Εντυπωσιακές εικόνες από την πρώτη εισβολή ερευνητικού σκάφους μέσα σε ηλιακή έκρηξη
Το Parker Solar Probe έγινε το πρώτο σκάφος που εισέρχεται σε μια ηλιακή έκρηξη και επιβίωσε.
To Parker Solar Probe είναι ένα σκάφος που έχει το μέγεθος ενός μικρού αυτοκινήτου και εκτοξεύθηκε το 2018 με σκοπό να μελετήσει από κοντά τον Ήλιο. Είναι προστατευμένο από μια ειδική ασπίδα πάχους 11 εκατοστών από σύνθετο υλικό άνθρακα. Το σκάφος αυτό έχει πλησιάσει και καταγράψει δεδομένα πιο κοντά στον Ήλιο από οποιαδήποτε άλλο σκάφος, δορυφόρο και γενικότερα ανθρώπινο δημιούργημα.
Όπως ανακοίνωσε η NASA το Parker Solar Probe πραγματοποίησε άλλη μια εντυπωσιακή πρωτιά αφού έγινε το πρώτο σκάφος που εισέρχεται σε μια ηλιακή έκρηξη και όχι μόνο επιβίωσε αλλά κατέγραψε για πρώτη φορά εικόνες και δεδομένα από την καρδιά αυτού φαινομένου. Τα στοιχεία αυτά θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα το φαινόμενο και να κάνουν καλύτερες προβλέψεις για τον αποκαλούμενο «διαστημικό καιρό» που επηρεάζει και τη Γη.
Εξαιρετικά χρήσιμα τα στοιχεία που συλλέχθηκαν για τα φαινόμενα του Ήλιου.
Οι ηλιακές εκλάμψεις ή στεμματικές εκπομπές μάζας (CME) είναι στην ουσία εκρήξεις που συμβαίνουν στον Ήλιο και εκτοξεύουν φως, ενέργεια και ηλιακό υλικό στο Διάστημα. Όταν συμβαίνει μια τέτοια έκρηξη ένα «τσουνάμι» ηλεκτρικά φορτισμένων σωματιδίων ξεκινά από το σημείο της έκρηξης και αν φτάσει στη Γη δεν μπορεί να διαπεράσει την ατμόσφαιρα αλλά προκαλεί φυσικά φαινόμενα όπως το σέλας ενώ παράλληλα μπορεί να προκαλέσει δυσλειτουργίες στους τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους και τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας.
Εκτός των άλλων η… εισβολή του Parker Solar Probe σε μια ηλιακή έκλαμψη αναμένεται να βοηθήσει στην απόδειξη μιας θεωρίας που αναπτύχθηκε πριν από περίπου 20 χρόνια σχετικά με την αλληλεπίδραση των CME με τη διαπλανητική σκόνη αλληλεπίδραση που και αυτή παίζει ρόλο στον διαστημικό καιρό και η κατανόηση αυτών των μηχανισμών θα μπορούσαν να δίνουν ακριβείς προγνώσεις για το πότε και πώς θα αντιμετωπίζει η Γη τις επιπτώσεις των ηλιακών εκλάμψεων.
Δείτε τις εκπληκτικές εικόνες μέσα από το βίντεο
- Κωνσταντοπούλου: Τους 4 «ιδιώτες» τους πετάξανε σαν τα σκυλιά, ενώ είναι συνεργάτες τους – Ο Μητσοτάκης θυσίασε συνεργάτες, εργαλειοποιώντας τη Δικαιοσύνη
- Νέα δικογραφία ΟΠΕΚΕΠΕ: «Δεν έχει έρθει το παραμικρό», λένε από τη Βουλή
- Η ΚΕΔΕ στους ευρωπαϊκούς θεσμούς με στρατηγική προτάσεων και διεκδικήσεων
- Ψαρόπουλος: Αυτή η δίκη είναι ο αγώνας της ζωής μου
- Μανώλης Μητσιάς για Μαρινέλλα: «Σφράγισε με την προσωπική της φωνή και ευαισθησία το ελληνικό τραγούδι»
- Φάμελλος σε Κακλαμάνη: Η κυβέρνηση απαξιώνει το Κοινοβούλιο και προσβάλλει τους Έλληνες πολίτες
- Τέμπη: «Ελπίζω σε μία δίκαιη δίκη – Ο γιος μου ζει στο σκοτάδι» λέει ο πατέρας του Γεράσιμου
- Συγκινητικό μήνυμα αποχαιρετισμού Δημάρχου Πυλαίας – Χορτιάτη για τη Ζωή Δανιηλίδου
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 01.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/vitaly-gariev-ngN4CTsIBjE-unsplash-315x220.jpg)













































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442