Τουρκία: Κλείδωσε η αγορά Eurofighter – 40 μαχητικά θα προμηθευθεί η Άγκυρα
Ξεπεράστηκαν οι αντιρρήσεις της Γερμανίας για την προμήθεια Eurofighter στην Τουρκία
Ο υπουργός Άμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ, δήλωσε ότι η Τουρκία θα προμηθευτεί 40 μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter Typhoon, λέγοντας πως η Γερμανία, που είχε αντιρρήσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα στην πώλησή τους, ανταποκρίθηκε θετικά στο τουρκικό αίτημα με τη βοήθεια των τριών άλλων ΝΑΤΟϊκών χωρών, της Βρετανίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, που συμμετέχουν στην κοινοπραξία.

Eurofighter
Σε συνέντευξή του εφ’ όλης της επικαιρότητας στον τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό TV100 και απαντώντας στην ερώτηση εάν αναμένει επιτάχυνση των διαδικασιών αναφορικά με το θέμα των αμερικανικών μαχητικών F-16 επί Προεδρίας Τραμπ, ο κ. Γκιουλέρ ανέφερε:
«Οι σχέσεις μας με τους Αμερικανούς φίλους μας είναι πολύ θετικές. Θέλουμε να αγοράσουμε 40 F-16 Viper, οι συμβάσεις έχουν υπογραφεί. Θα αγοράσουμε, επίσης, 40 αεροσκάφη Eurofighter Typhoon. Η Γερμανία αντιστεκόταν για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά με τη θετική συμβολή των φίλων μας στο ΝΑΤΟ, της Βρετανίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, η Γερμανία ανταποκρίθηκε θετικά».
Τουρκία – Ελλάδα: Θετικές συνομιλίες
Σε ερώτηση της δημοσιογράφου για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας απάντησε: «Ο πρόεδρός μας έχει αναπτύξει μία πολύ θετική σχέση με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Και πράγματι έκαναν πολύ σημαντικά βήματα για να μετατρέψουν το Αιγαίο σε θάλασσα φιλίας και όχι εχθρότητας. Ασφαλώς, είναι χρέος μας να το υποστηρίξουμε αυτό. Ο υπουργός Εξωτερικών μας κάνει πολύ σημαντικές εργασίες επ’ αυτού. Έχουν αρκετά καλές και σοβαρές συνομιλίες με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών και εκτιμούμε ότι θα είναι θετικές. Κι εμείς φυσικά, παρέχοντας κάθε είδους υποστήριξη, καταβάλλουμε προσπάθειες για να κάνουμε να προχωρήσει αυτή η κίνηση που ξεκίνησε ο Πρόεδρός μας».
Όσον αφορά το Κυπριακό υποστήριξε ότι «η λύση των δύο κρατών, πλέον, αποτελεί μία ανυποχώρητη λύση για μας» και κατηγόρησε την Κυπριακή Δημοκρατία ότι επιδιώκει νέους ρόλους για τον εαυτό της. «Τη στιγμή που συνεχίζονται γενοκτονικές ενέργειες στη Γάζα, η ίδια ανοίγει και προσπαθεί να ανοίξει στρατιωτικές βάσεις. Ισχυρίζεται ότι προσπαθεί να κατευθύνει δράσεις παροχής βοήθειας ή κάτι τέτοιο. Ωστόσο, μελλοντικά, αυτό ενδέχεται να λειτουργήσει ακόμη και εναντίον της» είπε ο κ. Γκιουλέρ.
Πηγή: ΑΠΕ
- Τρομερή ατάκα του Γιασικεβίτσιους: «Καλό που χάνει βολές ο Ντε Κολό μήπως και τον πιάσω σε ποσοστό» (vid)
- Πέθανε ο πρώην υπουργός και αντιναύαρχος του Πολεμικού Ναυτικού Αλέξανδρος Παπαδόγγονας
- Ηράκλειο: Αγωνία για τον 70χρονο Κώστα Καρτσωνάκη – Εκδόθηκε Silver Alert για την εξαφάνισή του
- Παλλήνη: Χειροπέδες σε 43χρονο που έτρεχε με 191 χλμ/ώρα στην Περιφερειακή Υμηττού
- Κοντά στην αποφυλάκιση ο Ρομπίνιο
- Με ρωγμές το σύστημα ελέγχου για το ελαιόλαδο – Αποκαλυπτικά στοιχεία (γραφήματα)
- Αρκάς: Οι ευχές στους Αντώνηδες και στις Αντωνίες
- Τα νούμερα δεν λένε ψέματα: Πέντα λεπτά άσκηση την ημέρα μπορούν να κάνουν τη διαφορά
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 17.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/tamara-badran-H94-jtvjess-unsplash-1-315x220.jpg)






























![Η Σέινμπαουμ ζήτησε από τις ΗΠΑ να μειώσουν την ζήτηση ναρκωτικών ανάμεσα στους νέους [Βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/sheinbaum321-315x220.jpg)
















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442