Νεκρά ζώα εντοπίστηκαν στον Ίασμο Ροδόπης – Φόβος για την πιθανότητα ζωονόσων
Μετά από καταγγελία φιλοζωικού συλλόγου της Ξάνθης, στην περιοχή του Ιάσμου εντοπίστηκαν νεκρά ζώα, παραγωγικά και ζώα συντροφιάς, με τον φόβο των ζωονόσων να είναι μεγάλος
Πολίτες και μέλη φιλοζωικού σωματείου της Ξάνθης εντόπισαν στις 17 Οκτωβρίου δεκάδες νεκρά ζώα, τόσο παραγωγικά όσο και ζώα συντροφιάς σε εγκαταστάσεις της τοπικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών. Τα ζώα εντοπίστηκαν εντός πηγαδιού, αλλά και σε χώρο που χρησιμοποιούνταν ως παράνομη χωματερή.
Το σωματείο έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου «Με δεδομένο τον κίνδυνο διασποράς ασθενειών (όπως η ευλογία/καταρροϊκός πυρετός) και τη ρύπανση του εδάφους και του υδροφόρου ορίζοντα, πρόκειται για σοβαρό ζήτημα δημόσιας υγείας που απαιτεί άμεση δράση». Επρόκειτο για άλογα, αγελάδες και πρόβατα κάποια από το οποία είχαν πεθάνει σχετικά πρόσφατα.
Η περιοχή έχει μετατραπεί σε έναν σκουπιδότοπο, παρά τις πινακίδες που προειδοποιούν για απαγόρευση ρίψης απορριμμάτων και μπαζών. Οι κάτοικοι καταγγέλουν συστημικό πρόβλημα για την εναπόθεση σκουπιδιών και μπάζων με πολλά ζητήματα υγείας να μπαίνουν στην συζήτηση.
Μετά την δημοσιοποίηση της καταγγελίας, αρχικά από το φιλοζωικό σωματείο Αδεσποτούλια Ξάνθης, ο χώρος ελέγχθηκε, βεβαιώθηκε η ανθυγιεινή κατάσταση και καθαρίστηκε.
Ο Δήμος διόρθωσε το πρόβλημα με τα νεκρά ζώα – Τηρήθηκαν τα υγειονομικά πρωτόκολλα
Οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ανέφεραν σε τοπικά μέσα ότι το θέμα εμπίπτει στην αρμοδιότητα του Δήμου Ιάσμου. Από την πλευρά του, ο Δήμος κινήθηκε για την διόρθωση μιας ανθυγιεινής κατάστασης που παραβιάζει όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Περίοικοι και η τοπική αντιπολίτευση αναρωτήθηκαν αν ο καθαρισμός του χώρου έγινε με τον ενδεδειγμένο επιστημονικό τρόπο.
Έγινε γνωστό πως λήφθηκε δείγμα DNA από νεκρό σκυλί που εντοπίστηκε στο σημείο, με φιλοζωικό σωματείο να προχωρά σε επίσημη καταγγελία προς τις αρμόδιες αρχές, για το σκυλί και τα υπόλοιπα νεκρά ζώα.
Πλέον ο χώρος δείχνει καθαρός επιφανειακά, αλλά δεν είναι γνωστές οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για τον καθαρισμό, αλλά και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες πέθαναν τα ζώα. Ειδικά όταν η ευλογιά και άλλες ζωονόσοι αποτελούν τεράστια πληγή για τους κτηνοτρόφους. Μερίδα τοπικών μέσων κάνουν λόγο για «μπάζωμα».
Ανάμεσα σε ογκώδη αλλά και οικιακά απορρίμματα εντοπίστηκαν πτώματα ζώων, προκαλώντας την έντονη ανησυχία της τοπικής κοινωνίας του Ιάσμου.
- Τροχαία – Γιατί πρέπει να είμαστε διπλά προσεκτικοί το καλοκαίρι
- «Ο Έμπολα μπορεί να νικηθεί»: Η Ουγκάντα ανακοίνωσε την ίαση του τελευταίου μολυσμένου ασθενή
- Εξαιρετικός ο Πουλακίδας στο Λας Βέγκας υπό το βλέμμα του Μπαρτζώκα (vid)
- Επισήμως κυβέρνηση υποδίκων και για τον ΟΠΕΚΕΠΕ η Νέα Δημοκρατία
- Ακρίβεια: Προς νέα άνοδο ο πληθωρισμός τροφίμων – Οι ακραίοι καύσωνες «πιέζουν» περισσότερο από τον πόλεμο
- Είναι η Μάσα και ο Αρκούδος πράκτορας του Πούτιν; – Σάλος στη Βρετανία για την «πλύση εγκεφάλου στα παιδιά»
- Πτήσεις: Η μεσαία θέση στα αεροπλάνα παύει να είναι ενοχλητική – Τι λανσάρουν αεροπορικές εταιρείες
- Σταύρος Φλώρος: Επέστρεψε στην Ελλάδα – Ποια είναι η κατάσταση της υγείας του
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 17.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/presley-roozenburg-qXIn8tF6VTI-unsplash-1-315x220.jpg)







































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442