Παρασκευή 02 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Δοκιμές Βαρκελώνης, 1η ημέρα: Ο Bruno, o Seb και η νέα Formula 1

Δοκιμές Βαρκελώνης, 1η ημέρα: Ο Bruno, o Seb και η νέα Formula 1

Ο Takuma Sato ήταν ταχύτερος την πρώτη από τις τρεις ημέρες δοκιμών στη Βαρκελώνη, όμως στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκαν τα ενδιάμεσα μονοθέσια του 2009, ο ταχύτατος Sebastien Loeb και το -σχετικά καλό- ντεμπούτο του Bruno Senna στη F1.

Με την Toro Rosso του 2008 και ελαστικά slicks, o Takuma Sato σημείωσε τον κορυφαίο χρόνο την πρώτη μέρα των δοκιμών της Formula 1 στη Βαρκελώνη της Ισπανίας – την ώρα που οι εννέα από τις δέκα ομάδες του θεσμού (απουσίαζε η Toyota) δοκίμαζαν νέα εξαρτήματα των μονοθεσίων του 2009.


Ο Ιάπωνας πρώην οδηγός της Jordan, της Honda και της Super Aguri έκανε το καλύτερο δυνατό στην προσπάθειά του να πείσει την Toro Rosso να του δώσει μια από τις δύο αγωνιστικές της θέσεις την επόμενη σεζόν. Το ίδιο επιθυμεί και ο Sebastien Buemi, που σημείωσε τον δεύτερο χρόνο της ημέρας με το ίδιο μονοθέσιο.


Συνολικά την πρώτη ημέρα στο Μονμελό βγήκαν στην πίστα 17 οδηγοί, αλλά ένας από αυτούς δεν προερχόταν από τη F1. Ο Sebastien Loeb, παγκόσμιος πρωταθλητής ράλι τα τελευταία πέντε χρόνια, όχι μόνο έκανε αξιοπρεπή εμφάνιση, αλλά σημείωσε και τον όγδοο χρόνο της ημέρας! Αν και ήταν σχεδόν 1,8 πίσω από τον Sato, η πρώτη παρουσία του Γάλλου σε κανονικές, πλήρεις δοκιμές της Formula 1 ήταν σπουδαία.


Με το μονοθέσιο του 2008 τρίτος ήταν ο Alex Wurz, δοκιμαστής της Honda – αλλά τα σπουδαία νέα για την ομάδα του Brackley ήταν άλλα. Η εξέλιξη του νέου αεροδυναμικού συνόλου στο ενδιάμεσο μονοθέσιο και, ακόμα, η απόδοση των δύο νεαρών Βραζιλιάνων, Bruno Senna και Lucas di Grassi.


Ο B. Senna, ανιψιός του Ayrton, ήταν 15ος, αλλά σχεδόν 1,2 ταχύτερος του L. Di Grassi – παρότι ο πρώτος οδήγησε για πρώτη φορά F1, ενώ ο δεύτερος έχει ήδη εμπειρία ενός έτους από τη θέση του δοκιμαστή της Renault F1.


Η McLaren συμμετείχε με τους δοκιμαστές της Pedro de la Rosa και Gary Paffett, αποκλειστικά με το μονοθέσιο του 2008. Μόνο ο πρώτος δοκίμασε το νέο σύστημα KERS και δήλωσε ότι αυτή η τεχνολογία χρειάζεται ακόμα αρκετή δουλειά.


Ακόμα προσπαθούμε να την κατανοήσουμε είπε ο Ισπανός. Απαιτεί πολύ καλή ρύθμιση του αυτοκινήτου – ειδικά στα φρένα. Το KERS χρειάζεται να φορτίζεται, συνεπώς όταν πιέζεις τα φρένα, γεννάει επιπλέον αντίσταση την οποία πρέπει να εξισορροπήσεις με την αντίσταση του φρεναρίσματος του κινητήρα στα κατεβάσματα ταχυτήτων και με την κατανομή της πέδησης.


Απλώς πρέπει να βρεις τον καλύτερο συμβιβασμό. Δεν είναι μόνο ότι προσθέτεις το KERS και πας ταχύτερα, πρέπει να το αφομοιώσεις και να το εξισορροπήσεις σε όλο το σύστημα. Αν δεν το έχεις καλά ρυθμισμένο, θα είναι πολύ απότομο. Η δυσκολία βρίσκεται στην ομαλοποίηση όλων των νέων στοιχείων.


Κάτι αντίστοιχο έκανε και η Ferrari, με τους δοκιμαστές Luca Badoer και Marc Gene, αλλά με τη διαφορά ότι το αμάξωμά της ήταν τροποποιημένο για να προσομοιώνει τα επίπεδα αρνητικής άντωσης των μονοθεσίων του 2009. Ωστόσο, το ιταλικό μονοθέσιο είχε τις φετινές πτέρυγες και όχι τις καινούριες.


Αντίθετα στην BMW Sauber ο Robert Kubica και ο δοκιμαστής Christian Klien συμπλήρωσαν συνολικά 109 γύρους με το ενδιάμεσο μονοθέσιο 2008-2009, που είχε τόσο το νέο αμάξωμα όσο και τις νέες πτέρυγες. Στην περίπτωση του C. Klien, μάλιστα, ήταν εφοδιασμένο και με το KERS.


Παρότι το νέο σχέδιο του 2009 συγκέντρωσε βλέμματα έκπληξης και σε πολλές περιπτώσεις απογοήτευσης, ο Pedro de la Rosa της McLaren κράτησε τους τόνους χαμηλά λέγοντας ότι οι επιπτώσεις από τις αλλαγές του 2009 δεν θα είναι συνταρακτικές.


