ΟΗΕ: Κραυγή αγωνίας για τη Γάζα – «Οι Παλαιστίνιοι ζουν περιτριγυρισμένοι από ασθένειες και θάνατο»
Την αγωνία του εξέφρασε ο υπεύθυνος των ανθρωπιστικών ζητημάτων και συντονιστής αρωγής έκτακτης ανάγκης του ΟΗΕ, Μάρτιν Γκρίφιθς.
Την αγωνία του για την κατάσταση που επικρατεί στη Γάζα μετά την κατάρρευση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, εξέφρασε ο υπεύθυνος των ανθρωπιστικών ζητημάτων και συντονιστής αρωγής έκτακτης ανάγκης του ΟΗΕ, Μάρτιν Γκρίφιθς.
Ο Γκρίφιθς σε δήλωσή του εκφράζει την έντονη ανησυχία του για το γεγονός πως «σχεδόν δύο μήνες μετά τις μάχες, τα παιδιά, οι γυναίκες και οι άνδρες της Γάζας είναι όλοι τρομοκρατημένοι. Δεν έχουν πουθενά ασφαλές μέρος να πάνε και πολύ λίγα για να επιβιώσουν. Ζουν περιτριγυρισμένοι από ασθένειες, καταστροφή και θάνατο».
«Πρέπει να σταματήσουν οι μάχες»
Όπως σημείωσε οι επτά ημέρες της κατάπαυσης του πυρός έδειξαν τι συμβαίνει όταν τα όπλα σιωπούν, ενώ η σημερινή ημέρα με περισσότερους από 100 νεκρούς είναι μια συγκλονιστική υπενθύμιση του τι συμβαίνει όταν δεν σιωπούν.
Almost two months into the fighting, the children, women and men of #Gaza are all terrified. They have nowhere safe to go and very little to survive on. They live surrounded by disease, destruction and death.
My statement on the end of the pause. https://t.co/zT56NnqbLy pic.twitter.com/zZeldeKwmp
— Martin Griffiths (@UNReliefChief) December 1, 2023
Αναλυτικά όλη η δήλωση
«Η περασμένη εβδομάδα μας πρόσφερε μια γεύση του τι μπορεί να συμβεί όταν τα όπλα σιωπούν.
Η κατάσταση στο Χαν Γιουνίς σήμερα είναι μια συγκλονιστική υπενθύμιση του τι συμβαίνει όταν δεν σιωπούν.
Τις τελευταίες επτά ημέρες απελευθερώθηκαν όμηροι, επανενώθηκαν οικογένειες και περισσότεροι ασθενείς έλαβαν ιατρική περίθαλψη.
Ο όγκος της βοήθειας προς και από τη Γάζα αυξήθηκε. Και παρόλο που ίσα-ίσα έξυσε επιφανειακά τις ανάγκες των ανθρώπων, επέτρεψε στις οργανώσεις αρωγής να παράσχουν κάποιες βασικές προμήθειες, να φτάσουν σε περιοχές που ήταν αποκομμένες για εβδομάδες και να προσφέρουν κάποια ανάπαυλα σε βαθιά τραυματισμένες οικογένειες.
Σήμερα, μέσα σε λίγες ώρες, δεκάδες άνθρωποι φέρονται να σκοτώθηκαν και να τραυματίστηκαν. Οι οικογένειες κλήθηκαν να απομακρυνθούν, και πάλι. Οι ελπίδες διαψεύστηκαν.
Σχεδόν δύο μήνες μετά τις μάχες, τα παιδιά, οι γυναίκες και οι άνδρες της Γάζας είναι όλοι τρομοκρατημένοι. Δεν έχουν πουθενά ασφαλές μέρος να πάνε και πολύ λίγα για να επιβιώσουν. Ζουν περιτριγυρισμένοι από ασθένειες, καταστροφή και θάνατο.
Αυτό είναι απαράδεκτο.
Πρέπει να διατηρήσουμε και να αξιοποιήσουμε την πρόοδο που σημειώθηκε στην παροχή βοήθειας.
Πρέπει να προστατεύσουμε τους πολίτες και τις υποδομές που τους εξασφαλίζουν τη ζωή.
Χρειαζόμαστε την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων.
Χρειαζόμαστε μια ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός.
Πρέπει να σταματήσουν οι μάχες».
- Στα «ΝΕΑ» της Τετάρτης: Ελληνες κυανόκρανοι στη Λωρίδα της Γάζας
- Η πρόεδρος της χώρας καταγγέλλει «εκλογικό» και ψηφιακό «πραξικόπημα» στην Ονδούρα
- Σε προχωρημένες επαφές με τον Μόντε Μόρις ο Ολυμπιακός (vid)
- Champions League: Η βαθμολογία της League Phase – Η θέση του Ολυμπιακού μετά τη νίκη του (pic)
- Ευρωκοινοβούλιο: Το άρθρο 86 και τα εμπόδια στην απονομή δικαιοσύνης – Ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Δικαίου έναντι διατάξεων
- Μπαρτσελόνα – Άιντραχτ Φρανκφούρτης 2-1: Ο Κουντέ έδωσε πολύτιμη νίκη στους «μπλαουγκράνα» (vid)
- Πανδαισία: Όλα τα γκολ από τα αποψινά παιχνίδια του Champions League (vids)
- Ίντερ – Λίβερπουλ: 0-1: Νίκη – βάλσαμο για τους «κόκκινους», από το… δώρο του Μπαστόνι (vid)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις



![Αγρότες πρόσφεραν κρόκο και μήλα στους διερχόμενους οδηγούς στην Κοζάνη [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/agrotes77-127x85.jpg)


![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 10.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/cristofer-maximilian-YK8Mvocj6yE-unsplash-315x220.jpg)













![Αεροπλάνο προσγειώνεται πάνω σε αυτοκίνητο και όλοι επιβιώνουν με γρατζουνιές! [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/plane-crash231-315x220.jpg)































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442