Ακρίβεια: Αυξημένο φέτος το κόστος του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού – Σχεδόν 45 ευρώ το άτομο
Φουσκωμένος θα είναι ο λογαριασμός του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού για τα νοικοκυριά, καθώς οι ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα συνεχίζονται.
Αυξημένο αναμένεται να είναι φέτος το κόστος του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού, την ώρα που η απελπισία των καταναλωτών για την ακρίβεια εντείνεται.
Οι ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα διαμορφώνουν έναν σαφώς πιο «βαρύ» λογαριασμό για τα νοικοκυριά, με τους καταναλωτές να τονίζουν πως «μπαίνεις στο σούπερ μάρκετ και με 50 ευρώ παίρνεις μία μικρή σακουλίτσα».
Ακριβότερο το χριστουγεννιάτικο τραπέζι
Το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο τραπέζι φέτος θα είναι κατά 20% ακριβότερο συγκριτικά με πέρσι.
Σύμφωνα με την έρευνα του Ινστιτούτου Καταναλωτών, μία τετραμελής οικογένεια θα κληθεί να πληρώσει συνολικά 186 ευρώ, αύξηση κατά 30 ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Οι ανατιμήσεις αποτυπώνονται σχεδόν σε όλα τα είδη, από τα τρόφιμα μέχρι και τα αναψυκτικά.
Το κόστος του τραπεζιού
Μοσχαρίσιο κρέας και αμνοερίφια βρίσκονται στο επίκεντρο των αυξήσεων.
Ειδικότερα, 2 κιλά αρνίσια παϊδάκια θα κοστίσουν 34 ευρώ, ενώ αντίστοιχα 1 κιλό λουκάνικα θα στοιχίσουν 12 ευρώ. Την ίδια ώρα, δύο κιλά γαλοπούλας από 26 ευρώ, με 17 ευρώ επιπλέον να στοιχίζει η γέμιση.
Στον λογαριασμό των κρεατικών θα πρέπει να προστεθούν τα κόστη για τυροκομικά, λαχανικά, ποτά, αναψυκτικά και γλυκά, που εκτοξεύουν το συνολικό κόστος σχεδόν στα 200 ευρώ.
Ειδικότερα, στα λαχανικά, οι ντομάτες και τα αγγούρια έχουν τιμές 1,40 (το μισό κιλό) και 0,70 ευρώ (για 1 τεμάχιο) αντίστοιχα, τα καρότα 1 ευρώ το μισό κιλό και οι πατάτες 1,25 ευρώ το κιλό.
Επίσης, η φέτα κοστίζει 6,50 ευρώ το μισό κιλό και το κασέρι ή η γραβιέρα 9,90 ευρώ το μισό κιλό. Το εμφιαλωμένο κρασί 16 ευρώ το μπουκάλι, αναψυκτικά 8 ευρώ τα 8 κουτιά και μπύρες 8,80 ευρώ τα 4 μπουκάλια.
Τα παραδοσιακά γλυκά, μελομακάρονα και κουραμπιέδες, ανεβάζουν το κόστος κατά 19 ευρώ το κιλό, με το τραπέζι 4 ατόμων για την ημέρα των Χριστουγέννων να κοστίζει φέτος 178,85 ευρώ (δηλαδή σχεδόν 45 ευρώ το άτομο), την ώρα που πέρυσι τα Χριστούγεννα τα ίδια είδη κόστιζαν 156,02 ευρώ.
Μόνη διέξοδος για τους καταναλωτές, ο περιορισμός των αγορών, καθώς το πορτοφόλι πιέζεται αισθητά να ανταποκριθεί και στις υπόλοιπες ανάγκες.
Έτσι, το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι στήνεται πιο μετρημένα, με τις οικογένειες να υπολογίζουν πλέον μέχρι και το τελευταίο ευρώ.
- ΣΥΡΙΖΑ: Μαζικές παραιτήσεις από την Κεντρική Επιτροπή – Εικόνα διάλυσης στην Κουμουνδούρου
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Τσιάρας και Μηταράκης πανηγυρίζουν, ο Μπουκώρος δηλώνει αθώος και λέει ότι εκείνος αποκάλυψε το σκάνδαλο
- Οι τρίδυμες αδελφές Αλεξανδρή θα αγωνίζονται πλέον στην καλλιτεχνική κολύμβηση με το ελληνικό εθνόσημο
- Σοκ στον Παναθηναϊκό: Ρήξη χιαστού ο Ίνγκασον – Εκτός για μεγάλο χρονικό διάστημα ο Καλάμπρια
- Έγινε γνωστή η αιτία θανάτου του Σαμ Νιλ
- Silicon Valley: Ο «χρυσός κανόνας» του Τζεφ Μπέζος υπό αμφισβήτηση – «Οι δύο πίτσες είναι πλέον πολλές»
- Από την 4η Ιουλίου ως την Ημέρα της Βαστίλης – Πώς Γαλλία και ΗΠΑ αναδιαμορφώνουν τα έθνη τους μέσω τελετουργίας
- Οι όμιλοι του FIBA Europe Cup και οι αντίπαλοι των τεσσάρων ελληνικών ομάδων
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 16.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/manouchehr-hejazi-QeoXkIesiCo-unsplash-315x220.jpg)












































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442