Πανεπιστήμια και νοσοκομεία δοκιμάζουν την κυβέρνηση – «Μουρμούρα» στη ΝΔ, πιέσεις στο Μαξίμου
Σφοδρή πολιτική σύγκρουση για τα μη κρατικά ΑΕΙ – Ο νόμος ψηφίζεται σε δύο εβδομάδες – Βολές και για τα απογευματινά χειρουργεία
Σε περιβάλλον πιέσεων εξακολουθεί να κινείται η κυβέρνηση με την επιχείρηση απεγκλωβισμού της από κυβερνητικές αλλά και εσωκομματικές αναταράξεις του τελευταίου μήνα (κυρίως από το μέτωπο των αγροτών και εκείνο του νόμου για την ισότητα στον γάμο) να αποδεικνύεται δυσκολότερη από όσο ενδεχομένως να υπολογιζόταν αρχικά. Πεδίο ισχυρής κυβερνητικής δοκιμασίας παραμένουν τα ΑΕΙ, με τη ψήφιση του νόμου να πηγαίνει λίγο παρακάτω χρονικά και συγκεκριμένα στο τριήμερο 6-8 Μαρτίου.
Ταυτόχρονα κυβέρνηση και ΝΔ καλούνται σε διαχείριση των αντιδράσεων για αλλαγές στο ΕΣΥ καθώς και στη Δικαιοσύνη, που αποτελούν μαζί με την Παιδεία, βασικούς πυλώνες της καθημερινότητας. Ειδικά για τα πανεπιστήμια, όσο κι αν επίκειται ένα νομοσχέδιο που, σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, θα λειτουργήσει ως ευκαιρία συσπείρωσης της της ΝΔ – ειδικά μετά από τη διαρροή του 1/3 της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στη θεσμοθέτηση του πολιτικού γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και της τεκνοθεσίας -, υπάρχει και γαλάζια «μουρμούρα».
Και αυτό γιατί προβληματίζουν οι ενστάσεις πανεπιστημιακών αλλά και οι προβληματισμοί μερίδας συνταγματολόγων αλλά πρωτίστως ξορκίζεται μια αποτυχία της κυβέρνησης στη διατήρηση της «τάξης» στα πανεπιστήμια.
Κόντρα στα άκρα
Στο τέλος του 2023, όταν ο Μητσοτάκης ανακοίνωνε το νομοσχέδιο για τη λειτουργία μη κρατικών και μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων επιχειρούσε άλλο ένα «εκσυγχρονιστικό» σινιάλο. Και όσο κι αν προδιαγραφόταν εξαρχής τσουνάμι αντιδράσεων εντός και εκτός Βουλής, η κυβέρνηση προσδοκούσε ότι θα αποτελέσει μέσο πίεσης των πολιτικών αντιπάλων στα αριστερά της ΝΔ. Θα φανεί «ποιος είναι στην πράξη και όχι στα λόγια ο ειλικρινά προοδευτικός» έλεγε ο πρωθυπουργός τότε.
Στην ίδια γραμμή σήμερα η κυβέρνηση ανοίγει «μέτωπο» με το ΠΑΣΟΚ και προσπαθεί να στρέψει τον προβολέα στην άρνηση του κόμματος να ψηφίσει το νομοσχέδιο του Πιερρακάκη. Σε τοποθετήσεις του ο Νίκος Ανδρουλάκης εξήγησε γιατί η παράταξη θα καταψηφίσει. «Δεν απαγορεύουμε. Ρυθμίζουμε. Αυτό είναι η σοσιαλδημοκρατία, δεν απαγορεύει, ρυθμίζει. Τι ρυθμίζει; Να υπάρχει ισχυρό δημόσιο πανεπιστήμιο» είπε (Mega) μεταξύ άλλων.
Ακολούθησε ανταλλαγή επιθέσεων μεταξύ Μαξίμου και Χαρ. Τρικούπη. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατηγόρησε τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ ότι είναι προοδευτικός στα λόγια ως «εκπρόσωπος του πιο γνήσιου αναχρονισμού» που επιστρατεύει «ασόβαρες» δικαιολογίες. Και η Χαρ. Τρικούπη δεν άφησε αναπάντητες τις επιθέσεις, έχοντας αποφασίσει να αποδομεί σε υψηλούς τόνους τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.
«Ο κ. Μαρινάκης ας μην ανησυχεί για τη φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ» απάντησε το ΠΑΣΟΚ, εξαπολύοντας δριμύ «κατηγορώ» στην κυβέρνηση για «μπίζνες» παντού, για «επιτομή του καθεστωτισμού και του πελατειακού κράτους».
Αρνητικό πρόσημο
Για το θέμα θα βγει μπροστά και προσωπικά ο Μητσοτάκης, παρεμβαίνοντας στη Βουλή τη μέρα ψήφισης του νομοσχεδίου σε δύο εβδομάδες, αν όχι και νωρίτερα. Και αυτό με την πεποίθηση ότι η πλειονότητα της κοινωνίας στέκεται υπέρ της μεταρρύθμισης, με το επιχείρημα ότι η πλειονότητα των άρθρων του νομοσχεδίου αφορά το δημόσιο πανεπιστήμιο αλλά και ότι δεν θα υπάρξουν ζητήματα συνταγματικότητας για τα μη κρατικά παραρτήματα.
Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση θέλει με την συγκεκριμένη ατζέντα να απευθυνθεί ταυτόχρονα στο κεντρώο ακροατήριο και στην παραδοσιακή βάση της ΝΔ, ενόψει των ευρωεκλογών. Στο φόντο είναι στο μεταξύ οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν την Παιδεία ως ένα από τα βασικά πεδία στα οποία η κυβέρνηση επίδοση έχει αρνητικό πρόσημο.
Σύμφωνα με το γκάλοπ της Metron Analysis που παρουσίασε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, το 65% των πολιτών έχει αρνητική γνώμη για τις επιδόσεις της κυβέρνησης στον χώρο της παιδείας ενώ σε ό,τι αφορά την ίδρυση μη κρατικών παραρτημάτων ξένων ΑΕΙ, το 51% δηλώνει υπέρ και το 45% κατά.
«Στην πράξη»
Προβληματισμό προκαλούν στο μεταξύ και στο γαλάζιο στρατόπεδο οι διαμαρτυρίες από τον χώρο των υγειονομικών για τα απογευματινά χειρουργεία. Ενδεικτικές οι πρόσφατες τοποθετήσεις της προέδρου της ΕΙΝΑΠ, Ματίνας Παγώνη, ένα πρόσωπο με εμπειρία στη δημόσια υγεία που μάλιστα πρόσκειται στη ΝΔ. Απέναντι στις βολές για τις ελλείψεις προσωπικού στα νοσοκομεία, η κυβέρνηση επιλέγει προς το παρόν χαμηλούς τόνους.
Θα κριθεί στην πράξη, είπε για τον σχεδιασμό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επιμένοντας πάντως ότι υπάρχουν δικλείδες ασφάλειας και ότι «έχουν ληφθεί τα μέτρα για να λειτουργήσουν και τα απογευματινά και τα πρωινά χειρουργεία». Η κατάσταση στο ΕΣΥ και η ανάγκη για χειροπιαστές κινήσεις βελτίωσης αποτελεί διαρκές ζητούμενο για την κυβέρνηση, από τη στιγμή που ο ίδιος ο Μητσοτάκης έχει θέσει τη δημόσια Υγεία ως στοίχημα (και προσωπικό του) της τετραετίας.06:11
- ΗΠΑ – Βενεζουέλα: Αποστρατεύτηκε ο ναύαρχος που έδωσε εντολή για χτύπημα σε επιζώντες
- Βόρεια Κορέα: Το εγκώμιο στρατιωτών που επέστρεψαν από τη Ρωσία έπλεξε ο Κιμ Γιονγκ Ουν
- Ουκρανία: O Τραμπ ζήτησε από τις Ε3 να πιέσουν τον Ζελένσκι να συμφωνήσει με τη Ρωσία
- Βενεζουέλα: «Ο Μαδούρο να καταλάβει ότι πρέπει να φύγει», λέει η Ματσάδο
- Στα «Νέα Σαββατοκύριακο»: «Οι τύραννοι δεν διοικούν για πάντα…»
- Φοινικούντα: «Φάνηκε ότι έστησαν την κομπίνα για τα περιουσιακά» λέει μάρτυρας για το διπλό φονικό
- Φοινικούντα: «Μίλαγα με τον αδελφό μου & έμαθα από τα σάιτ ότι τον δολοφόνησαν» λέει ο αδερφός του επιστάτη
- Αναγκαιότητα και όχι πολυτέλεια για τις ΜμΕ η Τεχνητή Νοημοσύνη
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


![H στιγμή της επίθεσης στο τουρκικό πλοίο από τη Ρωσία με Geran 2 / Shahed 136 [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/CENK-RORO-2-111x85.jpg)




![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 13.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/nathan-anderson-npruZYZgfA0-unsplash-315x220.jpg)






























































![Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης κατέσχεσαν δεξαμενόπλοιο με «λαθραίο ντίζελ» [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/Iran-tanker-1-315x220.jpg)




![H στιγμή της επίθεσης στο τουρκικό πλοίο από τη Ρωσία με Geran 2 / Shahed 136 [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/CENK-RORO-2-315x220.jpg)












Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442