Στη Γερμανία συνέβη το παράδοξο η παραγωγή ρεύματος από άνθρακα να εκτοξευτεί στο 45% του ενεργειακού μείγματος, καθώς από τη μια προσπαθεί να μάθει να ζει χωρίς το φυσικό αέριο, αλλά από την άλλη σταμάτησε να φυσάει στα αιολικά πάρκα της χώρας

Στην Ελλάδα πήραμε μια ακόμα ανάσα την Τετάρτη με τα πρώτα στοιχεία του πληθωρισμού Νοεμβρίου να κινούνται στην περιοχή του 9%, όταν ο μέσος όρος της Ευρώπης φτάνει το 10%. Συνεχίζει δηλαδή να διολισθαίνει ταχύτερα από την υπόλοιπη Ευρώπη. Για όσους παρατηρούν ακόμα πιο βαθιά την πορεία των τιμών, είδαν την ίδια μέρα ότι οι διεθνείς τιμές του βαμβακιού, της πρώτης ύλης για την πλειονότητα των ειδών ρουχισμού, μειώθηκαν κατά 50% σε σχέση με τα υψηλά του περασμένου Μαΐου. Το ίδιο γίνεται εδώ και εβδομάδες και σε άλλα αγροτικά προϊόντα της αγροδιατροφής. Αυτές είναι οι καλές ειδήσεις που περιμένουμε να επιδράσουν το επόμενο διάστημα.

Στις ανησυχητικές ειδήσεις συμπεριλαμβάνεται η επιστροφή των πιέσεων στις τιμές του φυσικού αερίου και του ρεύματος, όσο προχωράμε προς τον χειμώνα και αυξάνονται οι ανάγκες θέρμανσης. Στη Γερμανία συνέβη το παράδοξο η παραγωγή ρεύματος από άνθρακα να εκτοξευτεί στο 45% του ενεργειακού μείγματος, καθώς από τη μια προσπαθεί να μάθει να ζει χωρίς το φυσικό αέριο, αλλά από την άλλη σταμάτησε να φυσάει στα αιολικά πάρκα της χώρας. Ως αποτέλεσμα εκτοξεύτηκαν τα τέλη ρύπων σε επίπεδα υψηλότερα από παραδοσιακά ρυπογόνες χώρες όπως η Νότια Αφρική και η Ινδία. Η αύξηση των συγκεκριμένων τελών ανέβασε εκ νέου τις τιμές του ρεύματος σε επίπεδα που είχαμε να τα δούμε τουλάχιστον ένα δίμηνο.

Οι ελληνικές τιμές της χονδρικής του ρεύματος κινήθηκαν επίσης με ανοδικές τάσεις, ωστόσο η κατάσταση απομόνωσης που έχει δημιουργήσει με τις τιμές του ρεύματος στη λιανική η κυβέρνηση περιορίζουν την επίδρασή τους στον πληθωρισμό.

Η Εθνική Τράπεζα έφτασε στο σημείο σε ανάλυσή της να κάνει λόγο για εκτίμηση πληθωρισμού τον Δεκέμβριο ακόμα πιο κάτω στο 8% και στα τέλη του 2023 στο 3%. Δηλαδή σε έναν χρόνο από τώρα μπορεί να βρίσκεται στο ιδανικό επίπεδο που έχουν ορίσει οι οικονομολόγοι, προκειμένου να λειτουργεί αναπτυξιακά μια λειτουργική οικονομία.

Εξηγώντας τις αιτίες της πρόβλεψης, η Εθνική παρατηρεί τη σημαντική συμβολή των αυξημένων κρατικών επιδοτήσεων και εκπτώσεων των προμηθευτών ρεύματος και φυσικού αερίου. Για το μεν φυσικό αέριο η συνεισφορά του στον πληθωρισμό του Σεπτεμβρίου έφτανε τις 2,5 ποσοστιαίες μονάδες. Τον Οκτώβριο είχε υποχωρήσει στο 0,6%. Αντίστοιχα στο ρεύμα, η συνεισφορά των λιανικών τιμών στον ετήσιο ρυθμό αύξησης του πληθωρισμού μειώθηκε στο 7,4% έναντι του ιλιγγιώδους 46% στην ευρωζώνη και 63% που ήταν ο μέσος όρος 9μήνου στην Ελλάδα. Οι πρώτες ενδείξεις από τα χθεσινά στοιχεία της Eurostat είναι ότι και οι δύο τιμές έχουν μειώσει ακόμα περισσότερο τη συνεισφορά τους στα μεγέθη του πληθωρισμού τον Νοέμβριο.

Η Εθνική Τράπεζα, δεδομένης και της μεγάλης μείωσης των τιμών του πετρελαίου, εκτιμά ότι η συνδυαστική συμβολή των τιμών των καυσίμων και της ηλεκτρικής ενέργειας στον πληθωρισμό θα περιοριστεί στην 1,5 ποσοστιαία μονάδα το 4ο τρίμηνο του 2022 και θα γίνει αρνητική στις αρχές του 2023. Ακόμα και στα τρόφιμα η Εθνική διαβλέπει σημάδια χαλάρωσης των πιέσεων διεθνώς από την κορύφωσή τους πέρυσι μετά τη ρωσική εισβολή. Ο πληθωρισμός μόνο των τροφίμων, που τον Οκτώβριο φέτος έτρεχε με 14,8%, σε 12 μήνες εκτιμάται ότι θα έχει υποχωρήσει στο 1,7%. Στην ανάλυση της Εθνικής είναι ξεκάθαρο ότι αυτό που μόλις πριν από μερικές εβδομάδες φαινόταν βουνό, αρχίζει να αποκλιμακώνεται, με προοπτική από τον προσεχή Μάρτιο και μετά – εκτός απροόπτου – να κινείται σε επίπεδα κατά πολύ ηπιότερα των σημερινών…

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr