Ακάρ: Σε ποια περίπτωση μπορούμε να κάνουμε στρατιωτικές ασκήσεις με την Αίγυπτο
Ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ ρωτήθηκε εάν η Τουρκία ενοχλήθηκε από τις στρατιωτικές ασκήσεις που έκανε η Ελλάδα με την Αίγυπτο...
Ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ (φωτογραφία, επάνω, από turkpress.co) δήλωσε ότι η χώρα του μπορεί να πραγματοποιήσει στρατιωτικές ασκήσεις με την Αίγυπτο.
Εαν ενοχλείται η Τουρκία
Η δήλωση έγινε τη Δευτέρα, μετά από κυβερνητική συνεδρίαση στην πρωτεύουσα, Αγκυρα, υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Σε ερώτηση για το εάν οι ασκήσεις που έκανε η Αίγυπτος με την Ελλάδα ενοχλούν την Τουρκία ή όχι, ο Ακάρ είπε ότι «οι κοινές ασκήσεις δεν σημαίνουν και συμμαχία, η Τουρκία έκανε επίσης δεκάδες ασκήσεις πέρυσι με τη συμμετοχή πολλών χωρών, οπότε είναι δυνατόν να διεξάγονται κοινές ασκήσεις και αυτό είναι φυσιολογικό».
Και πρόσθεσε: «Οταν σημειώσουμε πρόοδο στις συνομιλίες με την Αίγυπτο και οι σχέσεις μας με αυτήν φτάσουν σ’ ένα ορισμένο σημείο, μπορούμε να διεξάγουμε μελλοντικά στρατιωτικές ασκήσεις με το Κάιρο. Το σημαντικό είναι να διαφυλάξουμε τα συμφέροντα των χωρών και την εγκαθίδρυση ειρήνης στην περιοχή».
Κοινές ασκήσεις και με Ελλάδα
Οι δηλώσεις του τούρκου υπουργού έρχονται μετά την ανακοίνωση του αιγυπτιακού στρατού την περασμένη Κυριακή για την έναρξη στρατιωτικών ασκήσεων με τη συμμετοχή της Σαουδικής Αραβίας, των ΗΑΕ, της Ελλάδας και της Κύπρου, καθώς και άλλων χωρών ως παρατηρητών.
Τους τελευταίους μήνες, η Τουρκία και η Αίγυπτος επιδιώκουν να εξομαλύνουν τις πολιτικές σχέσεις που έχουν σχεδόν διακοπεί μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα κατά του Μοχάμεντ Μόρσι, του πρώτου δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου στη σύγχρονη ιστορία της Αιγύπτου.
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε τον περασμένο Σεπτέμβριο ότι ο δεύτερος γύρος διερευνητικών διαβουλεύσεων με την Αίγυπτο επιβεβαίωσε την επιθυμία των δύο χωρών να σημειώσουν πρόοδο στα υπό συζήτηση θέματα και να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους.
Ο πρώτος γύρος διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ των δύο χωρών είχε διεξαχθεί στο Κάιρο στις 6 και 7 του περασμένου Μαΐου μετά από πρόσκληση της αιγυπτιακής πλευράς και στο τέλος τους εκδόθηκε κοινή δήλωση που έκανε λόγο για ειλικρινείς και εις βάθος συνομιλίες.
«Αδελφικός λαός»
Η Αγκυρα έχει διατηρήσει τη θέση της ότι ένας δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος δεν μπορεί να ανατραπεί με στρατιωτικό πραξικόπημα, και ως εκ τούτου έχει εκφράσει κριτική στον Σίσι και τους υποστηρικτές του, συμπεριλαμβανομένης της Δύσης και ορισμένων από τους αντιπάλους της Αγκυρας στην περιοχή του Κόλπου.
Παρά την πολιτική διαμάχη τα τελευταία χρόνια μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου, η αξία των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ τους πλησίαζε τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.
Πριν λίγες ημέρες, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι οι συνομιλίες μεταξύ της χώρας του και της Αιγύπτου φεύγουν από το χαμηλότερο επίπεδο, υποδεικνύοντας το ενδεχόμενο να ανέβουν σε υψηλό επίπεδο.
«Ο αιγυπτιακός λαός είναι μουσουλμανικός και αδελφικός, αρκεί να οδηγούμαστε με τρόπο που να μην προσβάλλει ο ένας τον άλλον, με δηλώσεις του ενός εναντίον του άλλου», πρόσθεσε ο Ερντογάν.
Πηγή: turkpress.co, echedoros-a.gr
- Ουκρανία: O Τραμπ ζήτησε από τις Ε3 να πιέσουν τον Ζελένσκι να συμφωνήσει με τη Ρωσία
- Βενεζουέλα: «Ο Μαδούρο να καταλάβει ότι πρέπει να φύγει», λέει η Ματσάδο
- Στα «Νέα Σαββατοκύριακο»: «Οι τύραννοι δεν διοικούν για πάντα…»
- Φοινικούντα: «Φάνηκε ότι έστησαν την κομπίνα για τα περιουσιακά» λέει μάρτυρας για το διπλό φονικό
- Φοινικούντα: «Μίλαγα με τον αδελφό μου & έμαθα από τα σάιτ ότι τον δολοφόνησαν» λέει ο αδερφός του επιστάτη
- Αναγκαιότητα και όχι πολυτέλεια για τις ΜμΕ η Τεχνητή Νοημοσύνη
- Ουκρανία: Λάρι Φινκ και Τζάρεντ Κούσνερ κυρίαρχοι στο παιχνίδι της ανοικοδόμησης
- Google: Απευθείας ηχητική μετάφραση στα ακουστικά ήχου με τη βοήθεια της AI
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

![H στιγμή της επίθεσης στο τουρκικό πλοίο από τη Ρωσία με Geran 2 / Shahed 136 [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/CENK-RORO-2-111x85.jpg)




![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 13.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/nathan-anderson-npruZYZgfA0-unsplash-315x220.jpg)




























































![Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης κατέσχεσαν δεξαμενόπλοιο με «λαθραίο ντίζελ» [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/Iran-tanker-1-315x220.jpg)




![H στιγμή της επίθεσης στο τουρκικό πλοίο από τη Ρωσία με Geran 2 / Shahed 136 [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/CENK-RORO-2-315x220.jpg)













Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442