μουσείων συμπληρώνονται από αντικείμενα των συλλογών του Μουσείου Μπενάκη.
Στην έκθεση «Υαλουργία των Σουλτάνων» θα παρουσιαστούν 140 δείγματα ισλαμικής υαλουργίας από τον 7ο έως τον 19ο αιώνα με όλες τις κατηγορίες γυαλιού (φυσητό, ψηφιδωτό, σκαλιστό, εγχάρακτο, επίχρυσο και ζωγραφισμένο), καθώς και έργα εμπνευσμένα από την αρχαιότητα, ζωγραφισμένα με μεταλλικά χρώματα και σμάλτο και μεταγενέστερα σκεύη από την Περσία και την Ινδία.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
- Κακοκαιρία: Πάνω από 1.500 κλήσεις δέχτηκε Πυροσβεστική στην Αττική
- Κρίστι Νόεμ, η αδυσώπητη «ICE Barbie» του Ντόναλντ Τραμπ
- Λάρισα: Ένοχοι δυο γονείς που δεν έστελναν τα παιδιά τους στο σχολείο την περίοδο της πανδημίας
- Τραμ: Σε ισχύ κυκλοφοριακές ρυθμίσεις – Πότε θα επαναλειτουργήσουν οι σταθμοί που κλείνουν
- Ο Λεσόρ περνάει όλα τα τεστ και μπαίνει στις προπονήσεις του Παναθηναϊκού
- Αυτό είναι το αμερικανικό The Crown – Η σειρά Kennedy μας βάζει στα άδυτα της πιο διάσημης οικογένειας των ΗΠΑ
- Bank of Greece Governor Calls for Shift in Growth Model
- Κάποια στιγμή θα πρέπει να σταματήσουμε να πνιγόμαστε
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 23.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/chinh-le-duc-W5q8uoqss3Q-unsplash-315x220.jpg)
















































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442