Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τελευταίο 24ωρο για τον Μητσοτάκη στο Μαξίμου – Παραδίδει τα «κλειδιά» στον Σαρμά, επιστρέφει στην Πειραιώς

Τελευταίο 24ωρο για τον Μητσοτάκη στο Μαξίμου – Παραδίδει τα «κλειδιά» στον Σαρμά, επιστρέφει στην Πειραιώς

Με ταχύτατους ρυθμούς οι εξελίξεις μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα – Ο Μητσοτάκης εγκαθίσταται στον 3ο όροφο της κομματικής έδρας και επιστρέφει στους… δρόμους στις 30 Μαΐου – Έρχεται η υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Το «πακετάρισμα» έχει ήδη ολοκληρωθεί. Άπαντες οι ένοικοι του Μαξίμου έχουν μαζέψει τα πράγματά τους από τις προηγούμενες ημέρες, πριν από την κάλπη της Κυριακής. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μάλιστα δεν είχε πάει καν από το γραφείο του στην Ηρώδου Αττικού την ημέρα των εκλογών, ενώ λίγοι συνεργάτες του είχαν βρεθεί εκεί, προκειμένου να πάρουν και τα τελευταία προσωπικά αντικείμενά τους.

Ο πρωθυπουργός διανύει πια, όπως όλα δείχνουν, το τελευταίο 24ωρο στο Μαξίμου, με τις πληροφορίες να λένε ότι ο ίδιος και οι συνεργάτες του έχουν προετοιμάσει κάποιους φακέλους ενημέρωσης για τον… επόμενο ένοικο, έστω κι αν εκείνος θα βρεθεί στην Ηρώδου Αττικού για μόνο μερικές – προεκλογικές – εβδομάδες.

Οι πληροφορίες του in αναφέρουν ότι εκτός συγκλονιστικού απροόπτου αύριο θα γίνει κανονική τελετή παράδοσης – παραλαβής των… κλειδιών του Μαξίμου στον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννη Σαρμά. Ο Μητσοτάκης θέλει να ακολουθήσει μια θεσμική διαδικασία με κάθε επισημότητα, προτού εγκαταλείψει τους χώρους από τους οποίους κυβερνούσε επί τέσσερα χρόνια και επιστρέψει στον 3ο όροφο της οδού Πειραιώς.

Και από εκεί θα κάνει πλέον τις εξορμήσεις του ανά την επικράτεια, ξεκινώντας επίσημα από την ερχόμενη Τρίτη, δηλαδή χωρίς να χάσει ούτε στιγμή από την αφετηρία της (νέας) προεκλογικής σεζόν με τελικό ορίζοντα την κάλπη της 25ης Ιουνίου.

Τέλος όλα στις 29 Μαΐου

Το επόμενο πενθήμερο είναι εξάλλου εκείνο των ραγδαίων εξελίξεων επί των απαιτούμενων θεσμικών διαδικασιών για την προκήρυξη των (δεύτερων) εκλογών. Αφότου η διάρκεια των διερευνητικών επαφών για τον σχηματισμό κυβέρνησης μετά την κάλπη της απλής αναλογικής περιορίστηκε στο ελάχιστο, με τους τρεις αρχηγούς (Μητσοτάκη, Αλέξη Τσίπρα, Νίκο Ανδρουλάκη) να επιστρέφουν αυθημερόν την εντολή στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ανέλαβε δράση η Κατερίνα Σακελλαροπούλου για το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών.

Αυτή η ύστατη προσπάθεια αναζήτησης περιθωρίων σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας θα γίνει σήμερα το πρωί. Ήδη η Πρόεδρος έκανε από χθες έναν γύρο τηλεφωνημάτων στους πέντε πολιτικούς αρχηγούς – πέραν των τριών πρώτων, στον Δημήτρη Κουτσούμπα και στον Κυριάκο Βελόπουλο, οι οποίοι μεταβαίνουν στις 11:00 στο Προεδρικό Μέγαρο, σύμφωνα με όσα προτάσσει το άρθρο 37 παρ. 2 του Συντάγματος.

Όλοι δείχνουν να έχουν συμφωνήσει πάντως (μετά το νταμπλ σκορ της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ) την επίσπευση των θεσμικών διαδικασιών και τη συντομότερη προσφυγή σε νέα εκλογική διαδικασία. Ενδεικτική η τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος το οποίο ορίζει ότι η νέα Βουλή, όπως αναδείχθηκε στις κάλπες της 21ης Μαΐου θα συγκληθεί την Κυριακή 28 Μαΐου (ώρα 6 το απόγευμα), αντί της 1ης Ιουνίου που αρχικά είχε προγραμματιστεί.

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση αναμένεται να έχει ορκιστεί μέχρι την Παρασκευή, ενώ έπειτα από την ορκωμοσία της νέας Βουλής την Κυριακή, οι βουλευτές θα εκλέξουν το προεδρείο της Βουλής την Δευτέρα 29 Μαΐου και το απόγευμα της ίδιας μέρας θα θυροκολληθεί το νέο Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της Βουλής και προκήρυξης των εθνικών εκλογών.

Πρώτη στόχευση Μητσοτάκη

Με το αφήγημα ότι «η χώρα χρειάζεται ισχυρή αυτοδύναμη κυβέρνηση» θα επιστρέψει στις περιοδείες ανά την επικράτεια ο Μητσοτάκης, έχοντας σε πρώτη φάση στο πλάνο του δύο κατηγορίες περιοχών. Η πρώτη αφορά εκείνες στις οποίες η ΝΔ πέτυχε ανατροπές, όπως είναι η δυτική Αθήνα, η δυτική Αττική, η Κρήτη και η Αχαΐα.

Η δεύτερη και πολύ κρίσιμη αφορά την Κεντρική Μακεδονία και ευρύτερα τη Βόρεια Ελλάδα. Ο λόγος είναι απλός: η κινητικότητα που υπάρχει εκεί στα δεξιά του χώρου της ΝΔ. Τόσο η Ελληνική Λύση όσο και το κόμμα «ΝΙΚΗ» το οποίο έφτασε ξαφνικά να φλερτάρει με είσοδο στην Βουλή κατέγραψαν στον Βορρά ποσοστά πολύ μεγαλύτερα από το εθνικό τους. Αυτό έγινε μεταξύ άλλων σε Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Δράμα, Έβρο, Ημαθία, Πέλλα, Χαλκιδική κ.λπ.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024