Προσχέδιο προϋπολογισμού: Κατατίθεται στη Βουλή τη Δευτέρα 3 Οκτώβρη
Οι προβλέψεις για ανάπτυξη, πλεόνασμα και μέτρα στήριξης
Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να μπουν οι τελευταίες «πινελιές», προκειμένου να οριστικοποιηθεί το τελικό κείμενο του προσχεδίου του προϋπολογισμού 2023. Το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να προχωρήσει στην κατάθεσή του στη Βουλή τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου.
Όπως προκύπτει από νεώτερα στοιχεία, το ΥΠΟΙΚ αναμένει πλέον ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί εφέτος κατά 5,3% (από 3,1% της πρόβλεψης στον προϋπολογισμό) έναντι 3,1% του μέσου ευρωπαϊκού όρου, ενώ το 2023 η ανάπτυξη της οικονομίας θα είναι της τάξης του 2,1% έναντι 0,9% του μέσου ευρωπαϊκού όρου.
Διαβάστε επίσης – Αξιολόγηση: Επιστρέφουν οι θεσμοί τον Οκτώβριο – «Εξετάσεις» σε 22 προαπαιτούμενα
Το πρωτογενές έλλειμμα εκτιμάται φέτος στο 2% του ΑΕΠ ενώ για το επόμενο έτος αναμένεται πρωτογενές πλεόνασμα 1% του ΑΕΠ.
Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει εν εξελίξει συζήτηση στην Ευρώπη για ενδεχόμενη συνέχιση της ρήτρας διαφυγής, λόγω του υψηλού πληθωρισμού και των μεγάλων δημοσιονομικών αναγκών για στήριξη της κοινωνίας. Η κατάθεση του προϋπολογισμού του επόμενου έτους τον Νοέμβριο δεν αποκλείεται να ενσωματώνει εντελώς διαφορετικές προβλέψεις.
Από εκεί και πέρα, βασικά στοιχεία του θα είναι η χαμηλότερη φορολογική επιβάρυνση για τους πολίτες και ειδικά για συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους αφού καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης, ενώ προβλέπονται και αυξήσεις στους μισθούς.
Από την άλλη πλευρά, τα επιπλέον έσοδα θα προέλθουν αποκλειστικά από την μεγέθυνση της οικονομίας και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.
Τα μέτρα
Παράλληλα, στο προσχέδιο θα ενσωματώνονται τα μέτρα μόνιμου χαρακτήρα που έχουν ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό στην ΔΕΘ. Να σημειωθεί ότι το συνολικό ύψος των παρεμβάσεων για το 2023 διαμορφώνονται σε 3,2 δισ. ευρώ.
Τα κυριότερα εξ αυτών είναι:
• Η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, για όλα τα εισοδήματα, που αποκτώνται από 1.1.2023. Το συγκεκριμένο μέτρο εκτιμάται ότι θα αυξήσει το διαθέσιμο εισόδημα 1,2 εκατομμυρίου εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα – ίσχυε και πέρυσι – , 500.000 δημοσίων υπαλλήλων και 1.000.000 συνταξιούχων. Το συνολικό δημοσιονομικό κόστος είναι 1,24 δισ. ευρώ.
• Αύξηση κύριων συντάξεων. Η αύξηση αφορά 1,5 εκατ. συνταξιούχους με χαμηλή ή μηδενική προσωπική διαφορά. Το ύψος της αύξησης θα προκύπτει κατά 50% από την αύξηση του ΑΕΠ και κατά 50% από τη μεταβολή στον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Υπολογίζεται, στο πρώτο έτος εφαρμογής, η αύξηση να υπερβεί το 6%. Το κόστος αναμένεται να ξεπεράσει τα 600 εκατ. ευρώ για το 2023.
• Επεκτείνεται και για το φορολογικό έτος 2022, η εξαίρεση από την υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδεύματος για αγρότες κανονικού καθεστώτος και αλιείς παράκτιας αλιείας.
• Εξαιρούνται, για το φορολογικό έτος 2022 και εφεξής, φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και νομικά πρόσωπα, νομικές οντότητες που αυξάνουν, σε σχέση με το προηγούμενο φορολογικό έτος, το συνολικό χρόνο απασχόλησης των εργαζομένων τους, με σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης σε ένα έτος, για διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών, μέσα στο έτος, υπό την προϋπόθεση ότι τα ακαθάριστα έσοδα τους δεν υπερβαίνουν τα 2 εκατομμύρια ευρώ, κατά το φορολογικό έτος για το οποίο χορηγείται η εξαίρεση. Το μέτρο αυτό τυγχάνει εφαρμογής από 1.9.2022, αφορά 900.000 επιτηδευματίες και επιχειρήσεις.
• Αυξάνεται κατά 50% το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα.
• Επέκταση του μειωμένου ΦΠΑ στις μεταφορές, στον καφέ, στα μη αλκοολούχα ποτά, στα γυμναστήρια, στις σχολές χορού, στον κινηματογράφο και στο τουριστικό πακέτο, έως τον Ιούνιο του 2023. Το κόστος ανέρχεται στα 246 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, εφόσον οι συνθήκες το απαιτήσουν, η επιδότηση στην αντλία για το πετρέλαιο θέρμανσης, ύψους 25 λεπτών περίπου, θα συνεχιστεί και για κάποιο χρονικό διάστημα το 2023, αφού με βάση την σημερινή πρόβλεψη η ισχύς του είναι έως το τέλος του 2022.
- 3, 2, 1: Η Αθήνα υποδέχεται το 2026 με ένα μεγάλο πάρτι – Το εορταστικό καλωσόρισμα της νέας χρονιάς
- Ζουλιαν Μπιάνκον: Το «γαλλικό κλειδί» του Ολυμπιακού
- Από την ιατρική μέχρι το διάστημα – Τα σπουδαία επιστημονικά επιτεύγματα της χρονιάς που πέρασε
- Ισραήλ: Το Φόρουμ των οικογενειών των ομήρων στη Γάζα ανέστειλε τη λειτουργία του
- Καλαμάτα: Τροχαίο με ΙΧ που έπεσε στον ποταμό Άρι – Απεγκλωβίστηκε η γυναίκα οδηγός
- Ουκρανία: «Γελοίο» το βίντεο που παρουσίασε η Ρωσία σαν «απόδειξη» για την επίθεση στην κατοικία Πούτιν
- Ο Σέσκο είχε (ξανά) ραντεβού με την ατυχία και τα έβαλε με το δοκάρι
- Νομοσχέδιο: Κάντο όπως με τα τσιγάρα – Η Νέα Υόρκη αλλάζει τα Social Media
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Αγορές: Τα μεγάλα trades της χρονιάς που τελειώνει [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/11/ot_markets_down_25_1-300x300.jpg)
![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 31.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/simon-y7ggpeuM1Qw-unsplash-315x220.jpg)





















































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442