ΗΠΑ: Δικαστής ανέστειλε απόφαση του Τραμπ που θα οδηγούσε σε απέλαση 532.000 μετανάστες
Οι μετανάστες τους οποίους αφορούσε η κατάργηση του ειδικού προγράμματος του Μπάιντεν θα έπρεπε να εγκαταλείψουν τις ΗΠΑ έως τις 24 Απριλίου, 30 ημέρες μετά την έκδοσή του διατάγματος Τραμπ
Μετά την επίθεση του Ντόναλτ Τραμπ σε δημοσιογράφο του CNN αποκαλώντας τους συναδέλφους της «αρρωστημένους», έρχεται μια ηχηρή απάντηση στις προθέσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ για μαζικές απελάσεις μεταναστών.
Η κυβέρνηση Τραμπ ανακοίνωσε τον Μάρτιο ότι ακυρώνει ειδικό πρόγραμμα του Μπάιντεν για μετανάστες
Συγκεκριμένα, ομοσπονδιακή δικαστής στη Βοστώνη εμπόδισε τη Δευτέρα την αμερικανική κυβέρνηση να ακυρώσει το νομικό καθεστώς 532.000 μεταναστών από την Κούβα, την Αϊτή, τη Βενεζουέλα, τη Νικαράγουα και την Κούβα.
Η απόφαση της δικαστού Ίντιρα Ταλουάνι είναι η πιο πρόσφατη μιας σειράς δικαστικών αποφάσεων που αντιβαίνουν στην πρόθεση του Τραμπ να προχωρήσει σε μαζικές απελάσεις κυρίως Λατινοαμερικανών.
Η ρεπουμπλικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε στα τέλη Μαρτίου ότι ακυρώνει ένα ειδικό πρόγραμμα που θεσπίστηκε το 2023 από την προηγούμενη κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν, το οποίο επέτρεπε σε μετανάστες από την Κούβα, την Αϊτή, τη Νικαράγουα και τη Βενεζουέλα να διαμείνουν στις ΗΠΑ για δύο χρόνια λόγω της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις χώρες τους.
Το καθεστώς αυτό επέτρεψε σε περίπου 532.000 μετανάστες να εισέλθουν στις ΗΠΑ.
Το σκεπτικό της απόφασης
Η δικαστής Ταλουάνι ζήτησε να ανασταλεί εκτάκτως η κατάργηση του προγράμματος αυτού. Παράλληλα εκτίμησε ότι η κυβέρνηση ενήργησε με βάση μια λανθασμένη ερμηνεία του νόμου, καθώς η διαδικασία εσπευσμένης απέλασης εφαρμόζεται για όσους εισέρχονται παράνομα στις ΗΠΑ, αλλά όχι σε όσους διαμένουν στη χώρα νόμιμα με βάση κυβερνητικά προγράμματα.
Αν η δικαστής δεν είχε αναστείλει την κατάργηση του προγράμματος, οι μετανάστες που αφορά θα έπρεπε να εγκαταλείψουν τις ΗΠΑ ως τις 24 Απριλίου, δηλαδή 30 ημέρες μετά την έκδοση του διατάγματος του Τραμπ.
Υπενθυμίζεται ότι τα διατάγματα Τραμπ για το μεταναστευτικό έχουν φέρει σε δεινή θέση πολλούς μετανάστες στις ΗΠΑ, με τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας να πληθαίνουν σε πολλές πολιτείες.
Εκείνοι μάλιστα που βρίσκονται στα σύνορα με το Μεξικό δηλώνουν απογοητευμένοι από τη νέα πολιτική που ουσιαστικά τους ρίχνει στα νύχια των καρτέλ και των τρομοκρατικών ομάδων, όπως λένε.
- «Βράζουν» στη Ρεάλ με τη διαιτησία: Την… έπεσαν στον Βίντσιτς με τη λήξη του ματς με την Μπάγερν (vid)
- Κεφαλονιά: Τα σκοτεινά σημεία γύρω από τον θάνατο της 19χρονης – Απολογούνται την Παρασκευή οι τρεις νεαροί
- Εθνική πόλο Γυναικών: Οι κλήσεις για τα προκριματικά του World Cup
- Ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία – Τουλάχιστον 12 νεκροί και δεκάδες τραυματίες
- «Δεν είναι κανένας σοβαρός θεσμός η ευρωπαϊκή εισαγγελία» για τον Γεωργιάδη – Νέα επίθεση κατά της Παπανδρέου
- Ανδρουλάκης: Με το δάκτυλο στη σκανδάλη για τις υποκλοπές και το βλέμμα στις κάλπες
- Ο «Αυτόχειρας» έρχεται στο θέατρο Αλκμήνη
- Αρκάς: Η καλημέρα της Πέμπτης
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 16.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/abhijith-chandran-z4ylX1Z5FQE-unsplash-315x220.jpg)








































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442