Τα μέχρι τώρα πεπραγμένα του ΕΚΚ στο 42ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου από τον Δ.Χρονόπουλο
Με 27 ταινίες συμμετέχει φέτος το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τον πρόεδρό του, Διαγόρα Χρονόπουλο. Οι φετινές παραγωγές, για τις οποίες δαπανήθηκαν 1,4 δισ., εκπροσωπούν διαφορετικές τάσεις και γενιές.
Με 27 ταινίες, αριθμό ρεκόρ για τα τελευταία χρόνια, συμμετέχει το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ) στο 42ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Χαρακτηριστικό της φετινής χρονιάς είναι οι διαφορετικές τάσεις και γενιές που εκπροσωπούνται σε αυτήν τη μεγάλη ετήσια παραγωγή, την οποία το ΕΚΚ χρηματοδότησε με ένα 1,4 δισ. δραχμές.
Το ΕΚΚ, όπως επισήμανε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρός του Διαγόρας Χρονόπουλος, έχει στόχο να αποκτήσει δικό του κινηματογράφο, αλλά και ένα οργανωμένο κινηματογραφικό αρχείο, ώστε να αξιοποιηθεί το υλικό που σήμερα φυλάσσεται σε αποθήκες. Ακόμη, ο κ. Χρονόπουλος ανακοίνωσε ότι το Film Center θα επεκταθεί στον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη.
Στο πλαίσιο του 42ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το ΕΚΚ συμμετέχει στη διοργάνωση του αναδρομικού αφιερώματος στον Σταύρο Τορνέ με επτά ταινίες του αξέχαστου δημιουργού. Επίσης, διοργάνωσε τη διεθνή συνάντηση για την προώθηση και τη διανομή των ευρωπαϊκών ταινιών, στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν θέματα που σχετίζονται με την προώθηση και τη διανομή των ευρωπαϊκών ταινιών.
Τέλος, στις 16 και 17 Νοεμβρίου το ΕΚΚ διοργανώνει την 4η συνάντηση του Δικτύου Κινηματογραφικών Οργανισμών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, μόνιμη έδρα του οποίου θα γίνει η Θεσσαλονίκη.
Η Σονάτα του Σεληνόφωτος, ο σκηνικός μονόλογος του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου, θα παρουσιαστεί για μία μοναδική βραδιά τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου στο θέατρο Ολύμπια «Μαρία Κάλλας».
Στις 30 και 31 Ιανουαρίου, στο Ολύμπια θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «Δύο Επέτειοι, Μία Σκηνή» - αφορμή τη συμπλήρωση 30 δημιουργικών χρόνων του συνθέτη Κώστα Λειβαδά και για τα 40 χρόνια της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων.