Βιοποικιλότητα: Οι εταιρείες που εκμεταλλεύονται τον γενετικό πλούτο της φύσης καλούνται να πληρώσουν
Στη διεθνή σύνοδο για τη βιοποικιλότητα που πραγματοποιείται στη Ρώμη, ο ιδιωτικός τομέας καλείται να συνεισφέρει για την προστασία των βιολογικών πόρων.
Οι εταιρείες που αξιοποιούν το DNA οργανισμών για να σχεδιάζουν φάρμακα, καλλυντικά ή άλλα προϊόντα δέχονται την Τρίτη εκκλήσεις να βοηθήσουν στην προστασία της βιοποικιλότητας συνεισφέροντας σε ένα ειδικό ταμείο που λανσάρει αυτή την εβδομάδα ο ΟΗΕ.
Στη διεθνή σύνοδο για τη βιοποικιλότητα που πραγματοποιείται αυτή την εβδομάδα στη Ρώμη, η διεθνής κοινότητα αναζητά τρόπους χρηματοδότησης για να φρενάρει την καταστροφή οικοσυστημάτων και τις εξαφανίσεις ειδών. Πολλές χώρες επιμένουν ότι ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να συμμετάσχει στην προσπάθεια.
Το λεγόμενο «Ταμείο Κάλι», το οποίο παίρνει το όνομα της κολομβιανής πόλης που φιλοξένησε την περυσινή σύνοδο για τη βιοποικιλότητα, είναι η πρώτη προσπάθεια εξεύρεσης πόρων από τον επιχειρηματικό κόσμο, στο πλαίσιο της Συνθήκης του ΟΗΕ για τη Βιολογική Ποικιλότητα.
Η δημιουργία του ταμείου αποφασίστηκε χάρη στη συμφωνία-ορόσημο του 2022 για την προστασία της φύσης, το Πλαίσιο για την Βιοποικιλότητα Κουνμίνγκ-Μόντρεαλ, το οποίο προβλέπει ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να προστατεύσουν το ένα τρίτο της ξηράς και των παράκτιων υδάτων έως το 2030.
Το ζήτημα επείγει, δεδομένου ότι οι πληθυσμοί σπονδυλωτών ζώων έχουν μειωθεί κατά 73% από το 1970, σύμφωνα με το WWF.

Χιλιάδες φάρμακα έχουν βασιστεί σε ουσίες που ανακαλύφθηκαν σε τροπικά δάση όπως ο Αμαζόνιος
Χρηματοδότηση
Οι επιχειρήσεις καλούνται να συνεισφέρουν στο Ταμείο Κάλι ένα ποσοστό των κερδών ή των εσόδων τους. Τουλάχιστον το ήμισυ της χρηματοδότησης θα διατίθεται σε αυτόχθονες λαούς και τοπικές κοινότητας.
Το ταμείο θα καλύπτει ένα μέρος των 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον χρόνο που σύμφωνα με τον ΟΗΕ απαιτείται για την προστασία της φύσης. Η σύνοδος της Ρώμης καλείται να ολοκληρώσει το σχέδιο για την εξεύρεση αυτού του ποσού.
«Ο αγώνας για την αξιοποίηση ενός χρυσωρυχείου γενετικών δεδομένων δεν πρέπει να αφήσει πίσω τις κοινότητες που προστατεύουν αυτούς τους γενετικούς πόρους. Σε αυτό το ζήτημα το Ταμείο Κάλι αλλάζει τα πάντα» δήλωσε από τη Ρώμη η Ελίζαμπεθ Μρέμα, αναπληρώτρια εκτελεστική διευθύντρια του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ (UNEP).
Παρόλο που οι ΗΠΑ δεν έχουν υπογράψει τη διεθνή συνθήκη για τη βιοποικιλότητα, οι αμερικανικές επιχειρήσεις δείχνουν πρόθυμες να συμμετάσχουν, ένδειξη ότι ο ιδιωτικός τομέας αντιλαμβάνεται το γεγονός ότι η φύση είναι δημόσιο αγαθό, δήλωσε η Σουζάνα Μοχάμεντ, πρόεδρος της συνόδου.
Κατά την έναρξη των διαπραγματεύσεων την Τρίτη, πολλές χώρες εστίασαν στο ποιος πρέπει να πληρώσει, πού θα συγκεντρώνονται τα χρήματα και ποιος θα επιβλέπει τη διάθεσή τους.
Ένα άλλο μείζον ζήτημα είναι η ανακατεύθυνση 500 δισ. δολαρίων τον χρόνο που εκτιμάται ότι διατίθενται ως επιδοτήσεις και άλλα κίνητρα για δραστηριότητες που βλάπτουν τη φύση.
Ο Παναμάς, η Αίγυπτος και η Ρωσία επέκριναν τις ανεπτυγμένες χώρες, καλώντας τες να μην μετακυλούν το βάρος στα αναπτυσσόμενα κράτη και να κάνουν πράξη τη δέσμευσή τους για χρηματοδότηση 20 δισ. δολαρίων τον χρόνο.
Ένα νέο σχέδιο συμφωνίας για τη σύνοδο αναμένεται το πρωί της Τετάρτης, δήλωσε στους δημοσιογράφους η επίτροπος Περιβάλλοντος της ΕΕ Τζέσικα Ρόσγουελ.
- Στα «Νέα Σαββατοκύριακο»: «Οι τύραννοι δεν διοικούν για πάντα…»
- Φοινικούντα: «Φάνηκε ότι έστησαν την κομπίνα για τα περιουσιακά» λέει μάρτυρας για το διπλό φονικό
- Φοινικούντα: «Μίλαγα με τον αδελφό μου & έμαθα από τα σάιτ ότι τον δολοφόνησαν» λέει ο αδερφός του επιστάτη
- Αναγκαιότητα και όχι πολυτέλεια για τις ΜμΕ η Τεχνητή Νοημοσύνη
- Ουκρανία: Λάρι Φινκ και Τζάρεντ Κούσνερ κυρίαρχοι στο παιχνίδι της ανοικοδόμησης
- Google: Απευθείας ηχητική μετάφραση στα ακουστικά ήχου με τη βοήθεια της AI
- Αποκαλύψεις από τον Ρούνεϊ: «Δέχτηκα θανατικές απειλές όταν πήγα από την Έβερτον στη Γιουνάιτεντ»
- Ζουγανέλη: «Ο νόμος ισχύει για όλους» – Η ανάρτηση μετά την αφαίρεση διπλώματος για αλκοόλ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


![H στιγμή της επίθεσης στο τουρκικό πλοίο από τη Ρωσία με Geran 2 / Shahed 136 [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/CENK-RORO-2-111x85.jpg)




![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 13.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/nathan-anderson-npruZYZgfA0-unsplash-315x220.jpg)





















































![Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης κατέσχεσαν δεξαμενόπλοιο με «λαθραίο ντίζελ» [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/Iran-tanker-1-315x220.jpg)




![H στιγμή της επίθεσης στο τουρκικό πλοίο από τη Ρωσία με Geran 2 / Shahed 136 [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/CENK-RORO-2-315x220.jpg)


















Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442