Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Πόρισμα-καταπέλτης για την αστυνομία της Λούισβιλ που είχε δολοφονήσει την Μπριόνα Τέιλορ

ΗΠΑ: Πόρισμα-καταπέλτης για την αστυνομία της Λούισβιλ που είχε δολοφονήσει την Μπριόνα Τέιλορ

Σοκαριστικό είναι το πόρισμα της έρευνας για τη δράση της αστυνομίας στην πόλη Λούισβιλ του Κεντάκι καθώς της καταλογίζει υπέρμετρη χρήση βίας και παράνομες πρακτικές.

Η αστυνομία της Λούισβιλ, στην καρδιά των ΗΠΑ, έκανε τα τελευταία χρόνια επανειλημμένα υπέρμετρη χρήση βίας, επιδόθηκε συστηματικά σε παράνομες πρακτικές, και επιφύλαξε διακριτική μεταχείριση όταν δεν επέδειξε ανοικτό ρατσισμό έναντι πολιτών που τα μέλη της ορκίστηκαν να προστατεύουν, συμπεριλαμβανομένων ανθρώπων που ανήκουν σε φυλετικές ή εθνικές μειονότητες κι ακόμη και αναπήρων, αποκαλύπτει το πολύκροτο πόρισμα ομοσπονδιακής έρευνας.

Χτυπήθηκε από τουλάχιστον 8 σφαίρες

Το πόρισμα αυτό συνοψίζει τα συμπεράσματα της έρευνας που άρχισε να διενεργείται μετά τον φρικιαστικό θάνατο εργαζόμενης στο τμήμα επειγόντων περιστατικών νοσοκομείου της Λούισβιλ τη 13η Μαρτίου 2020. Η Μπριόνα Τέιλορ (φωτογραφία του AP/Steven Senne, επάνω, από διαμαρτυρία για τη δολοφονία της) χτυπήθηκε από τουλάχιστον οκτώ σφαίρες της αστυνομίας μέσα στο διαμέρισμά της.

Η δολοφονία της 26χρονης αφροαμερικανής νοσηλεύτριας προκάλεσε κύμα αγανάκτησης σ’ όλη τη χώρα και τ’ όνομά της βρισκόταν ανάμεσα σ’ εκείνα που φώναζαν οι συμμετέχοντες στις μαζικές κινητοποιήσεις απ’ άκρου σ’ άκρο των ΗΠΑ εναντίον του ρατσισμού και της αστυνομικής βαρβαρότητας το 2020, σ’ αντίδραση για τον φόνο του Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικό στη Μινεάπολη.

Η έκθεση των ομοσπονδιακών αρχών παρουσιάστηκε χθες Τετάρτη στη Λούισβιλ, τη μεγαλύτερη πόλη της πολιτείας Κεντάκι, από τον υπουργό Δικαιοσύνης Μέρικ Γκάρλαντ, που μετέβη εκεί ειδικά για την περίσταση από την Ουάσιγκτον.

Τα συμπεράσματα του υπουργείου του είναι πως ακολουθούνταν «επιθετικές πρακτικές» από την αστυνομία της Λούισβιλ, που «εφαρμόζονταν με επιλεκτικό τρόπο», ιδίως «σε βάρος μαύρων πολιτών».

Χρήση λαβών ασφυξίας

«Αστυνομικοί βιντεοσκόπησαν οι ίδιοι τους εαυτούς τους να πετούν ποτά σε πεζούς από τα οχήματά τους, να προσβάλουν ανάπηρους, να αποκαλούν μαύρους ‘μαϊμούδες’ και ‘ζώα’», αναφέρει απόσπασμα του πορίσματος που ανέγνωσε ο κ. Γκάρλαντ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η ομοσπονδιακή έρευνα αποκάλυψε επίσης ότι αστυνομικοί στη Λούισβιλ έκαναν κατάχρηση αστυνομικών σκύλων και Τέιζερ, όπλων που προκαλούν ηλεκτροσόκ. Ακόμη, κατά τη διάρκεια συλλήψεων, έκαναν πολύ συχνά χρήση λαβών που προκαλούν ασφυξία για να εξουδετερώνουν υπόπτους.

Στο πόρισμα γίνεται επιπλέον λόγος για ελέγχους αυτοκινητιστών χωρίς λόγο, εισβολές σε σπίτια και σωματικές έρευνες που έγιναν παράνομα, αναίτιες παρενοχλήσεις μελών εθνικών ή φυλετικών μειονοτήτων…

«Μ’ αυτή τη συμπεριφορά, η αστυνομία της Λούισβιλ υπονόμευσε την αποστολή της να εγγυάται τη δημόσια ασφάλεια κι υποβάθμισε τη σχέση της με τους πολίτες που υποτίθεται πως υπηρετεί και προστατεύει», τόνισε ο κ. Γκάρλαντ.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024