
«Βελόνα και κλωστή, μια σιωπηλή πρόκληση στην πατριαρχία» – Οι Ινδές αντιστέκονται κεντώντας
H Spandita Malik φωτογραφίζει Ινδές – θύματα κακοποίησης, οι οποίες χρησιμοποιούν παραδοσιακά εργόχειρα για να διακοσμήσουν πορτρέτα του εαυτού τους.
H Spandita Malik φωτογραφίζει Ινδές–θύματα κακοποίησης, οι οποίες χρησιμοποιούν παραδοσιακά εργόχειρα για να διακοσμήσουν πορτρέτα του εαυτού τους. «Αυτό είναι ένα πορτρέτο της Praween Devi, μιας γυναίκας που γνώρισα το 2019 μέσω μιας τοπικής οργάνωσης, ενώ εργαζόμουν στο έργο μου Nā́rī. Τη συνάντησα μαζί με άλλες Ινδές που συγκεντρώνονται στις αυλές τους για να κεντήσουν μαζί, μοιράζοντας ιστορίες πάνω από φλιτζάνια τσαγιού» λέει η φωτογράφος Spandita Malik και συνεχίζει:
«Όταν ζήτησα να τη φωτογραφίσω, πρότεινε την κεντρική αίθουσα του σπιτιού της, αναφέροντας την έλλειψη διακόσμησης και το γεγονός ότι οι τοίχοι ήταν γυμνοί εκτός από μια κορνιζαρισμένη εικόνα λουλουδιών και, κυρίως, μια φωτογραφία όλων των ανδρών του σπιτιού».
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η φωτογραφία των ανδρών
«Πριν ξεκινήσουμε» προχωράει στην αφήγησή της η Spandita Malik «έφερε ένα χαλί από ένα άλλο δωμάτιο, επιμελούμενη διακριτικά τον χώρο.
»Καθώς συνέθετα τη λήψη, συμπεριέλαβα τη φωτογραφία των ανδρών και τη ρώτησα εάν θα επέλεγε να αλλάξει την εικόνα μέσω του κεντήματος.
»Όταν η Devi κέντησε το πορτραίτο με phulkari, μια παραδοσιακή τέχνη που προέρχεται από την περιοχή του Παντζάμπ, δεν αφαίρεσε τη φωτογραφία των ανδρών, αλλά αντίθετα εισήγαγε τρεις κεντημένες γυναικείες φιγούρες ντυμένες με ροζ και πράσινα χρώματα, που αντικατοπτρίζουν τα δικά της ρούχα» εξηγεί η Spandita Malik.
«Η Nā́rī – μια σανσκριτική λέξη για τη γυναίκα – φέρει πολλαπλές έννοιες, συμπεριλαμβανομένης της θυσίας»
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Ο νοητός στρατός γυναικών
«Η Devi στόλισε τον χώρο, πλαισιώνοντας τον εαυτό της με διακοσμητικά στοιχεία και κεντήματα στις κουρτίνες και το πάτωμα.
»Οι προσθήκες της μεταμορφώνουν την εικόνα: μέσω της βελόνας και της κλωστής, διεκδικεί την παρουσία της σε έναν χώρο που κυριαρχείται από το ανδρικό βλέμμα – μια σιωπηλή πρόκληση στην πατριαρχία και μια ισχυρή αίσθηση αλληλεγγύης, σχεδόν σαν να περιβάλλεται από έναν στρατό γυναικών.
»Το πορτρέτο αυτό αποτελεί μέρος του Nā́rī, ενός έργου που, τα τελευταία πέντε χρόνια, περιλαμβάνει εκτεταμένη έρευνα και επιτόπια έρευνα σε πολλά κρατίδια της Ινδίας, καταγράφοντας και συνεργαζόμενες με κοινότητες γυναικών που έχουν επιβιώσει από τη βία λόγω φύλου.
»Η Nā́rī – μια σανσκριτική λέξη για τη γυναίκα – φέρει πολλαπλές έννοιες, συμπεριλαμβανομένης της θυσίας» συνεχίζει η Spandita Malik.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Το κέντημα ως φωνή για τις Ινδές
«Στην Ινδία, όπου η ενδοοικογενειακή βία είναι ανησυχητικά διαδεδομένη, πολλές γυναίκες που συνάντησα δεν επιτρεπόταν καν να βγουν από το σπίτι τους, είτε λόγω των συζύγων τους, είτε λόγω των πατέρων τους, είτε λόγω του φόβου να μην είναι ασφαλείς. Έτσι ταξίδεψα σε αυτές, φωτογραφίζοντάς τες στους χώρους όπου ένιωθαν πιο άνετα.
»Εκτύπωσα αυτά τα πορτρέτα σε khadi, ένα χειροποίητο ύφασμα, και τους ζήτησα να κεντήσουν πάνω στις εικόνες όπως ήθελαν, χωρίς οδηγίες, δίνοντάς τους τον έλεγχο του δικού τους πορτρέτου.
»Θέτοντας τον δημιουργικό έλεγχο στα χέρια τους, αυτές οι συνεργασίες διαταράσσουν την παραδοσιακή δυναμική της φωτογραφίας-ρεπορτάζ. Η πράξη του κεντήματος γίνεται μια προέκταση της φωνής τους, μια επαναβεβαίωση της εξουσίας τους σε έναν κόσμο που συχνά τις αποσιωπά.
»Μέσω της Nā́rī, στοχεύω να ενισχύσω τις ιστορίες τους για επιβίωση και ανθεκτικότητα – μία βελονιά τη φορά» καταλήγει η Spandita Malik.
*Με στοιχεία από theguardian.com | Αρχική φωτό: H Praween Devi, η οποία κέντησε το πορτραίτο της με το παραδοσιακό στυλ κεντήματος Punjabi phulkari. Το όνομα της φωτογραφικής σειράς της Spandita Malik, Nā́rī, προέρχεται από μια σανσκριτική λέξη που σημαίνει τόσο «γυναίκα» όσο και «θυσία». Φωτ: Spandita Malik
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις