Πυραυλική τεχνολογία παρέχει η Κίνα στα κράτη – παρίες, λέει η CIA
Αποκλειστική έκθεση της CIA, σύμφωνα με την οποία η Κίνα υποστηρίζει υλικοτεχνικά το πυραυλικό πρόγραμμα του Πακιστάν, της Βορείου Κορέας, της Λιβύης και του Ιράν, δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα The Washington Times.
Αποκλειστική έκθεση της CIA, σύμφωνα με την οποία η Κίνα υποστηρίζει υλικοτεχνικά το πυραυλικό πρόγραμμα του Πακιστάν, της Βορείου Κορέας, της Λιβύης και του Ιράν, δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα The Washington Times.
Στην έκθεσή της η CIA αναφέρει ότι τους τελευταίους μήνες έχει αυξηθεί δραματικά η πώληση κινεζικών πυραυλικών εξαρτημάτων και πρώτων υλών στο Πακιστάν και τα άλλα κράτη – παρίες και υπάρχουν πληροφορίες πως τα σχέδια των νέων κινεζικών διηπειρωτικών πυραύλων βρίσκονται ήδη στα χέρια των μυστικών υπηρεσιών των χωρών αυτών.
Ανώτατοι αξιωματούχοι του αμερικανικού Πενταγώνου τονίζουν ότι πολλές κινεζικές εταιρείες ελέγχονται για πώληση ευαίσθητων στοιχείων για την κατασκευή πυρηνικών, χημικών και βιολογικών όπλων. Η Κίνα πάντως επίσημα αρνείται ότι προμηθεύει τις εν λόγω χώρες με πυραυλική τεχνογνωσία.
Η έκθεση όμως της CIA δίνει λεπτομέρειες και για τις εξοπλιστικές κινήσεις άλλων κρατών. Συγκεκριμένα, η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών αναφέρει πως το Ιράν συνεργάζεται με τη Ρωσία για την ανάπτυξη του πυρηνικού του οπλοστασίου και προχώρησε στην αγορά μεγάλου αριθμού κινεζικών επιθετικών ελικοπτέρων.
Επίσης, το Σουδάν προωθεί με την υποστήριξη του Ιράκ την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής χημικών όπλων και η Ινδία διαπραγματεύεται με τη Ρωσία την από κοινού κατασκευή βομβαρδιστικού μεγάλου βεληνεκούς, το οποίο θα αποτελέσει απάντηση στην ανάπτυξη του οπλοστασίου του Πακιστάν.