Οι μαύρες τρύπες κερδίζουν βάρος με τα χρόνια
Eπιστήμονες από δύο βρετανικά πανεπιστήμια βρήκαν τις πρώτες σαφείς ενδείξεις ότι οι μαύρες τρύπες στα κέντρα των γαλαξιών κερδίζουν βάρος με το πέρασμα του χρόνου έλκοντας και απορροφώντας ύλη από τη γειτονική τους περιοχή, όπως μετέδωσε το BBC τη Δευτέρα.
40
Eπιστήμονες από δύο βρετανικά πανεπιστήμια βρήκαν τις πρώτες σαφείς ενδείξεις ότι οι μαύρες τρύπες στα κέντρα των γαλαξιών κερδίζουν βάρος με το πέρασμα του χρόνου έλκοντας και απορροφώντας ύλη από τη γειτονική τους περιοχή, όπως μετέδωσε το BBC τη Δευτέρα.
Εδώ και αρκετά χρόνια έχει γίνει αντιληπτό από τους αστρονόμους ότι στα κέντρα των γαλαξιών πρέπει να βρίσκονται μαύρες τρύπες με πολύ μεγάλη μάζα, ίσως και δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από τη μάζα του Ηλιου μας, που όμως δεν καταλαμβάνουν μεγαλύτερο χώρο από ό,τι το ηλιακό μας σύστημα.
Ωστόσο, είναι ακόμα ασαφές πώς βρέθηκαν εκεί, εάν δηλαδή προηγήθηκαν αυτές και οι γαλαξίες άρχισαν να σχηματίζονται γύρω τους ή αν μεγάλωσαν σε μάζα ρουφώντας ύλη από το γαλαξία γύρω τους.
Επιστήμονες από τα πανεπιστήμια του Νότιγχαμ και του Μπίρμιγχαμ διαπίστωσαν καταρχάς την ηλικία 23 γαλαξιών, όπως αυτού της Ανδρομέδας, που κυμαίνονταν από 4 έως 12 δισεκατομμύρια χρόνια, και στη συνέχεια βρήκαν ότι η μάζα των μαύρων τρυπών που περιέχουν ήταν ανάλογη της ηλικίας του γαλαξία μέσα στον οποίο βρίσκονται, γεγονός που αποδεικνύει ότι αυξάνουν τη μάζα τους με το πέρασμα του χρόνου.
Αυτό συμβαίνει και εξαιτίας του γεγονότος ότι όταν ποσότητες ύλης από άστρα και νέφη αερίων πέφτουν σε μία μαύρη τρύπα δεν υπάρχει πλέον δυνατότητα να ξεφύγουν από αυτήν.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Αμαλία Κωστοπούλου: Η μακροσκελής ανάρτηση για τον τραυματισμό της
- Κρήτη: Ασταμάτητες οι ροές – Έφτασαν πάνω από 120 μετανάστες μέσα σε λίγες ώρες
- Πολιτική κρίση στο Μπαγκλαντές: Η δολοφονία του νεαρού ηγέτη Σαρίφ Χάντι προκαλεί κύμα βίας και αναταραχές
- Θεσσαλονίκη: Εντοπίστηκε ανήλικος για τον οποίο είχε δηλωθεί εξαφάνιση σε σπίτι Τούρκων – Κατηγορούνται για αρπαγή
- Άννα Βίσση: Η μεγάλη συναυλία στο Καλλιμάρμαρο έρχεται απόψε αποκλειστικά στο MEGA
- ΑΕΚ: Τα έσοδα που μπορούν να έχουν οι ομάδες στο Conference League από τα νοκ-άουτ παιχνίδια ως και τον τελικό
- Αγρότες: «Η μόνη υπόλογη για τα μπλόκα είναι η κυβέρνηση» – Αντιπολιτευτικά πυρά
- Χριστούγεννα: Πώς να ξεκλειδώσετε το μυστικό των επιτυχημένων αγορών
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 20.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/samuel-quek-cD4pt47I4JY-unsplash-1-315x220.jpg)










































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442