Το βασικό κριτήριο για αυτές τις αλλαγές, για τη μείωση της αεροδυναμικής εξάρτησης του μονοθεσίου (με τις νέες πτέρυγες και το ανασχεδιασμένο αμάξωμα) και την αύξηση της μηχανικής πρόσφυσης (κυρίως με τα ελαστικά slicks), είναι η εκτίμηση των μελών του OWG (Overtaking Working Group) ότι έτσι θα διευκολυνθούν οι οδηγοί στην προσπάθεια προσπέρασης και συνεπώς το θέαμα θα γίνει πιο συναρπαστικό.


Ο De la Rosa, όμως, δηλώνει στο αγγλικό περιοδικό Autosport: Με δεδομένο ότι αυτή είναι η Formula 1, αν ο κόσμος πιστεύει ότι η υιοθέτηση του KERS και η μείωση της αρνητικής άντωσης και τα slicks ελαστικά θα μεταμορφώσουν το σπορ, ας το ξεχάσουν. Το μονοθέσιο θα εξακολουθήσει να είναι πλατύ, η αεροδυναμική θα διατηρήσει την επίδρασή της και εκτός γραμμής η άσφαλτος θα παραμένει βρώμικη.


Θα είναι πιο εύκολο [να γίνουν προσπεράσεις], αλλά δεν θα είναι MotoGP. Κι ο κόσμος πρέπει να το καταλάβει αυτό.


Οι αλλαγές γίνονται προς τη σωστή κατεύθυνση. Η δυσκολία βρίσκεται στο συνδυασμό τόσο μεγάλων αλλαγών και δραστικού περιορισμού των δοκιμών του χρόνου. Θα είναι πολύ δύσκολο να ρυθμίσεις καλά το αυτοκίνητο μεταξύ των αγώνων. Θα έχει πολύ ενδιαφέρον – και δεν θα υπάρχει αρκετός χρόνος για να δοκιμάσεις τα πάντα.


Το αυτοκίνητο του 2009 θα είναι πολύ διαφορετικό. Προφανώς, τα slicks θα προσφέρουν πολύ περισσότερη πρόσφυση – κι έτσι, παρότι θα έχουμε πολύ λιγότερη αρνητική άντωση, η πρόσφυση του μονοθεσίου δεν θα είναι τόσο διαφορετική από αυτή που είχαμε ήδη.


Αυτό που θα αλλάξει είναι η ισορροπία του εμπρός και του πίσω μέρους [του μονοθεσίου]. Τα slicks προσφέρουν αρκετή πρόσφυση στο εμπρός μέρος στην είσοδο των στροφών και το ίδιο συμβαίνει και με το πίσω μέρος στην έξοδό τους.


Συνολικά, τα slicks θα μας δώσουν πλεονέκτημα στις αργές στροφές, αλλά – εξαιτίας της μείωσης της αρνητικής άντωσης- θα είμαστε πιο αργοί στις υψηλές ταχύτητες.


Έχουμε τρεις δοκιμές. Στη Βαρκελώνη, στη Jerez και στο Portimao (σ.σ.: νέα πίστα στο Algarve της Πορτογαλίας). Υπάρχουν πολλά νέα στοιχεία που πρέπει να δοκιμάσουμε, ξεκινώντας από τα slicks. Θα κάνουμε δοκιμές με μειωμένη αρνητική άντωση, αφαιρώντας όλα τα επιπλέον πτερύγια από το αμάξωμα της McLaren MP4/23 [του 2008]. Το σημαντικότερο είναι να προσπαθείς να μάθεις όσο το δυνατόν περισσότερα, σε περιορισμένες ημέρες δοκιμών.


Δεν υπήρξαν πολλά απρόοπτα στις δοκιμές, παρότι δοκιμάστηκαν πολλά νέα εξαρτήματα και συστήματα. Οι R. Kubica και N. Hulkenberg αντιμετώπισαν μηχανικά προβλήματα ενώ ο Giedo van der Garde, που έκανε δοκιμές με τη Renault ως βραβείο για την κατάκτηση του τίτλου World Series by Renault, είχε ένα ατύχημα χωρίς σοβαρές συνέπειες.


FORMULA 1 – ΔΟΚΙΜΕΣ ΒΑΡΚΕΛΩΝΗΣ


ΠΡΩΤΗ ΗΜΕΡΑ – ΔΕΥΤΕΡΑ 17 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2008






























































































ΟΔΗΓΟΣΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΧΡΟΝΟΣΓΥΡΟΙ
1. Takuma SatoToro Rosso-Ferrari1:20.763121
2. Sebastien BuemiToro Rosso-Ferrari1:21.071117
3. Alex WurzHonda1:21.19877
4. Pedro de la RosaMcLaren-Mercedes1:21.41765
5. Luca BadoerFerrari1:22.03893
6. Gary PaffettMcLaren-Mercedes1:22.23547
7. Robert KubicaBMW Sauber1:22.34156
8. Sebastien LoebRed Bull-Renault1:22.50382
9. Nelson Piquet Jr.Renault1:22.56080
10. Christian KlienBMW Sauber1:22.88353
11. Niko HulkenbergWilliams-Toyota1:23.467116
12. Tonio LiuzziForce India-Ferrari1:23.79486
13. Adrian SutilForce India-Ferrari1:23.83288
14. Marc GeneFerrari1:24.11732
15. Bruno SennaHonda1:24.34339
16. Giedo van der GardeRenault1:24.90827
17. Lucas di GrassiHonda1:25.51248


auto.in.gr

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 02 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο