Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
in.gr

Την έγκριση της εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα επιδιώκει ο πρόεδρος Κλίντον

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον δεσμεύτηκε την Πέμπτη απέναντι σε στελέχη αμερικανικών πολυεθνικών ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε το Κογκρέσο να εγκρίνει τη διμερή εμπορική συμφωνία που υπέγραψαν οι ΗΠΑ με την Κίνα τον περασμένο Νοέμβριο. Τις τελευταίες ημέρες πολλοί γερουσιαστές έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους επί του θέματος, επικαλούμενοι την επεκτατική πολιτική της Κίνας απέναντι στην Ταϊβάν.

0

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον δεσμεύτηκε την Πέμπτη απέναντι σε στελέχη αμερικανικών πολυεθνικών ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε το Κογκρέσο να εγκρίνει τη διμερή εμπορική συμφωνία που υπέγραψαν οι ΗΠΑ με την Κίνα τον περασμένο Νοέμβριο. Τις τελευταίες ημέρες πολλοί γερουσιαστές έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους επί του θέματος, επικαλούμενοι την επεκτατική πολιτική της Κίνας απέναντι στην Ταϊβάν.

Οι δηλώσεις του Μπιλ Κλίντον έγιναν τη στιγμή που οι διαπραγματευτές της Ευρωπαϊκής Ενωσης ανέφεραν ότι οι συνομιλίες με τους Κινέζους ομολόγους τους για την επίτευξη παρεμφερούς συμφωνίας απέτυχαν.

Η σύναψη διμερών εμπορικών συμφωνιών είναι σημαντική, καθώς αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη της Κίνας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (WTO), που επιδιώκει το Πεκίνο εδώ και δεκατρία χρόνια.

Με τη σινοαμερικανική συμφωνία η Κίνα θα ανοίξει διάφορους τομείς της οικονομίας της στις αμερικανικές επιχειρήσεις, όπως τον αγροτικό τομέα και τις τηλεπικοινωνίες, σε αντάλλαγμα μόνιμων εμπορικών σχέσεων με τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς οι εμπορικές σχέσεις της Κίνας με τις ΗΠΑ εγκρίνονται σε ετήσια βάση από το Κογκρέσο.

Για να τεθεί σε ισχύ, η εμπορική συμφωνία Κίνας-ΗΠΑ χρειάζεται να εγκριθεί από την αμερικανική Γερουσία. Ωστόσο, οι δηλώσεις της Κίνας για επικείμενη προσάρτηση της Ταϊβάν στην επικράτειά της έχει εξοργίσει την Ουάσινγκτον, με αποτέλεσμα η έγκριση της εμπορικής συμφωνίας να λάβει νέες πολιτικές διαστάσεις.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επιδιώκει η έγκριση να γίνει πριν από τον ερχόμενο Ιούλιο, καθώς η περαιτέρω καθυστέρησή της είναι πιθανό να συμπέσει με την προεκλογική περίοδο για την ανάδειξη νέου προέδρου.

Υστερα από πιέσεις των μεγάλων αμερικανικών επιχειρήσεων και του Λευκού Οίκου, εκπρόσωπος της Γερουσίας δήλωσε ότι το θέμα ενδέχεται να τεθεί σε ψηφοφορία το Μάιο, μετά την υπογραφή εμπορικής συμφωνίας μεταξύ της Κίνας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των υπόλοιπων χωρών-μελών του WTO.

Reuters

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο