Ακίνητα: έρχονται πέντε ανατροπές
Επέκταση αντικειμενικού συστήματος υπολογισμού της αξίας των ακινήτων σε πάνω από 2.000 περιοχές σε όλη τη χώρα
«Κούρεμα» των αντικειμενικών αξιών ακινήτων σε δήμους, επέκταση αντικειμενικού συστήματος υπολογισμού της αξίας των ακινήτων σε πάνω από 2.000 περιοχές σε όλη τη χώρα, πλήρη εφαρμογή του ηλεκτρονικού φακέλου στις μεταβιβάσεις ακινήτων, εξαγορά καταπατημένων εκτάσεων του Δημοσίου από ιδιώτες αλλά και ένα νέο μοντέλο αυτόματης αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών στα επίπεδα των τιμών της αγοράς δρομολογεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Με την τοποθέτηση των νέων γενικών και ειδικών γραμματέων στα υπουργεία αρχίζουν να τρέχουν οι αλλαγές που σχεδιάζονται στον χάρτη των ακινήτων.

Ο κυβερνητικός σχεδιασμός προβλέπει:
Διορθώσεις στις αντικειμενικές αξίες. Το φθινόπωρο, ενδεχομένως πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τις διορθώσεις στις αντικειμενικές αξίες των δήμων οι οποίοι έχουν υποβάλει ενστάσεις αντιδρώντας στις αυξήσεις των τιμών ζώνης των ακινήτων που εφαρμόζονται από την 1η Ιανουαρίου 2022. Ειδική ομάδα εργασίας ολοκληρώνει τον έλεγχο των αιτήσεων – ενστάσεων που έχουν υποβάλει σχεδόν οι μισοί δήμοι της χώρας. Στις περιοχές όπου η αρμόδια επιτροπή διαπιστώσει υπέρμετρες αυξήσεις των τιμών ζώνης, ιδιώτες εκτιμητές ακινήτων θα αναλάβουν να δώσουν νέες αντικειμενικές αξίες. Σε κάθε περίπτωση την τελική απόφαση για αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες στους δήμους θα λάβει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ενώ στην περίπτωση που υπάρξουν αλλαγές στις τιμές ζώνης, αυτές δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ.
Αντικειμενικές αξίες σε όλη την Ελλάδα. Σήμερα το αντικειμενικό σύστημα με βάση το οποίο υπολογίζεται η φορολογητέα αξία των ακινήτων καλύπτει το 98,5% της χώρας. Απομένουν ακόμη να ενταχθούν άλλες 2.167 περιοχές, που αντιπροσωπεύουν το υπόλοιπο 1,5% της ελληνικής επικράτειας. Στο υπουργείο Οικονομικών έχει συσταθεί ειδική επιτροπή που προχωράει το έργο της επέκτασης του αντικειμενικού συστήματος.
«Ηλεκτρονικός Φάκελος Ακινήτου». Από την 1η Νοεμβρίου 2023 οι διαδικασίες μεταβίβασης ακινήτου θα διεκπεραιώνονται αποκλειστικά μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «Ηλεκτρονικός Φάκελος Ακινήτου». Η νέα εφαρμογή e-Μεταβίβαση λειτουργεί πιλοτικά αλλά έχει «δεχθεί» ελάχιστες μεταβιβάσεις ακινήτων καθώς θα πρέπει να γίνουν βελτιώσεις και να «φορτωθούν» στην πλατφόρμα όλα τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση ενός ακινήτου. Σημειώνεται ότι το νέο σύστημα αφορά αποκλειστικά συμβάσεις μεταξύ φυσικών προσώπων επί εμπραγμάτων δικαιωμάτων επί ακινήτων σε περιοχές που έχουν κτηματογραφηθεί και λειτουργεί Κτηματολογικό Γραφείο.
Καταπατημένα ακίνητα: Χιλιάδες ιδιώτες με ακίνητα τα οποία διεκδικούνται ως καταπατημένα από το Δημόσιο θα έχουν τη δυνατότητα από το φθινόπωρο να αποκτήσουν νόμιμους τίτλους ιδιοκτησίας με καταβολή ποσών που μπορεί να περιορίζονται ακόμα και στο 20% της αντικειμενικής αξίας και σε έως 60 άτοκες δόσεις που ξεκινούν από 100 ευρώ τον μήνα. Η διαδικασία απόκτησης οριστικών τίτλων κυριότητας αναμένεται να «τρέξει» από τον Σεπτέμβριο με την έκδοση σε πρώτη φάση των απαραίτητων αποφάσεων και εγκυκλίων και την ενεργοποίηση στη συνέχεια της ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην οποία θα υποβάλλονται οι αιτήσεις και τα δικαιολογητικά από τους πολίτες και θα δημιουργείται ψηφιακός φάκελος για κάθε δημόσιο ακίνητο για το οποίο κατατίθεται αίτηση για την εξαγορά του.
Αυτόματη αναπροσαρμογή αντικειμενικών αξιών: Τους πρώτους μήνες του 2024 αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το νέο πληροφοριακό σύστημα αυτόματης προσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στις μεταβολές των εμπορικών τιμών. Το σύστημα θα παρακολουθεί τις τάσεις της αγοράς των ακινήτων και όπου εντοπίζει αυξομειώσεις στις εμπορικές τιμές θα παρεμβαίνει αυτόματα και θα αναπροσαρμόζει τις τιμές ζώνης.
- Υπόμνημα της δημάρχου Γαύδου στην κυβέρνηση για τα ζητήματα που απασχολούν το νησί
- Νέο βίντεο από τη σύλληψη του Λουίτζι Μαντζιόνε: Τι δείχνουν οι κάμερες ένα χρόνο μετά τη δολοφονία του CEO της UnitedHealthcare
- Ταΰγετος: Αίσιο τέλος για τον 28χρονο Γάλλο πεζοπόρο που έπεσε σε χαράδρα 200 μέτρων
- Εγκαινιάστηκε η νέα πλατεία Αγίων Αναργύρων
- Live streaming: Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ
- Καιρός: Νέα ατμοσφαιρική διαταραχή φέρνει κρύο, βροχές και χιόνια – Έντονη αστάθεια μέχρι τις Γιορτές
- Νεκρός ο διάσημος βαρύτονος Τζούμπιλαντ Σάικς μετά από πολλαπλές μαχαιριές – Συνελήφθη ο γιος του για τη δολοφονία του
- Χανιά: Συνεχίζεται αύριο η δίκη για το θανατηφόρο τροχαίο με θύμα τον 22χρονο Παναγιώτη
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις







![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 10.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/cristofer-maximilian-YK8Mvocj6yE-unsplash-315x220.jpg)
















































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442