Γερμανία: Σχεδόν οι μισοί πολίτες έχουν υποχρεωθεί να περιορίσουν τις δαπάνες τους λόγω υψηλού πληθωρισμού
Ποιες περιοχές της Γερμανίας αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο πρόβλημα. Η ενεργειακή και η επισιτιστική κρίση «χτυπάει» και τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.
Σχεδόν οι μισοί Γερμανοί έχουν υποχρεωθεί να περιορίσουν τις δαπάνες τους λόγω της πίεσης που ασκεί ο υψηλός πληθωρισμός στην αγοραστική τους δύναμη, σε μία ακόμα ένδειξη ότι η άνοδος των τιμών λόγω της ενεργειακής και επισιτιστικής κρίσης επηρεάζει ακόμα και τις ισχυρότερες οικονομίες της Ευρώπης.
Σύμφωνα με τη νεότερη δημοσκόπηση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης ARD, το 47% έχει περικόψει έντονα ή πολύ έντονα τα έξοδά του. Το πρόβλημα είναι πιο διευρυμένο στην πρώην Ανατολική Γερμανία, όπου σχεδόν έξι στους δέκα (59%) δήλωσαν ότι έχουν περιστείλει τις δαπάνες τους. Σε ό, τι αφορά τα νοικοκυριά που ανήκουν στα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα, το ποσοστό που έχει μειώσει τον προϋπολογισμό των δαπανών του ανέρχεται στο 77%.

Πόσο αυξήθηκαν οι τιμές
Οι τιμές για τους καταναλωτές στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 8,7% τον Μάιο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία Destatis. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο πληθωρισμού που έχει καταγραφεί στην «ατμομηχανή» της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά την επανένωση, το 1990, και ένα από τα υψηλότερα της ευρύτερης μεταπολεμικής περιόδου.
Ο πληθωρισμός αποτελεί επί δεκαετίες μία από τις μεγαλύτερες πηγές λαϊκής ανησυχίας στη Γερμανία, λόγω της κρίσης υπερπληθωρισμού που έπληξε τη βραχύβια Δημοκρατία της Βαϊμάρης την δεκαετία του 1920.
Σε μία ένδειξη της σημασίας που αποδίδουν οι Γερμανοί στις αυξήσεις τιμών, σχεδόν ένας στους τέσσερις (23%) δήλωσε ότι ο πληθωρισμός συνιστά το σημαντικότερο πρόβλημα που πρέπει να λύσει σήμερα η κυβέρνηση. Μόνο ο πόλεμος στην Ουκρανία ανησυχεί περισσότερους πολίτες (37%).
Το πραγματικό κατά κεφαλήν ετήσιο εισόδημα στη Γερμανία διαμορφώθηκε στα 35.290 ευρώ το 2021, σαφώς πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ, το οποίο υπολογίζεται στα 27.810, σύμφωνα με τη Eurostat.
- Κυβέρνηση «Φραπέδων»: Το πραγματικό πρόβλημα είναι το δικαίωμα σιωπής που επικαλείται η Νέα Δημοκρατία για τον ΟΠΕΚΕΠΕ
- Φοινικούντα: «Δέχομαι απειλές», λέει η ανιψιά του ιδιοκτήτη – Απολογούνται σήμερα οι δύο συλληφθέντες
- Lemmy lives: Μια επική συναυλία – πάρτι αφιερωμένη στο icon του hard rock και της αλητείας
- Απείθαρχοι; Αλαζόνες; Τεμπέληδες; Η Γενιά Z αντιμετωπίζει ένα γνώριμο κύμα κριτικής στον χώρο εργασίας
- Εκδικάζεται η αίτηση αναίρεσης της Παρασκευής Τυχεροπούλου στην εκδικητική συμπεριφορά του ΟΠΕΚΕΠΕ
- Αρκάς: Η καλημέρα της Παρασκευής
- Ποιες μεταβιβάσεις ακίνητων βρίσκονται στο μικροσκόπιο της εφορίας
- Μπορεί η κηπουρική να μειώσει το άγχος και την κατάθλιψη;
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 12.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/jake-kokot-PbDLAy38QZM-unsplash-315x220.jpg)


















































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442