Γιατί ο ηγέτης της Χαμάς ζητά νέα αραβο-ισλαμική Σύνοδο μέσα σε ένα μήνα;
Η τελευταία Σύνοδος πραγματοποιήθηκε στις 11 Νοεμβρίου στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας
Ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια ζητά νέα συνάντηση των αραβικών και μουσουλμανικών χωρών μετά τη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα στο Ριάντ.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Χαμάς, ο Χανίγια πραγματοποίησε αρκετές τηλεφωνικές επικοινωνίες με περιφερειακούς και διεθνείς ηγέτες μετά την εκκένωση του νοσοκομείου Al-Shifa στη Γάζα, όπου το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι βρισκόταν ένα κέντρο διοίκησης της Χαμάς και έχει παράσχει αποδείξεις ότι εκεί αποθηκευόταν στρατιωτικός εξοπλισμός.
Η πρώτη Σύνοδος δεν προχώρησε σε κανένα τιμωρητικό μέτρο απέναντι στο Ισραήλ
Κατά τη διάρκεια του κύκλου των τηλεφωνημάτων του, ο Χανίγια “τόνισε την ανάγκη να πραγματοποιηθεί επειγόντως η συνεδρίαση της επιτροπής παρακολούθησης που εγκρίθηκε από την Αραβική και Ισλαμική Σύνοδο Κορυφής για την εφαρμογή των αποφάσεών της για να σταματήσει η συνεχιζόμενη επίθεση και να σπάσει η πολιορκία της Λωρίδας της Γάζας”.
Στη σύνοδο κορυφής που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας στις 11 Νοεμβρίου συμμετείχε ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας (ΟΙC), μια ευρύτερη ένωση 57 κυρίως μουσουλμανικών κρατών, στην οποία ανήκουν οι χώρες του Αραβικού Συνδέσμου.
Η τελική διακήρυξη της Συνόδου Κορυφής απαίτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να υιοθετήσει “ένα αποφασιστικό και δεσμευτικό ψήφισμα” για να σταματήσει η “επιθετικότητα” του Ισραήλ και απέρριψε τους ισραηλινούς ισχυρισμούς ότι ενεργεί σε αυτοάμυνα, αλλά δεν προχώρησε στην υιοθέτηση τιμωρητικών οικονομικών και πολιτικών μέτρων κατά της Ιερουσαλήμ.
- «Αφιέρωμα στη Nina Simone»: Στις 6 Ιουνίου στο Theatre of the No
- Αρκάς: Η καλημέρα της Πέμπτης
- Πάτρα: Νέος θάνατος κρατούμενου στις φυλακές Αγίου Στεφάνου – Στους 7 οι νεκροί μέσα σε λίγες εβδομάδες
- Καλαμάτα: «Καθαρές» οι εξετάσεις των παιδιών – «Βοήθεια, μα γιατί» ήταν τα τελευταία λόγια της 39χρονης
- Έτσι η αβεβαιότητα επηρεάζει τη σχέση
- ΗΠΑ – Ιράν: Δοκιμάζεται η εκεχειρία, αντικρουόμενες δηλώσεις για τις διαπραγματεύσεις – Τι συμφώνησαν Ισραήλ και Λίβανος
- Οδηγός: Τα 10+4 «κλειδιά» για ανακαίνιση χωρίς εκπλήξεις
- Συνταγή: Καλοκαιρινό μπριάμ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 04.06.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/06/pexels-josh-hild-1270765-4606770-315x220.jpg)
































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442