Ο Σέρλοκ Χολμς σώζων τον κ. Βενιζέλον: Αυτή την Κυριακή μαζί με το ΒΗΜΑ
Το ΒΗΜΑ παρουσιάζει τη Μεγάλη Βιβλιοθήκη Αστυνομικής Λογοτεχνίας των εκδόσεων «ΑΓΡΑ». Η αρχή γίνεται την Κυριακή 27 Ιουλίου με το «Ο Σέρλοκ Χολμς σώζων τον κ. Βενιζέλον».
Η εφημερίδα το ΒΗΜΑ εγκαινιάζει μια ξεχωριστή συλλογή για τους φίλους της λογοτεχνίας και του μυστηρίου: τη Μεγάλη Βιβλιοθήκη Αστυνομικής Λογοτεχνίας των εκδόσεων «Άγρα», μια σειρά που συγκεντρώνει αριστουργήματα του είδους, διαθέσιμα αποκλειστικά για τους αναγνώστες της.
Η αρχή γίνεται με ένα έργο ιστορικής σημασίας, που συνδυάζει την κλασική αστυνομική αφήγηση με τα μεγάλα γεγονότα των αρχών του 20ού αιώνα: «Ο Σέρλοκ Χολμς σώζων τον κ. Βενιζέλον».
Η υπόθεση εκτυλίσσεται το 1913, όταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος βρίσκεται στο Λονδίνο για μια κρίσιμη συνδιάσκεψη με τους αντιπροσώπους των βαλκανικών κρατών, αμέσως μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους. Μια σκοτεινή συνωμοσία εξυφαίνεται για τη δολοφονία του Έλληνα πρωθυπουργού από τη βουλγαρική οργάνωση «Κ.Κ.Κ.», και ο κορυφαίος ντετέκτιβ του κόσμου, ο Σέρλοκ Χολμς, καλείται να αναλάβει δράση, προκειμένου να αποτρέψει το σχέδιο.
Το μυθιστόρημα τοποθετείται χρονικά λίγο πριν από τη δολοφονία του αρχιδούκα Φερδινάνδου στο Σαράγεβο και το ξέσπασμα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ η πλοκή του αναβιώνει την ένταση και τις διπλωματικές ισορροπίες της εποχής. Εντυπωσιακή είναι και η «προφητική» διάσταση της ιστορίας, αφού εννέα χρόνια μετά, το 1922, ο Βενιζέλος θα δεχθεί πραγματική απόπειρα δολοφονίας στη Λωζάννη, επίσης με βουλγαρικό δάκτυλο.
Η πρώτη δημοσίευση του αφηγήματος έγινε στις 19 Δεκεμβρίου 1913, στο περιοδικό «Ελλάς», όπου εκδόθηκε σε 25 συνέχειες έως τον Μάρτιο του 1914. Ο συγγραφέας παραμένει ανώνυμος, ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι πρόκειται για Έλληνα λογοτέχνη. Οι μελετητές το κατατάσσουν ως το πρώτο ελληνικό αστυνομικό μυθιστόρημα, όχι μόνο λόγω της θεματολογίας αλλά και της έκτασής του.
Αυτή την Κυριακή μαζί με το ΒΗΜΑ
- Άννα Βίσση: Η επίσημη ανακοίνωση για τη μεγάλη συναυλία της στο ΟΑΚΑ
- To σημείωμα που «σκότωσε» την ελληνική γλώσσα και έγινε viral
- Αίτημα για μόνιμη συμμετοχή στη Euroleague κατέθεσε ο ΠΑΟΚ
- ΕΕ: Σχέδια έκτακτης ανάγκης από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για επάρκεια στα καύσιμα – Πιθανό δελτίο
- Το NBA στον… αστερισμό του Αντετοκούνμπο: Οι Χιτ φαβορί για την απόκτησή του (pic)
- Θεσσαλονίκη: Αναστέλλονται δρομολόγια για τρένα από και προς Σέρρες – Πώς θα εξυπηρετούνται οι επιβάτες
- Κίνηση: Στο «κόκκινο» ο Κηφισός και το λιμάνι του Πειραιά
- «Γάτες με φράντζες»: Μια διαφορετική performance στο Red Jasper Cabaret Theatre
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 15.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/joe-leahy-NI3n0wZ85Kc-unsplash-1-315x220.jpg)














































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442