Το σούπερ ρύζι θα εξαφανίσει το πρόβλημα της πείνας;
Το γενετικά τροποποιημένο ρύζι θα μπορούσε να σώσει τον πλανήτη από το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει, αυτό της πείνας, όπως υποστηρίχθηκε την Πέμπτη, στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου τεχνολογίας ρυζιού, στις Φιλιππίνες. Μια σοδειά ρυζιού με εμφυτευμένο γενετικό υλικό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση κατά 35% των παγκόσμιων αποθεμάτων του πολύτιμου δημητριακού. Ο προβληματισμός για τις πιθανές ανεπιθύμητες παρενέργειες παραμένει, ωστόσο, μεγάλος.
Το γενετικά τροποποιημένο ρύζι θα μπορούσε να σώσει τον πλανήτη από το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει, αυτό της πείνας, όπως υποστηρίχθηκε την Πέμπτη, στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου τεχνολογίας ρυζιού, στις Φιλιππίνες. Μια σοδειά ρυζιού με εμφυτευμένο γενετικό υλικό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση κατά 35% των παγκόσμιων αποθεμάτων του πολύτιμου δημητριακού. Ο προβληματισμός για τις πιθανές ανεπιθύμητες παρενέργειες παραμένει, ωστόσο, μεγάλος.
Το ένα τρίτο του πληθυσμού της Γης τρέφεται τουλάχιστον μία φορά ημερησίως με ρύζι. Τα παγκόσμια, όμως, αποθέματα του πολύτιμου δημητριακού συρρικνώνονται ταχέως.
Ο καθηγητής Μορίς Κου και το επιτελείο του έχουν να προτείνουν μια μέθοδο που θα βγάλει τον πλανήτη από το αδιέξοδο, προσφέροντας σε εκατομμύρια ανθρώπους που λιμοκτονούν ένα πιάτο ρύζι παραπάνω.
Η μέθοδος του καθηγητή έγκειται στον εμπλουτισμό των σπόρων με γενετικό υλικό από καλαμπόκι, το οποίο αυξάνει το ρυθμό της φωτοσύνθεσης και, τελικά, τον όγκο της παραγωγής.
Το γενετικά τροποποιημένο ρύζι, που αναπτύχθηκε με τη συνεργασία του Washington State University και αγροκαλλιεργειών στην Ιαπωνία, δοκιμάστηκε με επιτυχία στην Κίνα, την Κορέα και τη Χιλή. Θεωρητικά, η επιστημονική σημασία της ανακάλυψης είναι αναμφισβήτητη, το ίδιο και η ενδεχόμενη συμβολή της στην επίλυση του παγκόσμιου προβλήματος της πείνας.
Ακόμη ένα δίλημμα: Υπέρ ή κατά;
Στην πράξη, πάντως, η μέθοδος φέρνει ξανά στην επιφάνεια τη διαμάχη περί μεταλλαγμένων τροφών. Ενα άλμα 35% στην παγκόσμια παραγωγή είναι πραγματικά πολύ δηλώνει ο -ειδικευμένος στο ρύζι- επιστήμονας Πολ Χρήστου την ώρα που η συγκομιδή στις αναπτυσσόμενες χώρες έχει πέσει σε ανησυχητικό βαθμό.
Πρέπει να προσεγγίσουμε με προσοχή τα διατροφικά πλεονεκτήματα και τους ενδεχόμενους κινδύνους αντιτάσσει ο Πιτ Ράιλι, της οργάνωσης Φίλοι της Γης.
Πράγματι, όπως επισημαίνουν οι σκεπτικιστές, κανείς δεν είναι σε θέση, σήμερα, να διαβεβαιώσει εαυτόν και αλλήλους ότι τα γενετικώς μεταλλαγμένα τρόφιμα δεν έχουν άγνωστες και ανεπιθύμητες επιπτώσεις στο οικοσύστημα του πλανήτη μας.
Ο Πιτ Ράιλι εντοπίζει ένα ακόμη διαφαινόμενο πρόβλημα, αυτό της ιδιοκτησίας των νέων σπόρων και της ελάχιστα ελκυστικής ιδέας να πωλούνται αυτοί από τις μεγάλες πολυεθνικές. Ηδη, οι τελευταίες έχουν επικριθεί ηχηρά, καθώς δεν δείχνουν πρόθυμες να βοηθήσουν τον αναπτυσσόμενο κόσμο.
Το χρυσό ρύζι και άλλες βιολογικές τροφές
Πάντως, δείχνουν να κινούνται δραστήρια σε νέους τομείς. Το χρυσό ρύζι, που είναι εμπλουτισμένο με βιταμίνη Α και ονομάζεται έτσι από το χρώμα που αποκτά με τη γενετική επέμβαση, θα είναι -κατά την εφημερίδα The Guardian- το επόμενο επίτευγμα της επιστήμης. Εξάλλου, προϊόντα, όπως η σόγια, το καλαμπόκι, το τυρί, οι πατάτες, οι τομάτες, οι μπανάνες, ακόμη και ο καπνός, αποτελούν ήδη την πρώτη ύλη για εργαστηριακά πειράματα.
Οι προβληματισμοί παραμένουν. Μήπως, για παράδειγμα, θα κοστίζει το χρυσό ρύζι όσο υπονοεί το χρώμα του; Θα είναι ασφαλής η κατανάλωσή του;
Αναπάντητα, προς το παρόν, ερωτήματα. Στην κούρσα των επιστημονικών ερευνών, ένα πράγμα μόνο παραμένει δεδομένο: κάθε λύση σε κάποιο μείζον πρόβλημα γεννά αυτομάτως άλλα προβλήματα που αναζητούν και αυτά τη λύση τους.
Για πρώτη φορά, η ζωή του Νίκου Ξυλούρη ανεβαίνει στο θεατρικό σανίδι από τη Stages Network και τα Αθηναϊκά Θέατρα, με το έργο Ο Αρχάγγελος της Κρήτης. Έως τις 31 Ιανουαρίου στο θέατρο ΗΒΗ.
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας