Στο χαμηλότερο επίπεδο των δύο τελευταίων ετών η ανάπτυξη στη Βρετανία
Η βρετανική οικονομία αναπτύχθηκε με το χαμηλότερο ρυθμό των δύο τελευταίων ετών το πρώτο τρίμηνο του 2001, καθιστώντας περισσότερη πιθανή νέα μείωση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας.
27
Η βρετανική οικονομία αναπτύχθηκε με το χαμηλότερο ρυθμό των δύο τελευταίων ετών το πρώτο τρίμηνο του 2001, καθιστώντας περισσότερη πιθανή νέα μείωση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας.
Συγκεκριμένα, ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ υποχώρησε στο 0,3% (σε μηνιαία βάση) και σε ετήσια βάση διαμορφώθηκε στο 2,5%, χαμηλότερα δηλαδή από τις προβλέψεις των αναλυτών. Το τέταρτο τρίμηνο του 2000, ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης είχε αγγίξει το 2,6%.
Παρ όλα αυτά, η οικονομική επέκταση κινείται εντός των κυβερνητικών προβλέψεων, σύμφωνα με τις οποίες το βρετανικό ΑΕΠ θα αυξηθεί φέτος κατά 2,25% με 2,75%.
Όπως μεταδίδει το BBC, αρκετοί αναλυτές προβλέπουν ότι η βρετανική οικονομία θα επεκταθεί φέτος κατά 2,3% περίπου, έναντι 3% το 2000.
Σημειώνεται ότι το ΔΝΤ στις τελευταίες εκτιμήσεις του αναφέρει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι από τους υψηλότερους ανάμεσα στις χώρες της G7, προσεγγίζοντας το 2,6%.
Η επιβράδυνση της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας ανοίγει το δρόμο για νέες μειώσεις των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας. Από τις αρχές του έτους η βρετανική κεντρική τράπεζα έχει μειώσει το κόστος δανεισμού δύο φορές, διαμορφώνοντας το παρεμβατικό επιτόκιο στο 5,5%.
Εξάλλου, αυτή την εβδομάδα ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Έντι Τζορτζ, είχε δηλώσει ότι οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας είναι «έτοιμοι να δράσουν», εφόσον παρουσιαστούν νέα σημάδια εξασθένησης της βρετανικής οικονομίας.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οικονομολόγου της Morgan Stanley, Μαρκ Μίλερ, η Τράπεζα της Αγγλίας θα προχωρήσει στην αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού κατά 0,25% το Μάιο.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Πυροβολισμοί σε ΕΦΚΑ και Πρωτοδικείο: Τι λέει το ιατρικό ανακοινωθέν για τους πέντε τραυματίες
- Αρχεία Έπσταϊν: Κόπερφιλντ και Μπλέιν στα έγγραφα – Αγωγή κατά Μπλανς
- Σερβικά ΜΜΕ: «Ο Μπόνγκα στο στόχαστρο Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού»
- Βορίζια: Νέο επεισόδιο μεταξύ των οικογενειών – Σύλληψη δύο γυναικών για απειλή σε ανήλικο
- Παπαμίκος για Νέα Τούμπα και αθλητικό κέντρο: «Είναι το ιδανικό σημείο μετάβασης για τον ΠΑΟΚ»
- Επίσκεψη της νέας Πρέσβειρας της Ιρλανδίας στο Ιστορικό Δημαρχείο Κέρκυρας
- Ο Ολυμπιακός υποδέχεται τα ταλέντα του αύριο στο Summer Camp 2026
- Τι λένε τα ξένα ΜΜΕ για τους πυροβολισμούς του 89χρονου σε ΕΦΚΑ και Πρωτοδικείο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 28.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/t_h_e_h_i_d_d_e_n_-peWhm5_xJjI-unsplash-315x220.jpg)























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442