Δευτέρα 20 Απριλίου 2026
weather-icon 22o
Υποσχέσεις για την καταπολέμηση του νεοναζισμού στη Γερμανία δίνει ο Σρέντερ

Υποσχέσεις για την καταπολέμηση του νεοναζισμού στη Γερμανία δίνει ο Σρέντερ

Το πρόβλημα της ακροδεξιάς δεν περιορίζεται στα κρατίδια της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, αλλά έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρη τη Γερμανία, όπως δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ σε συνέντευξή του στο κρατικό κανάλι ZDF, την Κυριακή. O ίδιος υποσχέθηκε να πράξει η κυβέρνησή του ό,τι είναι δυνατόν για την καταπολέμηση του νεοναζισμού.

62

Το πρόβλημα της ακροδεξιάς δεν περιορίζεται στα κρατίδια της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, αλλά έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρη τη Γερμανία, όπως δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ σε συνέντευξή του στο κρατικό κανάλι ZDF, την Κυριακή. O ίδιος υποσχέθηκε να πράξει η κυβέρνησή του ό,τι είναι δυνατόν για την καταπολέμηση του νεοναζισμού.

Θέλω να καταστήσω κάτι σαφές, είπε ο Σρέντερ, ότι η ακροδεξιά και ο ρατσισμός δεν αποτελούν ένα φαινόμενο περιορισμένο στα νέα κρατίδια. Κανένα πρόβλημα δεν αφορά αποκλειστικά στην Ανατολική Γερμανία. Εξάλλου το (νεοναζιστικό ) κόμμα NPD δεν ιδρύθηκε στην Ανατολική αλλά στη Δυτική Γερμανία. Πρόκειται για ένα παγκόσμιο πρόβλημα.


Ο Γερμανός καγκελάριος είπε ότι δεν θα επιτρέψει σε μία μικρή, σχετικά, ομάδα εξτρεμιστών να αμαυρώσει την εικόνα της Γερμανίας, που εδώ και μισό περίπου αιώνα προσπαθεί να απαλλαγεί από τα φαντάσματα του ναζιστικού παρελθόντος.


Η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση της Γερμανίας πρόκειται να ξεκινήσει εκστρατεία με τρεις άξονες κατά των ακροδεξιών, όπως διαβεβαίωσε ο Γερμανός καγκελάριος. Θα δοθεί έμφαση στο θέμα της αποφασιστικότητας της αστυνομίας και της δικαιοσύνης απέναντι στους υπευθύνους για πράξεις βίας, θα προσφερθούν προοπτικές στους νέους μέσω της απασχόλησης. Απαραίτητη είναι, τέλος, και η δέσμευση των πολιτών να συνδράμουν στον αγώνα κατά του νεοναζισμού, όπως είπε ο Σρέντερ.


Από την περασμένη Δευτέρα, ο Γερμανός καγκελάριος πραγματοποιεί δωδεκαήμερη περιοδεία στα κρατίδια της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, στη διάρκεια της οποίας το φλέγον θέμα των αυξανόμενων κρουσμάτων βίας έχει βρεθεί στο επίκεντρο της ατζέντας του.


Το πρόβλημα NPD


O Γερμανός καγκελάριος εκτιμά ότι τυχόν απαγόρευση του ακροδεξιού κόμματος NPD δεν θα λύσει το πρόβλημα του νεοναζισμού. Την ίδια, άλλωστε, άποψη εξέφρασε πρόσφατα σε συνέντευξή του στο εβδομαδιαίο περιοδικό Der Spiegel και ο Γερμανός πρόεδρος Γιοχάνες Ράου.


Το τελευταίο χρονικό διάστημα, ωστόσο, αυξάνονται οι φωνές που θέλουν να τεθεί εκτός νόμου το NPD.


Μάλιστα, μπροστά σε αυτό το ενδεχόμενο, περίπου εκατό μέλη του ακροδεξιού κόμματος πραγματοποίησαν διαδήλωση διαμαρτυρίας στη γερμανική πόλη Χάλε. Οι διαδηλωτές δεν παρέλειψαν να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους σε τρεις συλληφθέντες νεοναζιστές, που κατηγορούνται για τη δολοφονία ενός μετανάστη από τη Μοζαμβίκη, τον περασμένο Ιούνιο.


Ο άτυχος άνδρας ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου στην πόλη Ντεσάου, επειδή ήταν μαύρος, όπως ανακοίνωσε η γερμανική αστυνομία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ,Reuters

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 20 Απριλίου 2026
Cookies