Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Καμερούν: 18 τραυματίες από τρεις εκρήξεις σε μαραθώνιο στο αγγλόφωνο τμήμα της χώρας

Καμερούν: 18 τραυματίες από τρεις εκρήξεις σε μαραθώνιο στο αγγλόφωνο τμήμα της χώρας

Δεκαοκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν από τις εκρήξεις που σημειώθηκαν κατά την έναρξη ενός μαραθωνίου στο αγγλόφωνο νοτιοδυτικό Καμερούν.

Δεκαοκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν σήμερα από τρεις εκρήξεις που σημειώθηκαν κατά την έναρξη ενός μαραθωνίου στο αγγλόφωνο νοτιοδυτικό Καμερούν, που μαστίζεται από μια αιματηρή σύγκρουση μεταξύ του στρατού και αυτονομιστών ανταρτών, ανέφεραν στο Γαλλικό Πρακτορείο ο υπουργός Αθλητισμού και ο τοπικός κυβερνήτης.

εκρήξεις σημειώθηκαν κατά την έναρξη της 28ης διοργάνωσης της ανάβασης στο Όρος Καμερούν, που έχει τον τίτλο «Αγώνας της Ελπίδας», η οποία έλαβε χώρα στην Μπουέα, πρωτεύουσα της νοτιοδυτικής περιοχής, 70 χλμ. δυτικά της Ντουάλα, της οικονομικής πρωτεύουσας του Καμερούν.

«Δεκαοκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους ένας αθλητής και 17 θεατές», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ναρσίς Μουέλ Κομπί, υπουργός Αθλητισμού, ο οποίος βρισκόταν εκεί για την διοργάνωση.

«Υπήρξαν μερικές απόπειρες αναταραχής με τρεις εκρήξεις στη διαδρομή. Αυτές οι εκρήξεις δεν είχαν καμία επίπτωση στον αγώνα», δήλωσε ο κυβερνήτης της περιοχής Μπέρναρντ Οκάλια Μπιλάι.

Σε ένα βίντεο που μεταδόθηκε μέσω της εφαρμογής WhatsApp, την ευθύνη για τις εκρήξεις ανέλαβαν οι αυτονομιστές ADF (Ambazonia Defense Forces), μια από τις κύριες ένοπλες οργανώσεις στις αγγλόφωνες περιοχές.

«Οι δυνάμεις μας εξαπέλυσαν μια επίθεση, με στόχο στρατιώτες που προστάτευαν αθλητές που συμμετείχαν στον αγώνα Όρος Καμερούν στην Μπουέα», δήλωσε ο Ντανιέλ Καπό, εκπρόσωπος του ADF.

Θανάσιμες συγκρούσεις από το 2016

Το βορειοδυτικό και το νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας κατοικούνται κυρίως από την αγγλόφωνη μειονότητα του Καμερούν, ορισμένοι από τους οποίους αισθάνονται εξοστρακισμένοι από τη γαλλόφωνη πλειοψηφία αυτής της χώρας, που κυβερνάται με σιδηρά πυγμή για σχεδόν 40 χρόνια από τον 90χρονο πρόεδρο Πολ Μπιγιά.

Αυτές οι δύο περιοχές είναι το σκηνικό από τα τέλη του 2016 θανάσιμων συγκρούσεων μεταξύ ένοπλων αυτονομιστικών ομάδων και του στρατού και της αστυνομίας, ενώ τα δύο στρατόπεδα κατηγορούνται τακτικά από διεθνείς ΜΚΟ και τον ΟΗΕ για εγκλήματα κατά αμάχων.

Η σύγκρουση έχει σκοτώσει περισσότερους από 6.000 ανθρώπους και έχει αναγκάσει περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, σύμφωνα με το International Crisis Group (ICG).

Η αμερικανική πρεσβεία στο Καμερούν καταδίκασε τις εκρήξεις στο Twitter λέγοντας «καταδικάζουμε κάθε πράξη βίας».

Στρατιώτες αναπτύχθηκαν στο σημείο των εκρήξεων και επικρατούσε ηρεμία στην Μπουέα, σημείωσε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Συνολικά 483 αθλητές από το Καμερούν και από το εξωτερικό συμμετείχαν στον «Αγώνα της Ελπίδας», σύμφωνα με επίσημο έγγραφο που περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Αυτός ο αγώνας, μήκους σχεδόν 42 χιλιομέτρων, αποτελείται από ανάβαση στο Όρος Καμερούν, το ψηλότερο βουνό της χώρας.

Η φετινή διοργάνωση σηματοδοτήθηκε από τον εορτασμό των 50 χρόνων του μαραθωνίου, που έγινε για πρώτη φορά το 1973.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024