Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: «Επνιξαν το μωρό μου» - Μαύρος πεθαίνει από ασφυξία με «επτά αστυνομικούς πάνω» του

ΗΠΑ: «Επνιξαν το μωρό μου» – Μαύρος πεθαίνει από ασφυξία με «επτά αστυνομικούς πάνω» του

Ποινικές διώξεις εναντίον αστυνομικών και εργαζομένων έχουν ασκηθεί για τον θάνατο από ασφυξία μαύρου κρατούμενου σε ψυχιατρική κλινική, σε μια υπόθεση που θυμίζει τον φόνο του Τζορτζ Φλόιντ το 2020 από λευκό αστυνομικό στη Μινεάπολη.

Επτά αστυνομικοί και τρεις εργαζόμενοι σε νοσοκομείο αντιμετωπίζουν ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από αμέλεια μετά τον θάνατο μαύρου κρατούμενου την 6η Μαρτίου μέσα σε ψυχιατρική κλινική στην πολιτεία Βιρτζίνια των ΗΠΑ, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη η εισαγγελέας η οποία διενεργεί την έρευνα για την υπόθεση (στη φωτογραφία από Daniel Sangjib Min/Richmond Times-Dispatch via AP, επάνω, η μητέρα του Αιρβο Οτιάνο, συντετριμμένη, με τη φωτογραφία του παιδιού της).

Πέθανε από ασφυξία

Ο Αιρβο Οτιάνο, 28 ετών, πέθανε κατά την εισαγωγή του στο Central State Hospital της Πίτερσμπεργκ, τρεις ώρες με το αυτοκίνητο νότια της Ουάσιγκτον, όπου μετήχθη από φυλακή λόγω της ψυχολογικής του κατάστασης.

Με βάση τα πρώτα ευρήματα της νεκροψίας-νεκροτομής, πέθανε από ασφυξία ενώ υφίστατο «σωματικό περιορισμό», εξήγησε η εισαγγελέας της κομητείας Ντινγουίντι, η Αν Κάμπελ Μπάσκερβιλ, σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Η εισαγγελέας έχει στην κατοχή της βίντεο του τραγικού περιστατικού, που δεν θέλει να δώσει στη δημοσιότητα προς το παρόν, αλλά έδειξε χθες Πέμπτη στην οικογένεια του νέου.


Οι επτά κατηγορούμενοι (φωτογραφία Meherrin River Regional Jail)

«Παρότι ο γιος μου αντιμετώπιζε κρίση ψυχικής υγείας, αυτό που είδα σου ραγίζει την καρδιά», σχολίασε η μητέρα του, η Κάρολιν Ούκο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Επνιξαν το μωρό μου»

Η ίδια είπε πως το βίντεο δείχνει «επτά αστυνομικούς πάνω σε έναν άνθρωπο», κι αυτό «συνεχίζεται» για ώρα, χωρίς να επεμβαίνει κανείς. «Επνιξαν το μωρό μου», «τον μεταχειρίστηκαν σαν σκυλί, χειρότερα από σκυλί», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο που εκπροσωπεί την οικογένεια, τον Μπεν Κραμπ, στον νέο είχαν περάσει χειροπέδες και αλυσίδες στα πόδια. Οι αστυνομικοί τον κράταγαν καθηλωμένο για δώδεκα λεπτά.


Πτέρυγα του Central State Hospital της Πίτερσμπεργκ (φωτογραφία Bob Brown/Richmond Times via AP)

Οι επτά αστυνομικοί του γραφείου του σερίφη της κομητείας Χένρικο, ηλικιών μεταξύ 30 και 57 ετών, τέθηκαν υπό κράτηση και τους ασκήθηκε δίωξη για ανθρωποκτονία από αμέλεια την Τρίτη.

Τρεις εργαζόμενοι στο νοσοκομείο, ηλικιών μεταξύ 23 και 34 ετών, συνελήφθησαν και τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για την ίδια υπόθεση χθες.

Η υπόθεση του Αιρβο Οτιάνο θυμίζει τον φόνο του Τζορτζ Φλόιντ το 2020 από λευκό αστυνομικό στη Μινεάπολη.

Το βίντεο του μαρτυρικού θανάτου του, που έκανε τον γύρο του κόσμου, προκάλεσε τεράστια κινητοποίηση εναντίον του ρατσισμού και της αστυνομικής βαρβαρότητας και επεισόδια απ’ άκρου σ’ άκρο των ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024