Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
H Eυρώπη φλέγεται: Χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν τις εστίες τους, τεράστια οικολογική καταστροφή

H Eυρώπη φλέγεται: Χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν τις εστίες τους, τεράστια οικολογική καταστροφή

Οι πυρκαγιές έχουν πυροδοτηθεί από τις ακραίες θερμοκρασίες που οι ειδικοί αποδίδουν στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής. Λόγω του καύσωνα, η Πορτογαλία μετρά εκατοντάδες νεκρούς.

Τεράστιες πυρκαγιές «σάρωναν» τη δυτική Ευρώπη το Σάββατο, καταστρέφοντας μεγάλες εκτάσεις γης και αναγκάζοντας χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους εν μέσω καύσωνα που σπάει ρεκόρ, χωρίς να δείχνει σημάδια υποχώρησης.

Οι πυροσβέστες έδιναν μάχη για να θέσουν υπό έλεγχο τις φλόγες σε πολλές περιοχές της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, με τις καλοκαιρινές θερμοκρασίες, που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη ραγδαία εξάπλωσή τους, να αναμένεται να συνεχιστούν και τη νέα εβδομάδα.

Στην περιοχή Ζιρόντ στη νοτιοδυτική Γαλλία, περισσότεροι από 12.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από την περιοχή καθώς οι ισχυροί άνεμοι κατέστησαν ανέφικτες τις προσπάθειες για περιορισμό των πύρινων μετώπων που κατέκαιγαν πευκοδάση. Αυτή η πυρκαγιά και μια άλλη ακριβώς νότια του Μπορντό,  έχουν καταστρέψει σχεδόν 10.000 εκτάρια γης.

«Έχουμε μια πυρκαγιά που θα συνεχίσει να εξαπλώνεται όσο δεν μπορούμε να την ελέγξουμε», δήλωσε ο Βίνσεντ Φεριέ, αναπληρωτής νομάρχης της Λανγκόν στη Ζιρόντ.

Ένας κάτοικος που ζούσε κοντά στο La Teste-de-Buch έκανε λόγο χαρακτηριστικά για «μετα-Αποκάλυψη». «Δεν το έχω ξαναδεί αυτό», είπε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Η Ισπανία φλέγεται υπό συνθήκες καύσωνα

Στη γειτονική Ισπανία, οι πυροσβέστες έδιναν μάχη με μια σειρά από πυρκαγιές μετά από ημέρες ασυνήθιστα υψηλών θερμοκρασιών που έφτασαν τους 45,7 βαθμούς Κελσίου.

Στα νότια της χώρας, κοντά στην Κόστα ντελ Σολ, περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους εξαιτίας μιας μεγάλης πυρκαγιάς κοντά στην πόλη Μίχας. Πολλοί από αυτούς μεταφέρθηκαν σε αθλητικό κέντρο για να είναι ασφαλείς, όπως ανέφεραν οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

«Η αστυνομία πήγαινε πάνω κάτω στο δρόμο με τις σειρήνες αναμμένες και έλεγαν σε όλους να φύγουν. Απλά να φύγουν, χωρίς να δίνουν οδηγίες για το προς τα πού να κατευθυνθούν», δήλωσε ο Βρετανός συνταξιούχος John Pretty, 83 ετών.

Η Ashley Baker, μια Βρετανίδα που ζει στο Μίχας, είπε στο BBC: «Υπάρχουν περίπου 40 σπίτια στην περιοχή μας. Όλοι ήταν πολύ νευρικοί και στέκονταν έξω ή στα μπαλκόνια και παρακολουθούσαν την εξέλιξη της φωτιάς».

Οι παραθεριστές στην παραλία του Τορεμολίνος περιέγραψαν ότι τεράστιες στήλες καπνού υψώνονταν στους λόφους, όπου πολλά αεροσκάφη έδιναν μάχη για να σβήσουν την πυρκαγιά.

Πορτογαλία: Εκατοντάδες νεκροί λόγω καύσωνα

Μερικές από τις χειρότερες πυρκαγιές σημειώθηκαν στην Πορτογαλία, όπου ο χειριστής ενός πυροσβεστικού αεροσκάφους έχασε τη ζωή του την Παρασκευή όταν το αεροπλάνο του συνετρίβη ενώ βρισκόταν σε επιχείρηση στην περιοχή Φοζ Κόα, κοντά στα ισπανικά σύνορα.

Ήταν ο πρώτος θάνατος από τις πυρκαγιές στην Πορτογαλία μέχρι στιγμής φέτος, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε περισσότερους από 160 ανθρώπους μόνο αυτήν την εβδομάδα. Επίσης εκατοντάδες πολίτες κλήθηκαν να εκκενώσουν τις περιοχές όπου διέμεναν.

Το υπουργείο Υγείας της Πορτογαλίας ανακοίνωσε ότι 238 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ως αποτέλεσμα του καύσωνα μεταξύ 7 και 13 Ιουλίου, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν ηλικιωμένοι με υποκείμενα νοσήματα.

Το Σάββατο οι φωτιές σημείωσαν μια ύφεση στη χώρα λόγω και του ότι οι θερμοκρασίες έπεσαν ελαφρά στο μεγαλύτερο μέρος της. Τις προηγούμενες ημέρες το θερμόμετρο είχε σκαρφαλώσει στους 40 βαθμούς Κελσίου.

«Είχαμε μεγάλες πυρκαγιές και δεν θέλουμε να αναζωπυρωθούν τα μέτωπα… Θα είμαστε σε εξαιρετική επαγρύπνηση αυτό το Σαββατοκύριακο», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο διοικητής της αρχής έκτακτης ανάγκης και πολιτικής προστασίας Αντρέ Φερνάντες.

Η λαίλαπα των πυρκαγιών έπληξε περιοχές της Ευρώπης νωρίτερα από το συνηθισμένο φέτος μετά από μια ασυνήθιστα ξηρή και θερμή περίοδο που άφησε το έδαφος ξερό.

Οι πυρκαγιές έχουν πυροδοτηθεί από τις ακραίες θερμοκρασίες που οι ειδικοί αποδίδουν το φαινόμενο στην κλιματική αλλαγή. Η Κροατία και η Ουγγαρία έχουν επίσης πληγεί από πυρκαγιές αυτή την εβδομάδα, όπως και η Καλιφόρνια και το Μαρόκο.

Στην Πορτογαλία, συνολικά 39.550 εκτάρια (98.000 στρέμματα) καταστράφηκαν από πυρκαγιές από την αρχή του έτους έως τα μέσα Ιουνίου, υπερτριπλάσια έκταση σε σύγκριση με την ίδια χρονική περίοδο το 2020, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου για τη Διατήρηση της Φύσης και των Δασών.

Sports in

Ο Ζέλσον στο πλάνο του Μεντιλίμπαρ

Ο έμπειρος εξτρέμ είναι παίκτης που μπορεί να κάνει τη διαφορά με μια κίνηση και ο Μεντιλίμπαρ ποντάρει πολλά πάνω του

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024