ΠΑΟΚ και Μπιλμπάο έδωσαν μεγάλη «μάχη» για 40 λεπτά στη χώρα των Βάσκων, με τους γηπεδούχους να επικρατούν με 72-65 στον πρώτο μεταξύ τους τελικό για το FIBA Europe Cup. Ένα αποτέλεσμα που αφήνει τα πάντα ανοιχτά ενόψει της ρεβάνς σε μία εβδομάδα στο γήπεδο της Πυλαίας.
Οι Θεσσαλονικείς δεν άρχισαν καλά το ματς, όμως όχι μόνο μπόρεσαν να επιστρέψουν, αλλά και να περάσουν μπροστά στην τρίτη περίοδο. Στο τελευταίο δεκάλεπτο πάντως οι Ισπανοί ήταν εκείνοι που αποδείχθηκαν πιο εύστοχοι και πήραν αυτό το μικρό προβάδισμα με φόντο τον επαναληπτικό στην Ελλάδα.
Κορυφαίοι για το σύνολο του Μάσιμο Καντσελιέρι ήταν οι Σαβάρ Ρέινολντς με 15 πόντους, Φρανκ Μπάρτλεϊ με 14 και Σέντρικ Χέντερσον με 11. Από την άλλη πλευρά, για τους νικητές ξεχώρισε ο Μέλβιν Πάντζαρ, με τον Τάις Ντε Ρίντερ να έχει 13 και τον Χάραλντ Φρέι 11 πόντους.
Η εξέλιξη του αγώνα
Το παιχνίδι ξεκίνησε με την Μπιλμπάο να είναι εντυπωσιακά εύστοχη από μακριά τρέχοντας ένα επιμέρους 12-2 στο πρώτο τρίλεπτο. Ο ΠΑΟΚ όμως κατάφερε να βγάλει αντίδραση και να μαζέψει τη διαφορά, μειώνοντας σε 15-12 στο 8′ με ένα επιμέρους 10-3. Οι Βάσκοι ωστόσο συνέχισαν να είναι αρκετά εύστοχοι με αποτέλεσμα να κλείσουν την πρώτη περίοδο στο +10 με το σκορ να είναι στο 22-12.
Οι γηπεδούχοι βρέθηκαν και στο +12 (24-12) με την εκκίνηση του δεύτερου δεκαλέπτου, όμως η ομάδα του Μάσιμο Καντσελιέρι βρήκε τις λύσεις για να μειώσει σε 28-24 στο 14′ τρέχοντας ένα επιμέρους 12-4. Ο ρυθμός από εκεί και πέρα έπεσε αισθητά, με τα φάουλ εκατέρωθεν να είναι αρκετά, με τους παίκτες να πηγαίνουν συχνά στις βολές, χωρίς όμως να είναι εύστοχοι. Οι Θεσσαλονικείς το εκμεταλλεύτηκαν αυτό πάντως πλησιάζοντας στους δύο πόντους με το 31-29 στο 17′. Η Μπιλμπάο όμως έκλεισε το πρώτο ημίχρονο στο +7 με τον φωτεινό πίνακα να δείχνει το 38-31.
Το δεύτερο μέρος άρχισε ιδανικά για τον ΠΑΟΚ, με τον Μπάρτλεϊ να βρίσκει ρυθμό στο σκοράρισμα και με συνεχόμενους πόντους έφερε το παιχνίδι στα ίσα με το 40-40 στο 23′. Μάλιστα οι Θεσσαλονικείς κατάφεραν να περάσουν και μπροστά για πρώτη φορά στο ματς φτάνοντας στο 48-44 στο 28′. Οι Βάσκοι έτρεξαν ένα σερί 8-0 όμως για να βρεθούν στο 52-48, ενώ η τρίτη περίοδος ολοκληρώθηκε στο 52-50 υπέρ της Μπιλμπάο.
Οι γηπεδούχοι μπήκαν δυναμικά στο τελευταίο δεκάλεπτο, τρέχοντας ένα επιμέρους 11-3 για να βρεθούν στο +10 (63-53) στο 33′. Ο ΠΑΟΚ στηρίχθηκε αρκετά στις ατομικές προσπάθειες του Ρέινολντς που του έδωσαν λύσεις, όμως δεν του επέτρεψαν να διεκδικήσει κάτι περισσότερο αφού οι Πάντζαρ και Ντράγκιτς διατήρησαν το μικρό προβάδισμα για τους Βάσκους, χαρίζοντάς τους τη νίκη με το τελικό 72-65. Ωστόσο όλα παραμένουν ανοιχτά.
Κανένα πρόβλημα δεν είχε η Μάντσεστερ Σίτι στην έδρα της Κρίσταλ Πάλας, περνώντας με 3-0 και παραμένοντας στην 2η θέση της βαθμολογίας. Σημαντική εκτός έδρας νίκη και για την Άστον Βίλα επί της Γουέστ Χαμ με 3-2.
Ωστόσο, ο Γάλλος πρώην πρόεδρος της UEFA δεν σκέφτεται το ενδεχόμενο να αναλάβει την προεδρία της και δηλώνει «ισχυρό κάλεσμα, αλλά η οικογένειά μου έχει προτεραιότητα»
Ο Γιώργος Μπαρτζώκας δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος για την εμφάνιση και τη νίκη του Ολυμπιακού στο Περιστέρι, μιλώντας παράλληλα και για το ιστορικό ρεκόρ του, ισοφαρίζοντας σε συμμετοχές στον πάγκο των «ερυθρόλευκων» τον Γιάννη Ιωαννίδη.
Οι «μαύρες γάτες» νίκησαν τις «καρακάξες» (1-0) στο μεγάλο ντέρμπι του αγγλικού βορρά και η Σάντερλαντ βρήκε τρόπο για να… πικάρει την μεγάλη της αντίπαλο