Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βουλή της… μίας μέρας: Δύο αδέλφια σε αντίπαλες πτέρυγες και έξι απόντες κυβερνητικοί

Βουλή της… μίας μέρας: Δύο αδέλφια σε αντίπαλες πτέρυγες και έξι απόντες κυβερνητικοί

Ποιος είναι ο Δημήτρης Βενιέρης της ΝΔ που πήρε το «εισιτήριο» από την κάλπη της απλής αναλογικής – Παλεύουν για αύξηση των δυνάμεων συγκεκριμένα πρόσωπα σε Φθιώτιδα, Χανιά, Σέρρες, Αιτωλοακαρνανία, Κοζάνη και Ιωάννινα.

Ύστερα από έναν κύκλο διερευνητικών επαφών άνευ περιεχομένου καθώς και μετά από το μισάωρο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ως ύστατη προσπάθεια αναζήτησης περιθωρίων για σχηματισμό κυβέρνησης, σύμφωνα με τις επιταγές του Συντάγματος, έρχεται η ώρα της υπηρεσιακής κυβέρνησης, αλλά και η Βουλή της… μίας μέρας.

Οι βουλευτές που προέκυψαν από την κάλπη της 21ης Μαΐου θα ορκιστούν το απόγευμα της ερχόμενης Κυριακής 28 Μαΐου, στις 6 το απόγευμα. Την επόμενη μέρα θα εκλεγεί ο (μεταβατικός) πρόεδρος της Βουλής, οι αντιπρόεδροι καθώς και οι κοσμήτορες και οι γραμματείς, ενώ το απόγευμα της Δευτέρας 28 Μαΐου αναμένεται να εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη των εκλογών της 25ης Ιουνίου.

Οι αδελφοί Βελόπουλοι

Σε αυτήν τη βραχύβια Βουλή θα συναντηθούν και οι αδελφοί Βελόπουλοι. Αλλά θα βρίσκονται την Κυριακή σε αντίπαλες πτέρυγες. Στη μία πλευρά, εκείνη της Ελληνικής Λύσης η οποία έβγαλε συνολικά 16 βουλευτές, θα βρίσκεται ο επικεφαλής του κόμματος, ο Κυριάκος Βελόπουλος. Στην άλλη πλευρά, εκείνη των συνολικά 146 βουλευτών της ΝΔ, θα είναι ο Δημήτρης Βενιέρης – Βελόπουλος.

Τα δύο αδέλφια έχουν χωρίσει εδώ και δεκαετίες τους πολιτικούς δρόμους τους και δεν συμπορεύονται πολιτικά. Οι δυο τους πάντως έδωσαν μάχη με τη σημαία των κομμάτων τους στην ίδια εκλογική περιφέρεια: στην Α’ Θεσσαλονίκης. Εκεί εκλέχτηκε ο Κυριάκος Βελόπουλος με 27.630 ψήφους και μένει να φανεί εάν θα κρατήσει και την έδρα ενώ ο Δημήτρης Βενιέρης κέρδισε 11.864 ψήφους και αναδείχτηκε ένατος στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ.

Η Α’ Θεσσαλονίκης είναι μία από τις περιφέρειες που απασχολούσε (και απασχολεί) έντονα το γαλάζιο στρατόπεδο για την κινητικότητα που καταγράφεται στα δεξιά του χώρου της ΝΔ. Δεν είναι τυχαίο ότι η Ελληνική Λύση πέτυχε στη συγκεκριμένη περιοχή ποσοστό 8,35% (πολύ ανεβασμένο από το εθνικό ποσοστό του κόμματος που ήταν 4,45%) και αναδείχθηκε τρίτο κόμμα μετά τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Βενιέρης είναι δημοσιογράφος, κρατώντας τα τελευταία χρόνια τα ηνία του ραδιοφωνικού σταθμού Status Fm 107,7 της Θεσσαλονίκης, ενώ είχε θέσει υποψηφιότητα με τη ΝΔ και το 2019, χωρίς να πάρει τότε το «εισιτήριο» για τη Βουλή. Τώρα ο ίδιος θα δώσει εκ νέου τον αγώνα για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου (θα γίνουν με λίστα) ώστε να κάνει, όχι για μία μέρα, τη μετάβαση από τη δημοσιογραφία στην κεντρική πολιτική σκηνή. Ο ίδιος έχει επιλέξει το ψευδώνυμο Βενιέρης εδώ και τρεις δεκαετίες.

Ποιοι κυβερνητικοί δεν τα κατάφεραν

Σε αντίθεση με τα αδέλφια «Βελόπουλοι» που θα βρεθούν στο κτίριο της Βουλής της Κυριακής, υπάρχουν έξι πρώην κυβερνητικοί οι οποίοι δεν τα καταφέραν στην κάλπη της απλής αναλογικής. Και τώρα θα ριχτούν στη νέα μάχη, με την ελπίδα να ανατρέψουν την εικόνα και με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής να πάρουν και εκείνοι το «εισιτήριο».

Στη Φθιώτιδα τη μία και μοναδική έδρα κέρδισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, αφήνοντας δεύτερο (και έξω από τη Βουλή) τον πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου με διαφορά 4.332 ψήφων.

Στα Ιωάννινα δεν κατάφερε να εκλεγεί ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς, όπου αναδείχθηκε από τη ΝΔ ο Κωνσταντίνος Τασούλας (με 16.562 ψήφους), αφήνοντας τρίτο τον Αμυρά, μετά την Μαρία Κεφαλά.

Στην Αιτωλοακαρνανία δεν κέρδισε την εμπιστοσύνη των συμπολιτών του ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός, ο οποίος τερμάτισε τέταρτος ενώ η ΝΔ εξέλεξε τρεις βουλευτές.

Τη μάχη έχασε στην Κοζάνη και ο υφυπουργός Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλο. Βγήκε δεύτερος με ψαλίδα 748 ψήφων από τον πρώτο Στάθη Κωνσταντινίδη.

Εκτός Βουλής είναι και ο πρώην υφυπουργός Παιδείας Βασίλης Διγαλάκης που ήταν υποψήφιος στα Χανιά και τερμάτισε τέταρτος. Εκεί ξεχώρισε η Ντόρα Μπακογιάννη ενώ δεύτερη βγήκε η Σέβη Βολουδάκη – χήρα του Μανούσου Βολουδάκη ο οποίος έφυγε από τη ζωή πρόωρα τον περασμένο Φεβρουάριο.

Στις Σέρρες έχασε τη μάχη η πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Φωτεινή Αραμπατζή, καθώς την προσπέρασαν ο Κώστας Καραμανλής και ο Τάσος Χατζηβασιλείου.

Sports in

Εξελίξεις με Ιωαννίδη – Τι γίνεται με Σεβίλλη και Γουέστ Χαμ

Νέο δημοσίευμα για τον Φώτη Ιωαννίδη, το οποίο αναφέρεται στη Σεβίλλη, τη Γουέστ Χαμ και τον μεγάλο ανταγωνισμό για τον επιθετικό του Παναθηναϊκού

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024