Τον 21ο αιώνα οι μισές γλώσσες του κόσμου κινδυνεύουν από την αχρησία
Οι μισές από τις γλώσσες και διαλέκτους που ομιλούνται σήμερα σε όλο τον κόσμο πιθανότατα θα πάψουν να χρησιμοποιούνται στα μέσα του επόμενου αιώνα. Την πεποίθηση αυτή εκφράζουν ειδικοί γλωσσολόγοι.
Οι μισές από τις γλώσσες και διαλέκτους που ομιλούνται σήμερα σε όλο τον κόσμο πιθανότατα θα πάψουν να χρησιμοποιούνται στα μέσα του επόμενου αιώνα. Την πεποίθηση αυτή εκφράζουν ειδικοί γλωσσολόγοι.
Απαντήσεις στα ερωτήματα γιατί κάποιες γλώσσες κινδυνεύουν να τεθούν σε αχρηστία, γιατί θα πρέπει να μας ανησυχεί αυτή η τάση και ποια η σχέση της φθίνουσας αυτής πορείας ορισμένων γλωσσών με άλλες οικολογικές παραμέτρους, θα δώσει ο διακεκριμένος Βρετανός γλωσσολόγος, καθηγητής David Crystall, σε διάλεξη που διοργανώνει το Βρετανικό Συμβούλιο τη Δευτέρα στις 8 το βράδυ στην αίθουσα διαλέξεων της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.
Στη διάλεξη αυτή ο καθηγητής Crystall θα εξετάσει τη διαμάχη ανάμεσα στην ανάγκη ύπαρξης μιας παγκόσμιας κοινής γλώσσας και στην επιθυμία διατήρησης της πλούσιας κληρονομιάς της γλωσσικής ιδιαιτερότητας και της πολιτιστικής ταυτότητας των λαών. Επίσης θα αναφερθεί στα μέτρα που μπορούν να ληφθούν προκειμένου να προστατευτούν οι απειλούμενες γλώσσες, τονίζοντας, παράλληλα, το πολιτικό και οικονομικό υπόβαθρο του προβλήματος.
Στις 30 και 31 Ιανουαρίου, στο Ολύμπια θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «Δύο Επέτειοι, Μία Σκηνή» - αφορμή τη συμπλήρωση 30 δημιουργικών χρόνων του συνθέτη Κώστα Λειβαδά και για τα 40 χρόνια της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων.