Προς… αυστηροποίηση ο ΚΟΚ – Θα προβλέπεται μέχρι και οριστική αφαίρεση διπλώματος
Για ποιες παραβιάσεις το Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας οι οδηγοί κινδυνεύουν με αφαίρεση διπλώματος χωρίς επιστροφή.
Την αυστηροποίηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας προανήγγειλε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, την ώρα που οι παραβάσεις και τα τροχαία στους δρόμους της χώρας είναι καθημερινό φαινόμενο.
Οι συνεχόμενες τροχαίες παραβιάσεις που διαπιστώνονται καθημερινά στους ελληνικούς δρόμους απασχολεί το υπουργείο, στο οποίο κι διεξήχθη ευρεία σύσκεψη την Τρίτη για θέματα οδικής ασφάλειας, εντατικοποίηση ελέγχων και εφαρμογή των κανόνων του Κ.Ο.Κ.
Όπως ανέφερε ο κ. Οικονόμου υπάρχουν συγκεκριμένες παραβάσεις που η κατάσταση έχει ξεφύγει τραγικά, όπως για παράδειγμα η παραβίαση του κόκκινου σηματοδότη και του stop, επιθετική οδήγηση και η χρήση κινητού.
Επισήμανε επιπλέον τις σκέψεις της κυβέρνησης για αυστηρότερες ποινές, οι οποίες θα φτάνουν ως και την οριστική αφαίρεση του διπλώματος για τους συνεχώς υπότροπους.
«Αφαίρεση της άδειας οδήγησης πολύμηνη στην αρχή, πολυετής μετά, καθολική αφαίρεση σε μια τρίτη φάση, εάν κανείς δει ότι πρόκειται για υπότροπο στις ίδιες ή άλλες παραβάσεις. Γιατί το λέω αυτό; Γιατί το οφείλεις όταν η κατάσταση ξεφεύγει. Υπάρχει μια ενότητα τροχαίων παραβάσεων που όντως η κατάσταση έχει ξεφύγει. Το κόκκινο, η παραβίαση του στοπ, η επιθετική οδήγηση γενικά, η χρήση κινητού, τα οποία έτσι και αλλιώς, όπως και η χρήση αλκοόλ επισύρουν βαριές ποινές» σημείωσε.
Η ανάγκη αυστηροποίησης των ποινών είναι αναγκαία, αφού οι παραβιάσεις των διατάξεων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για ανθρώπινες απώλειες. «Σε αυτές τις περιπτώσεις, λοιπόν, δεν είναι θέμα η επιβολή διοικητικού προστίμου. Εκεί πρέπει να σκεφτείς σοβαρά πλέον την αφαίρεση διπλώματος», προσέθεσε ο υπουργός.
Ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε, επίσης, και στα φαινόμενα αγώνων ταχύτητας στην παραλιακή Αθηνών – Σουνίου, δηλώνοντας ότι τέτοιες ενέργειες δεν θα επιτρέπονται, αφού θέτουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή και προκαλούν ηχορύπανση.
Η τροχαία θα παρεμβαίνει τακτικά σε τέτοια περιστατικά, ενώ εξέφρασε την ανάγκη αναδιάταξης του δυναμικού της ελληνικής αστυνομίας σε κρίσιμες υπηρεσίες για την εμπέδωση της ασφάλειας του πολίτη.
- Φως στο Τούνελ: Στα άδυτα τριών σκοτεινών υποθέσεων
- Ερέβους επίκληση: για τη νέα ποιητική συλλογή του Διονυσίου Καλιντέρη
- Ιταλία: Φυγάς παρίστανε το άγαλμα σε χριστουγεννιάτικη φάτνη – Τον εντόπισε ο δήμαρχος
- Στις 16 Δεκεμβρίου η παρουσίαση της «Ιθάκης» στην Πάτρα με ομιλία Τσίπρα
- Η οργή των «γαλάζιων» βουλευτών επισφραγίζει μια παρατεταμένη εσωκομματική κρίση – «Μάλωμα» από Μαξίμου στους αντιδρώντες
- ΚΚΕ για εκλογή Πιερρακάκη στο Eurogroup: Ενορχηστρώνει και συντονίζει την άγρια αντιλαϊκή επίθεση
- Ηράκλειο: Σύλληψη 45χρονου για εμπορία ανθρώπων, βιασμό και απόπειρα ανθρωποκτονίας
- Η Τζένιφερ Λόρενς και ο Τζος Χάτσερσον επιστρέφουν στο Hunger Games για να σώσουν το franchise
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 12.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/jake-kokot-PbDLAy38QZM-unsplash-315x220.jpg)



































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442