Βουτιά για τη Γουόλ Στριτ στο κλείσιμο της χρηματιστηριακής εβδομάδας
Μεγάλες απώλειες σημείωσε η αμερικανική αγορά την Παρασκευή, με τον Dow Jones να υποχωρεί κατά 227,13 μονάδες (2,1%), κλείνοντας στις 10.605,22, και τον Nasdaq να χάνει 170,39 μονάδες (5,30%) και να διαμορφώνεται στις 3.029,66 μονάδες.
Μεγάλες απώλειες σημείωσε η αμερικανική αγορά την Παρασκευή, με τον Dow Jones να υποχωρεί κατά 227,13 μονάδες (2,1%), κλείνοντας στις 10.605,22, και τον Nasdaq να χάνει 170,39 μονάδες (5,30%) και να διαμορφώνεται στις 3.029,66 μονάδες.
Οι αθρόες ρευστοποιήσεις ακολούθησαν την ανακοίνωση της Dell Computer σύμφωνα με την οποία ο ρυθμός αύξησης των πωλήσεών της το 2001 θα κινηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα από ό,τι ήταν οι προηγούμενες προβλέψεις της. Η IBM, η Compaq Computer και η Gateaway κατέγραψαν επίσης σημαντικές απώλειες.
Η μετοχή της Dell υποχωρούσε έως και 5,19 δολάρια λίγο πριν από το κλείσιμο της συνεδρίασης και διαπραγματευόταν στα 23,19 δολάρια, έπειτα από την ανακοίνωσή της ότι οι πωλήσεις της θα αυξηθούν κατά 20% το επόμενο οικονομικό έτος, που αρχίζει το Φεβρουάριο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η τρίτη φορά φέτος που η εταιρεία αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις της.
Οι επενδυτές ανησυχούν πως ο χαμηλότερος ρυθμός αύξησης των πωλήσεων της Dell, η μετοχή της οποίας καταγράφει την υψηλότερη απόδοση ανάμεσα στις μετοχές του Standard & Poors 500 κατά τη δεκαετία του 90, προαναγγέλλει την πτώση των εταιρειών της Νέας Οικονομίας, οι οποίες είχαν καθοδηγήσει το χρηματιστηριακό ράλι της τελευταίας πενταετίας.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο μέσος ρυθμός αύξησης των κερδών για τις 80 εταιρείες που απαρτίζουν τον τεχνολογικό κλάδο του Standard & Poors θα υποχωρήσει στο 19% το 2001, έναντι 31% το 1999 και 32% το 2000.
Ο δείκτης της Νέας Οικονομίας κατέγραψε τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες των τελευταίων επτά μηνών, κατά 11%, ενώ ο δείκτης της Παλαιάς Οικονομίας έχασε μόλις 1,8%.
Η Σονάτα του Σεληνόφωτος, ο σκηνικός μονόλογος του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου, θα παρουσιαστεί για μία μοναδική βραδιά τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου στο θέατρο Ολύμπια «Μαρία Κάλλας».
Στις 30 και 31 Ιανουαρίου, στο Ολύμπια θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «Δύο Επέτειοι, Μία Σκηνή» - αφορμή τη συμπλήρωση 30 δημιουργικών χρόνων του συνθέτη Κώστα Λειβαδά και για τα 40 χρόνια της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων.